Kurcze pisze tego posta drugi raz. Napisałem się, napisałem i znikło
Więc jeszcze raz.
Calineczka pisze:Witaj Bobek
![;-)](./images/smilies/oczko2.gif)
Mam nadzieję, że zmajstrujesz coś fajnego z naszymi podpowiedziami i się potem pochwalisz...POWODZENIA
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
Pochwale, pochwalę. Na razie z braku funduszy siedzę, czytam, i kombinuje w głowie plan wielkiego oświecenia
Na razie zmajstrowałem schemat i rozwiązanie kilku konstrukcyjnych problemów.
Zacznijmy od schematu:
Opis:
- wyłącznik W1 jest na schemacie tak blisko diody D1 by lepiej zobrazować, że fizycznie on będzie na obudowie lampki z tą właśnie diodą,
- diody D1 i D2 to XR-E bin R2 WG,
- dioda D2 ma być źródłem światła "dalekiego" zasięgu wiec myślę o kolimatorze bądź ref-ie mniej więcej rodzaju Rocket Medium +/- 13*. Wyłącznik W2 służy do jej wyłączania (zwierania),
- dioda D1 ma być światłem oświetlającym drogę na kilka metrów przed rowerem więc myślę o optyce 38* lub 6* x 40* np. z
TOND,
- obudowy lamp to na razie ze względu na koszta jakieś przeszczepy z tanich dawców chyba będą. Choć tu mam nadzieje Was kiedyś pozytywnie zaskoczyć
- driver będzie w obudowie z "kwasami"; wybrałem UP 100 od Ledima lecz to moja pierwsza lampka, więc nie wiem czy to do końca dobry wybór (brak doświadczenia robi swoje),
- kabel od lamp będzie podłączany do obudowy z zasilaniem poprzez wtyk taki jak
TEN. Jest zakręcany, wygląda dość szczelnie, ma 4 piny czyli dla mnie idealny
![:)](./images/smilies/usmiech.gif)
- baterie... i tu znów ze względu na koszta wymyśliłem sobie, że będzie to 8 lub 10 jakichś badziewnych akumulatorków AA połączonych w szereg. Wystarczy?
No to tyle na razie. Weryfikujcie, krytykujcie, polecajcie inne wyjścia od tego jest forum
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)