COBy ze zintegrowanym zasilaczem na 230V
-
-
ale w fazie, czy przeciw fazie?
W związku z powszechną stroboskopofobią przeprowadziłem testy:
Kondensator elektrolit 68uF niweluje całkowicie efekt strobo na panelu LED 24W. Co więcej, panel gaśnie wolniej i dłuższy czas po wygaśnięciu pozostaje żarzenie. Kondensator 4,7uF niweluje ten efekt (na oko) w 60% - na oscyloskopie jest delikatna "piła", więc myślę, że w okolicy 10-20uF (nie miałem) powinno być najlepiej (oczywiście dla 24W)
W związku z powszechną stroboskopofobią przeprowadziłem testy:
Kondensator elektrolit 68uF niweluje całkowicie efekt strobo na panelu LED 24W. Co więcej, panel gaśnie wolniej i dłuższy czas po wygaśnięciu pozostaje żarzenie. Kondensator 4,7uF niweluje ten efekt (na oko) w 60% - na oscyloskopie jest delikatna "piła", więc myślę, że w okolicy 10-20uF (nie miałem) powinno być najlepiej (oczywiście dla 24W)
-
Zapomniałem dodać, że przed przeróbkami, panel LED daje idealny sygnał prostokątny 100Hz - taki PWM z wypełnieniem 50%.
Swoją drogą chętnie poznałbym metody obserwowania tego efektu metodą "na oko". Jest to bardzo trudne do zaobserwowania, niemniej z doświadczenia z tymi panelami wiem, że czasem jest to możliwe.pawel4090 pisze:sprawdzałeś, tak na oko?
Silnik z regulowaną prędkością i jakiś rysunek wirujący wraz z wirnikiem?GanzConrad pisze: Swoją drogą chętnie poznałbym metody obserwowania tego efektu metodą "na oko". Jest to bardzo trudne do zaobserwowania, niemniej z doświadczenia z tymi panelami wiem, że czasem jest to możliwe.
Przy prędkości obrotowej będącej wielokrotnością (lub zbliżonej do) częstotliwości stroboskopu może być widoczne pozorne zatrzymanie silnika.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
-
-
Mam ciepłą, niestety opis bardzo subiektywny: barwa całkiem przyjemna, brak zielonej poświaty, nie jest to również ciepła typu "lekko cieplejsza od niebieskiej" jak większość chińskich ledów 1W, którym bliżej do neutralnej lub zimniej niż do ciepłej. Jeśli chodzi o CRI: mogę porównać jedynie z Cree XM-L2 CRI>90 i moim zdaniem jest w okolicach 80, może powyżej. Brak efektu "trupa", ale czasami zdarza mi się błędnie odszyfrować kolor paska na rezystorze. Jak wiecie różnice w kolorach tych pasków są ogromne, więc samo światło LED nie jest w 100% winowajcą.
Piszę o panelach tego typu:
http://www.ebay.com/itm/wdm-1x-led-lamp ... 2a3e266fb4
https://www.aliexpress.com/item/220v-SM ... 8615eb609b
Niestety wszystkie aukcje na ebay, na których kupowałem już są nieaktywne, to samo na ali, sprzedawca u którego kupowałem już tego nie sprzedaje, dziwne.
Piszę o panelach tego typu:
http://www.ebay.com/itm/wdm-1x-led-lamp ... 2a3e266fb4
https://www.aliexpress.com/item/220v-SM ... 8615eb609b
Niestety wszystkie aukcje na ebay, na których kupowałem już są nieaktywne, to samo na ali, sprzedawca u którego kupowałem już tego nie sprzedaje, dziwne.
-
Doszły wszystkie COBy.
Na wszystkich jest idealny 100Hz stroboskop, ale to było oczywiste. Nie mierzyłem mocy, może się pobawię jak poprzyklejam do radiatorów, ale nieprędko, bo doszło kilka pilniejszych paczek.
LEDy 20W i 30W mają wizualnie identycznego COBa (8x9LED), ale inną ilość sterowników (3 i 4) - dostałem je w wersji prostokątnej (nie jajowatej).
Barwa : wersja 5W jest ewidentnie zimna, 10W też. Nie jest to typowo chińska - niebieska, ale daleko jej do neutralnej, nie wspominając o ciepłej, którą zamówiłem... Reszta wydaje się ciepła, ale dokładniejsze testy będą z radiatorami. Grzeją się niemiłosiernie, więc włączałem tylko na kilka sekund.
Ilość światła (testy organoleptyczne ):
COB 30W ma się nijak do panela 24W podlinkowanego we wcześniejszych postach, więc wydajność ewidentnie mniejsza, za to COB 50W daje zdecydowanie większą ilość światła niż panel 24W, a barwa wydaje się cieplejsza.
Nie zauważyłem zielonej tęczy na granicy pola świecenia.
Generalnie nie jest to produkt wyższych lotów, ale i tak ma rewelacyjny stosunek jakości do ceny, biorąc pod uwagę, że nie wymaga dodatkowego zasilacza.
Na wszystkich jest idealny 100Hz stroboskop, ale to było oczywiste. Nie mierzyłem mocy, może się pobawię jak poprzyklejam do radiatorów, ale nieprędko, bo doszło kilka pilniejszych paczek.
LEDy 20W i 30W mają wizualnie identycznego COBa (8x9LED), ale inną ilość sterowników (3 i 4) - dostałem je w wersji prostokątnej (nie jajowatej).
Barwa : wersja 5W jest ewidentnie zimna, 10W też. Nie jest to typowo chińska - niebieska, ale daleko jej do neutralnej, nie wspominając o ciepłej, którą zamówiłem... Reszta wydaje się ciepła, ale dokładniejsze testy będą z radiatorami. Grzeją się niemiłosiernie, więc włączałem tylko na kilka sekund.
Ilość światła (testy organoleptyczne ):
COB 30W ma się nijak do panela 24W podlinkowanego we wcześniejszych postach, więc wydajność ewidentnie mniejsza, za to COB 50W daje zdecydowanie większą ilość światła niż panel 24W, a barwa wydaje się cieplejsza.
Nie zauważyłem zielonej tęczy na granicy pola świecenia.
Generalnie nie jest to produkt wyższych lotów, ale i tak ma rewelacyjny stosunek jakości do ceny, biorąc pod uwagę, że nie wymaga dodatkowego zasilacza.
-