3 strona wątku.marmez pisze: Zdjęć? Nie widzę Gdzie szukać?
Żarówki LED E27/E14 11W 3000/4000K 1200/1080lm 80+/90+
Moje 3000K 90CRI już świeci w łazience
Przyłączam się do prośby o cieplejsze barwy, nie wiem czy to przez wysokie CRI czy przez większą jasność, ale w porównaniu do oświetlającej lustro Philips MASTER PL-S 11W/827/4P 1CT
http://download.p4c.philips.com/l4b/9/9 ... _polpl.pdf
barwa światła jest mało ciepła, chociaż to tylko 300K różnicy.
Będzie miała ciężkie życie w prawie zamkniętym okrągłym plafonie pod sufitem, ale powinna dać radę - temperatura radiatora za diodami stabilizuje się na 78 stopniach.
Świetlówki "energooszczędne" często mi tam padały prawdopodobnie przez temperaturę.
Przyłączam się do prośby o cieplejsze barwy, nie wiem czy to przez wysokie CRI czy przez większą jasność, ale w porównaniu do oświetlającej lustro Philips MASTER PL-S 11W/827/4P 1CT
http://download.p4c.philips.com/l4b/9/9 ... _polpl.pdf
barwa światła jest mało ciepła, chociaż to tylko 300K różnicy.
Będzie miała ciężkie życie w prawie zamkniętym okrągłym plafonie pod sufitem, ale powinna dać radę - temperatura radiatora za diodami stabilizuje się na 78 stopniach.
Świetlówki "energooszczędne" często mi tam padały prawdopodobnie przez temperaturę.
Karol+, dla mnie również jak robię np. równolegle 3000K 80+ i 3000K 90+ ta z wyższym CRI wydaje się delikatnie chłodniejsza, chociaż o żadnej pomyłce być nie może (oznaczenia rolek diod). Mi dzisiaj przyszły małe obudowy żarówek do wersji 4W (po prawej dotychczasowa wersja 11W).
Sometimes darkness can show you the light
Dzięki za odpowiedź.
Pisałem właśnie o odbiorze światła, nie z podejrzeniem pomyłki.
Po tym co (dosłownie) pokazała (bo wcześniej niektóre odcienie i szczegóły były niewidoczne) Twoja żarówka na przyszłość >=90 CRI będzie raczej dla mnie obowiązkowe przy wymianie źródeł światła.
Łazienka jest na tyle specyficznym pomieszczeniem, że tutaj ciepłej barwy nigdy dość, optimum pewnie byłoby 2500K i 90CRI.
A do innych pomieszczeń będę chyba musiał wziąć 4000K i 5000K i porównać własnymi oczami
A 4W wersje będą dostępne z gwintem E14?
Pisałem właśnie o odbiorze światła, nie z podejrzeniem pomyłki.
Po tym co (dosłownie) pokazała (bo wcześniej niektóre odcienie i szczegóły były niewidoczne) Twoja żarówka na przyszłość >=90 CRI będzie raczej dla mnie obowiązkowe przy wymianie źródeł światła.
Łazienka jest na tyle specyficznym pomieszczeniem, że tutaj ciepłej barwy nigdy dość, optimum pewnie byłoby 2500K i 90CRI.
A do innych pomieszczeń będę chyba musiał wziąć 4000K i 5000K i porównać własnymi oczami
A 4W wersje będą dostępne z gwintem E14?
Re: [S] Żarówki LED E27/E14 11W 3000/4000K 1200/1080lm 80+/9
Cześć
Cieszę się, że doszły oprawki do wersji 4W mam nadzieję, że reszta do nich jest i niedługo będę mógł synowi w lampce na biurku zamontować
Mam pytanie, czy może ktoś polecić tani triakowy ściemniacz, który będzie działał z wersją 11W powyższych żarówek? Bo jakoś same za 80zł+ znajduję
Pozdrawiam, Kuba
Cieszę się, że doszły oprawki do wersji 4W mam nadzieję, że reszta do nich jest i niedługo będę mógł synowi w lampce na biurku zamontować
Mam pytanie, czy może ktoś polecić tani triakowy ściemniacz, który będzie działał z wersją 11W powyższych żarówek? Bo jakoś same za 80zł+ znajduję
Niby piszesz wyraźnie, ale upewnię się jeszcze raz, że do takiego ściemniacza łączę tylko dwa przewody (wejście - wyjście), czyli np. fazę idącą do żarówki?Bocian pisze:najtańszym triakowym ściemniaczu, jaki można dostać za ok. 10zł (wystarczy go zamontować w ramce zamiast włącznika w linii załączającej żarówkę).
Pozdrawiam, Kuba
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Re: [S] Żarówki LED E27/E14 11W 3000/4000K 1200/1080lm 80+/9
Bardzo proszę:marmez pisze: Mam pytanie, czy może ktoś polecić tani trakowy ściemniacz, który będzie działał z wersją 11W powyższych żarówek? Bo jakoś same za 80zł+ znajduję
http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... 20obrotowy
Tak, tak samo jak przy standardowym włączniku, powinieneś przez ściemniacz puścić fazę. Puszczając neutralny również będzie działać, ale bezpieczniej jest załączać fazę do urządzenia niż neutral (przy tej opcji masz cały czas na oprawce napięcie fazy, co nie jest zgodne ze sztuką i wymogami bezpieczeństwa). Przy operacji instalacji ściemniacza, ogólnie jakiegokolwiek grzebania w elektryce oświetlenia domowego, należy bezwzględnie wyłączyć napięcie (bezpieczniki w skrzynce rozdzielczej) w tym obszarze.marmez pisze: Niby piszesz wyraźnie, ale upewnię się jeszcze raz, że do takiego ściemniacza łączę tylko dwa przewody (wejście - wyjście), czyli np. fazę idącą do żarówki?
Pozdrawiam, Kuba
-
marekwoj, muszę pomierzyć temperatury dla tej małej obudowy. Możliwe, że bez problemu będzie można w nią puścić 5W. Mam jeszcze sampla ~6-7W (pośrednia między tymi z fotki obudowa) ale ona jest praktycznie w cenie tej 11W więc raczej nic budżetowego na jej bazie nie zbuduję.
Zmierzyłem te małe obudowy i powinny bez problemu zmieścić się w miejsca montażowe źródeł GU10 (z pewnością największa średnica jest mniejsza od 50mm). Dzisiaj również otrzymałem od dostawcy informację, że można zamówić te małe "skorupki" z gwintem GU10:ov_darkness pisze:Czy istnieje szansa na "budżetówki" w standardowych wymiarach GU10?
-
Niestety, nie wejdzie mi w oprawę
https://drive.google.com/thumbnail?id=0 ... 390-p-k-nu
Chciałem kobiecie zrobić lepsze (i mocniejsze ) światło do makijażu, w perspektywie zmieniając też oświetlenie reszty domu.
Niestety, tego typu moduły nie zmieszczą mi się w suficie jest 5-7cm miejsca, zwykłe GU10 wchodzą często na styk).
Chyba muszę jeszcze poczekać, aż technologia pójdzie do przodu i te moduły będą normalnej wielkości.
https://drive.google.com/thumbnail?id=0 ... 390-p-k-nu
Chciałem kobiecie zrobić lepsze (i mocniejsze ) światło do makijażu, w perspektywie zmieniając też oświetlenie reszty domu.
Niestety, tego typu moduły nie zmieszczą mi się w suficie jest 5-7cm miejsca, zwykłe GU10 wchodzą często na styk).
Chyba muszę jeszcze poczekać, aż technologia pójdzie do przodu i te moduły będą normalnej wielkości.