Najmocniejsze światełko do $40

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Sebek

Post autor: Sebek »

A którego AMC ? Bo tam są 4 z jednej strony. Po prostu przylutować prawą nogę AMC do "sprężynki" ?
Obrazek
Mam nadzieję, że kolega Pyra się nie obrazi, że użyłem jego zdjęcie.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Można do sprężynki, ale lepiej z drugiej strony, za diodą. W ten sposób utrzymasz przy życiu zabezpieczenie przed odwrotną polaryzacją ogniwa.

Jeszcze jedna kwestia. Po takim przylutowaniu będzie płynął prąd między plusem, a wyjściem OC0B procesora ustawionym w stan niski (a taki się tam zdarza). Co może spowodować jego odejście do Krainy Martwych Atmeli.
Awatar użytkownika
Sebek

greg, a którego AMCka mam przylutować ?
greg pisze:Jeszcze jedna kwestia. Po takim przylutowaniu będzie płynął prąd między plusem, a wyjściem OC0B procesora ustawionym w stan niski (a taki się tam zdarza). Co może spowodować jego odejście do Krainy Martwych Atmeli.
Nie czaję... :-| Mam przez to rozumieć, żeby jednak nic nie robić i zostawić te 2 tryby ?

PS. Przepraszam za brak mojej wiedzy elektronicznej. :oops:
Piritlight SG-L9 XM-L T6 8xAMC7135
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Dolutowanie plusa do nogi AMC zablokuje tryby, ale może uszkodzić procesor i zapewne tak się stanie. Opcja to wylutowanie procka i dopiero wtedy dolutowanie "+" zasilania do AMC.

Wszystkie 8 szt. AMC jest połączonych równolegle, więc lutujesz do dowolnego z nich.
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

greg pisze:Jeszcze jedna kwestia. Po takim przylutowaniu będzie płynął prąd między plusem, a wyjściem OC0B procesora ustawionym w stan niski (a taki się tam zdarza). Co może spowodować jego odejście do Krainy Martwych Atmeli.
Szczerze wątpię. Miałem kiedyś zmostkowanego AVRa, który po ok 3 miesiącach takiej pracy i usunięciu zworki działał jak dawniej (też byłem zdziwiony) :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

A nie powinien działać jak dawniej.

To wyjście ustawione jest w tryb PWM. Jeśli sterownik przełączy się w tryb najniższy, czyli dajmy na to 5%, to przez 95% czasu wyjście zwarte jest wewnętrznie do masy (jakimiś tranzystorami w środku). Jak wysoki prąd tamtędy płynie nie wiem, nie sprawdzałem. Ale zdrowe to na pewno nie jest :)

Ja bym wylutował procesor (nie mając możliwości przeprogramowania).
Awatar użytkownika
Sebek

Zatem spróbuję odlutować procesor. Jak go wylutuję trzeba będzie coś mostkować, czy tylko + do prawej nogi AMC ?
Piritlight SG-L9 XM-L T6 8xAMC7135
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Wylutuj procesor, następnie połącz kawałkiem kabelka pady lutownicze 6 i 8 w miejscu gdzie ten procesor był przylutowany. Nóżka nr 1 to ta z kropką na obudowie, kolejne liczysz dookoła, przeciwnie do ruchu wskazówek zegara (w lewo). Zaznacz to sobie na płytce, zanim wylutujesz układ.

Nóżka nr 6 to wyjście OC0B, tamtędy podawany jest sygnał PWM na układy AMC7135 i to właśnie łączysz z plusem zasilania - nóżka nr 8.
Awatar użytkownika
Sebek

Wielkie dzięki! Jutro odezwę się czy wszystko gra :wink:

[ Dodano: 25 Wrzesień 2011, 13:39 ]
Działa! Czasami zmienia się sam tryb na słaby, ale da się żyć. ;-)
Dzięki greg!

[ Dodano: 30 Grudzień 2011, 19:28 ]
Zlutowałem co trzeba i mam spokój z trybami :wink:
Z mojego akusa wyciągam tylko troszkę ponad 2A. Jaki akumulatorek z DX wyciągnie 2.8A ?

[ Dodano: 28 Styczeń 2012, 16:25 ]
Na nowym Samsungu wyciąga tylko 2.2A, co może być przyczyną ?
ODPOWIEDZ