regulacja natężenia dżwieku dzwonka domofonu:)

....nie pasujące gdzie indziej...
Marian

regulacja natężenia dżwieku dzwonka domofonu:)

Post autor: Marian »

Pytanko: Jak "ściszyć" domofon, nie ma żadnej regulacji - przełącznika: cicho głośno. Dzwięk jest modulowany. Jak to ściszyć, zwyklym rezystorem, ewentualnie potencjometrem. Syn ma 2.5 miecha i uśpić go to masakra (kolki, srolki, ogólnie sajgon) a tu dzwoni ktoś z ulotkami albo innymi pierołami.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Najprościej, ale nie koniecznie elegancko? Rezystor w szeregu z głośnikiem. Nie wiem, jak bardzo chcesz go ściszyć, zacznij od np. 50-100Ω
Tyle, że ściszy to również rozmowy, o ile dzwonek realizowany jest przez ten sam głośniczek. Ale chyba nie jest.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Marian, współczuję, znam z autopsji ;-)
Zrobiłem dokładnie tak, jak pisze greg. Zamontowałem po prostu w słuchawce miniaturowy przełącznik którym zwieram bądź rozwieram wstawiony szeregowo z głośnikiem rezystor. rezystor dobierzesz uznaniowo. Ja sobie ustawiłem tak, że dzwonienie było cichutko słychać, była potrzeba to podnosiłem słuchawkę, pstryk włącznikiem i miałem normalną głośność w głośniku. Zawsze możesz pobawić się w pełen automat -kontaktron+magnes ;-)
Marian

Post autor: Marian »

dzieki za odpowiedzi. Jutro rozkrece to badziewie zobacze co tam siedzi, oczywiscie jak mlody pozwoli:) A to z kontraktronem pomyslowe.
ODPOWIEDZ