Modyfikacja starej lampki rowerowej na dynamo.
Modyfikacja starej lampki rowerowej na dynamo.
Od dawna kusiło mnie coś oryginalnego aż wkońcu się skusiłem
Wszystko za sprawą Taty który porusza się na rowerze dość czesto po zmroku a jest osobą dość sentymentalną.
Na warsztat trafiła jego lampka rowerowa mająca na pewno ponad 20 lat, zasilania z dynama na żarówkę.
Postanowiłem upchnąć co się da do środka a włącznik zainstalować w samej lampce zeby w razie w ( szybki demontaż mogła służyć jako dorażne oświetlenie ręczne
Do modyfikacji wykorzystałem :
- Koszyk na jedno ogniwo 18650
- Diodę xm-l na podłożu aluminiowym z latarki small sun zty 08
- sterownik AK-47 1050mA programowalny z programem "BARNEYA"
- radiator z płyty głównej
- włącznik omten reverse
Teraz fotki co z tego wyszło :
Koszyk zamocowany do obudowy śrubką fi 2, włącznik wklejony od środka i zabezpieczony z obu stron na poxipolu.
[/url]
[/url]
Do reflektora na poksipolu dokleiłem podkładkę i całosć zaklejona do położa z diodą - trzyma się to bardzo mocno.
Do diody przykleiłem na kleju termo radiator z płyty głównej wcześniej zeszlifowany i wyrównany papierem ściernym ( w oryginale pokryty jakimś lakierem... )
[/url]
Całość po złożeniu
[/url]
Jeszcze rozkład światła na ścianie:
Tryby dobrane wstępnie trzy :
0,08A
0,52A
1,05A
fotki z terenu !
Parametry dla poniższych zdjęć:
- F/3.2,
-czas naświetlania 4 sek.
-ISO200,
-WB światło słoneczne
convoy s3 2,8A 30%
convoy s3 2,8A 100%
Lampka z tematu 0,08A
Lampka z tematu 0,52A
Lampka z tematu 1.05A
Wnioski:
Reflektor za szeroki dla diody xm-l w soczewce, za mało na niego światła pada i dlatego brak zasięgu...
Ale w porównaniu do tego jak to świeciło pod dynamem to teraz jest taki "retro wypas" . No i Tata po teście zadowolony, a to było dla mnie najważniejsze
Edit 2
Fotki z kolimatorem 30st
min
mid
hi
NA sam koniec porównanie na 100 %
po lewo kolimator po prawo oryginalna optyka
Efekt -> ZASIĘG 2 krotnie większy
Wszystko za sprawą Taty który porusza się na rowerze dość czesto po zmroku a jest osobą dość sentymentalną.
Na warsztat trafiła jego lampka rowerowa mająca na pewno ponad 20 lat, zasilania z dynama na żarówkę.
Postanowiłem upchnąć co się da do środka a włącznik zainstalować w samej lampce zeby w razie w ( szybki demontaż mogła służyć jako dorażne oświetlenie ręczne
Do modyfikacji wykorzystałem :
- Koszyk na jedno ogniwo 18650
- Diodę xm-l na podłożu aluminiowym z latarki small sun zty 08
- sterownik AK-47 1050mA programowalny z programem "BARNEYA"
- radiator z płyty głównej
- włącznik omten reverse
Teraz fotki co z tego wyszło :
Koszyk zamocowany do obudowy śrubką fi 2, włącznik wklejony od środka i zabezpieczony z obu stron na poxipolu.
[/url]
[/url]
Do reflektora na poksipolu dokleiłem podkładkę i całosć zaklejona do położa z diodą - trzyma się to bardzo mocno.
Do diody przykleiłem na kleju termo radiator z płyty głównej wcześniej zeszlifowany i wyrównany papierem ściernym ( w oryginale pokryty jakimś lakierem... )
[/url]
Całość po złożeniu
[/url]
Jeszcze rozkład światła na ścianie:
Tryby dobrane wstępnie trzy :
0,08A
0,52A
1,05A
fotki z terenu !
Parametry dla poniższych zdjęć:
- F/3.2,
-czas naświetlania 4 sek.
-ISO200,
-WB światło słoneczne
convoy s3 2,8A 30%
convoy s3 2,8A 100%
Lampka z tematu 0,08A
Lampka z tematu 0,52A
Lampka z tematu 1.05A
Wnioski:
Reflektor za szeroki dla diody xm-l w soczewce, za mało na niego światła pada i dlatego brak zasięgu...
Ale w porównaniu do tego jak to świeciło pod dynamem to teraz jest taki "retro wypas" . No i Tata po teście zadowolony, a to było dla mnie najważniejsze
Edit 2
Fotki z kolimatorem 30st
min
mid
hi
NA sam koniec porównanie na 100 %
po lewo kolimator po prawo oryginalna optyka
Efekt -> ZASIĘG 2 krotnie większy
Ostatnio zmieniony niedziela 30 lis 2014, 18:24 przez vin324pl, łącznie zmieniany 7 razy.
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Pozwolę sobie skrytykować:
1. Klejenie podkładki pod diodę na poxipol - a miałeś klej termoprzewodzący przecież.
2. Ten radiator to taki do niczego. Było pomyśleć o odprowadzeniu ciepła na obudowę reflektora, wygląda na metalową.
Poza tym, fajnie że wyszło do końca . Rozkład śmieszny, też bym chętnie zobaczył lepsze zdjęcia i jakieś porównanie. Mam wrażenie, że optyka się nie zgrała .
1. Klejenie podkładki pod diodę na poxipol - a miałeś klej termoprzewodzący przecież.
2. Ten radiator to taki do niczego. Było pomyśleć o odprowadzeniu ciepła na obudowę reflektora, wygląda na metalową.
Poza tym, fajnie że wyszło do końca . Rozkład śmieszny, też bym chętnie zobaczył lepsze zdjęcia i jakieś porównanie. Mam wrażenie, że optyka się nie zgrała .
Dioda na podłożu przyklejona na kleju termicznym do radiatora.
Całość potem dopiero poxipolem do refa ..... Termiczny słabo trzyma - dlatego
[ Dodano: 30 Listopad 2014, 16:47 ]
EDIT : Fotki teren w pierwszym poscie dodano
Edit 2 fotki z kolimatoremn 30 st w środku, efekt znacznie lepszy
Całość potem dopiero poxipolem do refa ..... Termiczny słabo trzyma - dlatego
[ Dodano: 30 Listopad 2014, 16:47 ]
EDIT : Fotki teren w pierwszym poscie dodano
Edit 2 fotki z kolimatoremn 30 st w środku, efekt znacznie lepszy
Zestaw rowerowy:
Tak. Wciska się przycisk od dołu pod reflektorem ( cała głowica wyskakuje) , przewody odpowiednio długie zapodałem do sterownika, wtedy łatwy dostęp jest do koszyka z ogniwem
Zestaw rowerowy:
Ciekawy rozkład, ja bym wpompował jeszcze jeden amper w diodę . Zastanawiam się, jak by się to zmieniało przy przesuwaniu diody do przodu - ale to nie jest teraz do sprawdzenia...
Co do kleju, to ja robiłem ostatnio termoprzewodzący samodzielnie i nawet kliłem nim bezpośrednio diodę 1W bo się nie dało zalutować - trzyma się, ciepło odprowadza, dioda żyje.
Co do kleju, to ja robiłem ostatnio termoprzewodzący samodzielnie i nawet kliłem nim bezpośrednio diodę 1W bo się nie dało zalutować - trzyma się, ciepło odprowadza, dioda żyje.
- pegasus_sis
Fajne, proste a skuteczne, tylko się dziwię że zasięgu nie ma... Na pewno masz soczewkę w ognisku reflektora? (tzn. w tym miejscu w którym był żarnik diody?)
Na przyszłość proponuję przyciąć trochę soczewkę (bez całkowitego sklapowania) można spokojnie 1mm soczewki zostawić a już i tak dużo więcej światła leci na boki (na reflektor). Tylko, tniemy nie na raz, a po warstwie, i czymś ostrym
Sądzę, że ten radiator spokojnie da radę przy 1A. Petzl w Myo (R)XP dawał mniejszy radiator i w plastikowej obudowie a diody jakoś dawały radę
Lubię takie projekty rewitalizacji starych lampek i to jeszcze wykonane prostymi (dostępnymi dla większości) metodami i narzędziami
Pozdrawiam.
Na przyszłość proponuję przyciąć trochę soczewkę (bez całkowitego sklapowania) można spokojnie 1mm soczewki zostawić a już i tak dużo więcej światła leci na boki (na reflektor). Tylko, tniemy nie na raz, a po warstwie, i czymś ostrym
Sądzę, że ten radiator spokojnie da radę przy 1A. Petzl w Myo (R)XP dawał mniejszy radiator i w plastikowej obudowie a diody jakoś dawały radę
Lubię takie projekty rewitalizacji starych lampek i to jeszcze wykonane prostymi (dostępnymi dla większości) metodami i narzędziami
Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
- pegasus_sis
Moja płaskolatarka niedawno taki dostała, w środku siedzi 4x14500 niebieskich Ultrafire. Czołówka z biedronki jeździ na pryzmatycznym Samsunga18650 nie wejdzie.
http://bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=41350
Świat nie kończy się na 18650
marmez,
Zasięg jest, zauważ że latatka na fotkach z kolimatorem pochylona jest w dół i daje mocnego spota
Fakt faktem bez kolimatora dioda była zbyt nisko i nic nie trafiało z niej do tak szerokiego refa ale z kolimatorem jest git
I zanim zamontowałem kolimator to ściąłem soczewkę ile się dało ( utrudnienie spore bo dioda podklejona po reflektor... )
Zasięg jest, zauważ że latatka na fotkach z kolimatorem pochylona jest w dół i daje mocnego spota
Fakt faktem bez kolimatora dioda była zbyt nisko i nic nie trafiało z niej do tak szerokiego refa ale z kolimatorem jest git
I zanim zamontowałem kolimator to ściąłem soczewkę ile się dało ( utrudnienie spore bo dioda podklejona po reflektor... )
Zestaw rowerowy: