Modyfikacja starej lampki rowerowej na dynamo.

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
vin324pl

Modyfikacja starej lampki rowerowej na dynamo.

Post autor: vin324pl »

Od dawna kusiło mnie coś oryginalnego aż wkońcu się skusiłem :twisted:

Wszystko za sprawą Taty który porusza się na rowerze dość czesto po zmroku a jest osobą dość sentymentalną.

Na warsztat trafiła jego lampka rowerowa mająca na pewno ponad 20 lat, zasilania z dynama na żarówkę.

Postanowiłem upchnąć co się da do środka a włącznik zainstalować w samej lampce zeby w razie w ( szybki demontaż mogła służyć jako dorażne oświetlenie ręczne ;)

Do modyfikacji wykorzystałem :
- Koszyk na jedno ogniwo 18650
- Diodę xm-l na podłożu aluminiowym z latarki small sun zty 08
- sterownik AK-47 1050mA programowalny z programem "BARNEYA"
- radiator z płyty głównej
- włącznik omten reverse

Teraz fotki co z tego wyszło :

Koszyk zamocowany do obudowy śrubką fi 2, włącznik wklejony od środka i zabezpieczony z obu stron na poxipolu.
Obrazek[/url]
Obrazek[/url]

Do reflektora na poksipolu dokleiłem podkładkę i całosć zaklejona do położa z diodą - trzyma się to bardzo mocno.
Obrazek

Do diody przykleiłem na kleju termo radiator z płyty głównej wcześniej zeszlifowany i wyrównany papierem ściernym ( w oryginale pokryty jakimś lakierem... )
Obrazek[/url]

Całość po złożeniu
Obrazek[/url]

Jeszcze rozkład światła na ścianie:
Obrazek

Tryby dobrane wstępnie trzy :
0,08A
0,52A
1,05A

fotki z terenu !
Parametry dla poniższych zdjęć:
- F/3.2,
-czas naświetlania 4 sek.
-ISO200,
-WB światło słoneczne

convoy s3 2,8A 30%
Obrazek

convoy s3 2,8A 100%
Obrazek

Lampka z tematu 0,08A
Obrazek

Lampka z tematu 0,52A
Obrazek

Lampka z tematu 1.05A
Obrazek

Wnioski:
Reflektor za szeroki dla diody xm-l w soczewce, za mało na niego światła pada i dlatego brak zasięgu...

Ale w porównaniu do tego jak to świeciło pod dynamem to teraz jest taki "retro wypas" :twisted: . No i Tata po teście zadowolony, a to było dla mnie najważniejsze

Edit 2
Fotki z kolimatorem 30st

min
Obrazek

mid
Obrazek

hi
Obrazek

NA sam koniec porównanie na 100 %
po lewo kolimator po prawo oryginalna optyka
Efekt -> ZASIĘG 2 krotnie większy
Obrazek
Ostatnio zmieniony niedziela 30 lis 2014, 18:24 przez vin324pl, łącznie zmieniany 7 razy.
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Czekamy na fotki, porównaj może też z convoyem.
Hetman

Post autor: Hetman »

Pozwolę sobie skrytykować:

1. Klejenie podkładki pod diodę na poxipol - a miałeś klej termoprzewodzący przecież.

2. Ten radiator to taki do niczego. Było pomyśleć o odprowadzeniu ciepła na obudowę reflektora, wygląda na metalową.

Poza tym, fajnie że wyszło do końca :) . Rozkład śmieszny, też bym chętnie zobaczył lepsze zdjęcia i jakieś porównanie. Mam wrażenie, że optyka się nie zgrała ;) .
Awatar użytkownika
vin324pl

Dioda na podłożu przyklejona na kleju termicznym do radiatora.
Całość potem dopiero poxipolem do refa ..... Termiczny słabo trzyma - dlatego

[ Dodano: 30 Listopad 2014, 16:47 ]
EDIT : Fotki teren w pierwszym poscie dodano

Edit 2 fotki z kolimatoremn 30 st w środku, efekt znacznie lepszy
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Defcio

Post autor: Defcio »

Dla mnie super, sam bym chciał takie coś.
A świeci jak lampa vintage na sterydach i jest ok. taki powinna mieć klimat, najlepiej gdyby to była jeszcze bardzo ciepła barwa.
Ni-Cd Man.
Awatar użytkownika
vin324pl

T4 7c by ładnie świeciła to fakt, ale nie miałem pod ręką akurat nic ciepłego a neutralna nie wiele by do retro wniosła :d
Zestaw rowerowy:
fotorondo

Czy łatwo się otwiera, chodzi mi o wymianę akku?
Awatar użytkownika
vin324pl

Tak. Wciska się przycisk od dołu pod reflektorem ( cała głowica wyskakuje) , przewody odpowiednio długie zapodałem do sterownika, wtedy łatwy dostęp jest do koszyka z ogniwem :)
Zestaw rowerowy:
Hetman

Post autor: Hetman »

Ciekawy rozkład, ja bym wpompował jeszcze jeden amper w diodę :P . Zastanawiam się, jak by się to zmieniało przy przesuwaniu diody do przodu - ale to nie jest teraz do sprawdzenia...

Co do kleju, to ja robiłem ostatnio termoprzewodzący samodzielnie i nawet kliłem nim bezpośrednio diodę 1W bo się nie dało zalutować ;) - trzyma się, ciepło odprowadza, dioda żyje.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Ja bym tam włożył jeszcze moduł TP4056. Nie trzeba się szarpać z ogniwem, otwierasz lampkę, podpinasz kabelek ładowarki telefonicznej i już ;)
fotorondo

pegasus_sis, super pomysł z tym modułem ładowarki. mam taką rowerową, ale nowoczesną, plastikowa strasznie i 18650 nie wejdzie. Też pomyslę o czymś takim, tylko z racji plastiku może trochę mniej niż 1A.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Fajne, proste a skuteczne, tylko się dziwię że zasięgu nie ma... Na pewno masz soczewkę w ognisku reflektora? (tzn. w tym miejscu w którym był żarnik diody?)

Na przyszłość proponuję przyciąć trochę soczewkę (bez całkowitego sklapowania) można spokojnie 1mm soczewki zostawić a już i tak dużo więcej światła leci na boki (na reflektor). Tylko, tniemy nie na raz, a po warstwie, i czymś ostrym :)

Sądzę, że ten radiator spokojnie da radę przy 1A. Petzl w Myo (R)XP dawał mniejszy radiator i w plastikowej obudowie a diody jakoś dawały radę ;)

Lubię takie projekty rewitalizacji starych lampek i to jeszcze wykonane prostymi (dostępnymi dla większości) metodami i narzędziami :)

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

18650 nie wejdzie.
Moja płaskolatarka niedawno taki dostała, w środku siedzi 4x14500 niebieskich Ultrafire. Czołówka z biedronki jeździ na pryzmatycznym Samsunga
http://bto.pl/B2CProdukt.aspx?id_artykulu=41350

Świat nie kończy się na 18650 :P
Awatar użytkownika
vin324pl

marmez,
Zasięg jest, zauważ że latatka na fotkach z kolimatorem pochylona jest w dół i daje mocnego spota ;)
Fakt faktem bez kolimatora dioda była zbyt nisko i nic nie trafiało z niej do tak szerokiego refa ale z kolimatorem jest git :mrgreen:

I zanim zamontowałem kolimator to ściąłem soczewkę ile się dało ( utrudnienie spore bo dioda podklejona po reflektor... )
Zestaw rowerowy:
ODPOWIEDZ