wymiana cree p4 na cree q4
wymiana cree p4 na cree q4
Witam, kilka dni temu wymieniłem w Rexlighcie 2.0 diodę na q4 i nie widzę jakiejś specjalnej różnicy w świeceniu lampki.... dlaczego ? W ogóle świeciła i nadal świeci jakoś marnie, jakby dostawała za mało prądu, może to wina driverka bo przy włączeniu jej na max prawie wcale się nie nagrzewa. Acha, i mam jeszcze pytanie , gdzie w Warszawie kupię aku 14500 i gładki odbłyśnik do tego rexa ? Czy można coś zrobić z driverkiem żeby dawał większy prąd ?
Oko postrzega ilość światła logarytmicznie (w uproszczeniu podnosząc ilość światła o 10% naocznie widzisz 3%) czyli nie widzisz praktycznie żadnej zmiany o ile nie zmieniłeś leda na leda z innym tintem barwnym.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Re: wymiana cree p4 na cree q4
kolego w Rex'ie 2.0 nie ma najmnjeszego sensu wymieniac diody poniewaz orginalna dioda ma budowe typowa dla binu Q mozesz to zobaczyc na tej focie:robekbis pisze:Witam, kilka dni temu wymieniłem w Rexlighcie 2.0 diodę na q4 i nie widzę jakiejś specjalnej różnicy w świeceniu lampki.... dlaczego ? W ogóle świeciła i nadal świeci jakoś marnie, jakby dostawała za mało prądu, może to wina driverka bo przy włączeniu jej na max prawie wcale się nie nagrzewa. Acha, i mam jeszcze pytanie , gdzie w Warszawie kupię aku 14500 i gładki odbłyśnik do tego rexa ? Czy można coś zrobić z driverkiem żeby dawał większy prąd ?
Bin P3 po lewej,REX po prawej.
I jeszcze jadna fota na potwierdzenie
EDC: Nitecore Sens Mini CR2
Backup: Fenix PD12 CR123
Czołówka: Fenix HP05
Thrower: SkyRay KING
Rower: Nitecore P25 Smilodon
nie ma, na obu fotkach masz raczej biny Porginalna dioda ma budowe typowa dla binu
Bin Q ma w sumie 4 "kabelki idące do emitera.
Zmiana diody da niewiele- problem zapewne w słabym driverze- tak miały REXy 2
Fota na szybko i słaba- Cree Bin Q4 WC
- Załączniki
-
- Cree_Q4.jpg (120.92 KiB) Przejrzano 724 razy
Z podkeceniem bedzie ciezko juz lepiej kupic nowy
[ Dodano: Pon Lis 19, 2007 8:00 pm ]
[ Dodano: Pon Lis 19, 2007 8:00 pm ]
To jak wytumaczysz to Fenix L1T z modem na cree q2(foto z CPF)pawelsz pisze:nie ma, na obu fotkach masz raczej biny Porginalna dioda ma budowe typowa dla binu
Bin Q ma w sumie 4 "kabelki idące do emitera.
Zmiana diody da niewiele- problem zapewne w słabym driverze- tak miały REXy 2
Fota na szybko i słaba- Cree Bin Q4 WC
EDC: Nitecore Sens Mini CR2
z tego co wiem, można go jedynie wymienić- był wątek o tym na CPF- trzeba poszukać, niektóre modele Rex 2.0 były po prostu trefne i świeciły jak robaczki świętojańskie.
O ile pamiętam można było domówić nowy moduł-ale troszkę toto kosztuje- szukaj infa
cos w ten deseń
http://www.cpfmarketplace.com/mp/showth ... 388&page=6
a lepiej tu:
http://www.cpfmarketplace.com/mp/showth ... p?t=170193
O ile pamiętam można było domówić nowy moduł-ale troszkę toto kosztuje- szukaj infa
cos w ten deseń
http://www.cpfmarketplace.com/mp/showth ... 388&page=6
a lepiej tu:
http://www.cpfmarketplace.com/mp/showth ... p?t=170193
Ostatnio zmieniony poniedziałek 19 lis 2007, 20:05 przez pawelsz, łącznie zmieniany 1 raz.
nijak nie wytłumaczę- pisze co wiem,a czy mam rację- nie wiem- masz fotkę z reala zrobioną i przeczytaj wątek na cpf o REXach 2.0 i ich słabościach- zdarzały się straszne kichy i to są fakty znane.
CPF nie zawsze jest wyrocznią- zwłaszcza jak ludzie kupują diody z HK, prosta odpowiedź- znane są ściemy binów diodek
PS
Boss- nie przeginaj- ja wiem czyja jest ta fota fenixa i wiem czyj jest fenix i nawet wiem skąd jest ta fota, i jak byk jest to bin P (nie jest to fota z CPF)
Powiem jasno - Cree bin serii Q ma 4 druty idące do emitera, 2 charakterystycznie ułożone w V
CPF nie zawsze jest wyrocznią- zwłaszcza jak ludzie kupują diody z HK, prosta odpowiedź- znane są ściemy binów diodek
PS
Boss- nie przeginaj- ja wiem czyja jest ta fota fenixa i wiem czyj jest fenix i nawet wiem skąd jest ta fota, i jak byk jest to bin P (nie jest to fota z CPF)
Powiem jasno - Cree bin serii Q ma 4 druty idące do emitera, 2 charakterystycznie ułożone w V
Tak wyglądają obie lampki, rex i moja samoróbka, różnica w świeceniu jest wg mnie bardzo duża, oczywiście na korzyść samoróbki Coś mi fotki nie weszły, ale już są
[ Dodano: Wto Lis 20, 2007 9:11 pm ]
Chyba już wiem o co chodzi z moimi lampkami , za radą kolegi PAWELSZ zmierzyłem amperomierzem i wyszło mi tak : Camelion z diodą p4 i driverkiem z ładowarki bierze 1,3-1,4 A . z aku Sanyo 2700 , a Rex 0,7-0,8 A (czy to nie za mało w trybie max. ?)
[ Dodano: Wto Lis 20, 2007 9:24 pm ]
Za radą PAWELSZ pomierzyłem trochę i wyszło mi tak Camelion z diodą p4 i driverkiem z ładowarki awaryjnej do gsm bierze 1.3-1.4 A , a Rex na maxa 0.7-0.8 A (czy to nie za mało ????) Mierzyłem na aku 2700 Sanyo . Pewnie z tąd ta różnica w świeceniu !
[ Dodano: Wto Lis 20, 2007 9:11 pm ]
Chyba już wiem o co chodzi z moimi lampkami , za radą kolegi PAWELSZ zmierzyłem amperomierzem i wyszło mi tak : Camelion z diodą p4 i driverkiem z ładowarki bierze 1,3-1,4 A . z aku Sanyo 2700 , a Rex 0,7-0,8 A (czy to nie za mało w trybie max. ?)
[ Dodano: Wto Lis 20, 2007 9:24 pm ]
Za radą PAWELSZ pomierzyłem trochę i wyszło mi tak Camelion z diodą p4 i driverkiem z ładowarki awaryjnej do gsm bierze 1.3-1.4 A , a Rex na maxa 0.7-0.8 A (czy to nie za mało ????) Mierzyłem na aku 2700 Sanyo . Pewnie z tąd ta różnica w świeceniu !
- Załączniki
-
- po prawej światło z samoróbki
- PICT0015.JPG (22.68 KiB) Przejrzano 688 razy
-
- po prawej światło samoróbki, oczywiście trzymane w tej samej odległości od ściany
- PICT0014.JPG (22.96 KiB) Przejrzano 688 razy
-
- samoróbka po prawej, trudno uwierzyć, nie?
- PICT0013.JPG (20.47 KiB) Przejrzano 688 razy
-
- PICT0010.JPG (52.32 KiB) Przejrzano 688 razy
-
- PICT0009.JPG (57.15 KiB) Przejrzano 688 razy
No tak ale chyba bez sensu żeby z pchał tam Q2 jak ma Q4... Rozumiem że wszystko z tego kitu do zastosowania oprócz emiterka, który ma już przecież (i to lepszy bin). Chyba że tam są jakieś duże różnice w budowie Emitera.. Czy fizycznie czymś się różni Q2 od Q4 czy to tylko kwestia selekcji lepszych egzemplarzy?pawelsz pisze:rozważ
https://www.kaidomain.com/WEBUI/Product ... ranID=3903
Sometimes darkness can show you the light