Witam wszystkich, dziś pokażę moje nowe dzieło, model prototypowy, latarka w której do sterowania został użyty kontaktron. Latarka ma na pokładzie driver Edima step-up, jest to nowość z jego stajni

i stałem się jego posiadaczem jako pierwszy. Więcej na temat drivera postaram się napisać jutro ale na szybko wygląda tak iż od 4,2V do 2,9V driver podaje taką sama ilość prądu w diodę , na luksometrze absolutnie nic się nie zmienia w zakresie 4,2V-2,9V, dioda emituję identyczną ilość światła. Pobór prądu z aku w trybie max wygląda natomiast tak, 4,2V-1,2A, 2,9V - 2,45A, jutro postaram się przetestować go dokładniej, od 4,2V na aku aż całkowicie padnie. Driver wyłącza się bodajże gdy napięcie na aku wynosi 2,7V, to dosyć przydatne gdyż dba o nasze nie zabezpieczone aku. Dobra na szybko o driverku tyle, dodam jeszcze iż został on zmodyfikowany przez Edima celem sterowania kontaktronem, było to możliwe bez dodatkowego mosfeta. Emiter to jak zwykle R2, zakrętka aku została uwolniona od nieszczęśliwych wyłączników z DX i nie ma obawy że ten element może nam wysiąść. Głowica którą opracowałem specjalnie dla tego projektu posiada ruchomy pierścień z dwoma zapadkami, jedna z pozycji to latarka włączona a druga wyłączona, zmiana trybów przebiega poprzez szybkie wyłączenie i włączenie latarki tymże pierścieniem. Przyznam iż konstrukcja mechaniczna tego elementu jest mocno skomplikowana i wymagała bardzo małych elementów, jednakże działa sprawnie i komfortowo radośnie klikając podczas włączania, niby nic specjalnego a jaką radość potrafi sprawić. Ref to jak zwykle DX SMO 26,5mm, po skalibrowaniu luksometra przez Arka ( dziękuję ślicznie kolego ) siła światła z metra w trybie max to 9200 luksów , podobne konstrukcje pokazywały około 6000 luksów, nie wiem czym jest to spowodowane, może jakaś lepsza powłoka refa mi się trafiła, szybka jest zwykła, ale zamówiłem już z powłokami więc niedługo wymienię. Co tu więcej pisać, miodność włączania i wyłączania jest wielka, bardzo podoba mi się ta metoda mimo iż jest to trudna konstrukcja,dodam jeszcze iż driver posiada cztery tryby ciągłe z dość niskim trybem low którego wcześniej w konstrukcjach Edima mi brakowało, na koniec fotki.