wymiana cree p4 na cree q4

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
robekbis

wymiana cree p4 na cree q4

Post autor: robekbis »

Witam, kilka dni temu wymieniłem w Rexlighcie 2.0 diodę na q4 i nie widzę jakiejś specjalnej różnicy w świeceniu lampki.... dlaczego ? W ogóle świeciła i nadal świeci jakoś marnie, jakby dostawała za mało prądu, może to wina driverka bo przy włączeniu jej na max prawie wcale się nie nagrzewa. Acha, i mam jeszcze pytanie , gdzie w Warszawie kupię aku 14500 i gładki odbłyśnik do tego rexa ? Czy można coś zrobić z driverkiem żeby dawał większy prąd ? :?:
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Oko postrzega ilość światła logarytmicznie (w uproszczeniu podnosząc ilość światła o 10% naocznie widzisz 3%) czyli nie widzisz praktycznie żadnej zmiany o ile nie zmieniłeś leda na leda z innym tintem barwnym.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
c++

Post autor: c++ »

Akusów nie kupisz- chyba, ze skądś wydobędziesz. Kupisz za to za wielką wodą...
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

akusy masz nie tylko za wielką wodą, ale w DX też- tanie są.
Z gładkim refem będzie problem- czasami na cpf mają.
Zmierz, jesli możesz ile lampka w high ciąg nie z akusa- daje to jakieś pojęcie o prądzie na diodzie, a wersje 2.0 Rexów bywały słabawe, bardzo nawet - jakiś babol w produkcji
Awatar użytkownika
bosss

Re: wymiana cree p4 na cree q4

Post autor: bosss »

robekbis pisze:Witam, kilka dni temu wymieniłem w Rexlighcie 2.0 diodę na q4 i nie widzę jakiejś specjalnej różnicy w świeceniu lampki.... dlaczego ? W ogóle świeciła i nadal świeci jakoś marnie, jakby dostawała za mało prądu, może to wina driverka bo przy włączeniu jej na max prawie wcale się nie nagrzewa. Acha, i mam jeszcze pytanie , gdzie w Warszawie kupię aku 14500 i gładki odbłyśnik do tego rexa ? Czy można coś zrobić z driverkiem żeby dawał większy prąd ? :?:
kolego w Rex'ie 2.0 nie ma najmnjeszego sensu wymieniac diody poniewaz orginalna dioda ma budowe typowa dla binu Q mozesz to zobaczyc na tej focie:
Obrazek
Bin P3 po lewej,REX po prawej.
I jeszcze jadna fota na potwierdzenie
Obrazek
EDC: Nitecore Sens Mini CR2
Backup: Fenix PD12 CR123
Czołówka: Fenix HP05
Thrower: SkyRay KING
Rower: Nitecore P25 Smilodon
Awatar użytkownika
pawelsz

orginalna dioda ma budowe typowa dla binu
nie ma, na obu fotkach masz raczej biny P
Bin Q ma w sumie 4 "kabelki idące do emitera.
Zmiana diody da niewiele- problem zapewne w słabym driverze- tak miały REXy 2
Fota na szybko i słaba- Cree Bin Q4 WC
Załączniki
Cree_Q4.jpg
Cree_Q4.jpg (120.92 KiB) Przejrzano 735 razy
robekbis

Dioda która była orginalnie jest teraz w lampce Camelion za 29 pln z allegro plus driverek z ładowarki awaryjnej na 1 AA za 18 pln też z allegro i w porównaniu z Rexem bije go na głowę dlatego przypuszczam że to jednak wina driverka. A nie moążna go jakoś "podkręcić" żeby dawał większy prąd ?
Awatar użytkownika
bosss

Z podkeceniem bedzie ciezko juz lepiej kupic nowy

[ Dodano: Pon Lis 19, 2007 8:00 pm ]
pawelsz pisze:
orginalna dioda ma budowe typowa dla binu
nie ma, na obu fotkach masz raczej biny P
Bin Q ma w sumie 4 "kabelki idące do emitera.
Zmiana diody da niewiele- problem zapewne w słabym driverze- tak miały REXy 2
Fota na szybko i słaba- Cree Bin Q4 WC
To jak wytumaczysz to Fenix L1T z modem na cree q2(foto z CPF)
Obrazek
Awatar użytkownika
pawelsz

z tego co wiem, można go jedynie wymienić- był wątek o tym na CPF- trzeba poszukać, niektóre modele Rex 2.0 były po prostu trefne i świeciły jak robaczki świętojańskie.
O ile pamiętam można było domówić nowy moduł-ale troszkę toto kosztuje- szukaj infa
cos w ten deseń
http://www.cpfmarketplace.com/mp/showth ... 388&page=6
a lepiej tu:
http://www.cpfmarketplace.com/mp/showth ... p?t=170193
Ostatnio zmieniony poniedziałek 19 lis 2007, 20:05 przez pawelsz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bosss

Ja Rexlighta 2.0 mam na EDC i wcale nie jest slaby no chyba ze mam porownywac z HID'em :mrgreen:
Awatar użytkownika
pawelsz

nijak nie wytłumaczę- pisze co wiem,a czy mam rację- nie wiem- masz fotkę z reala zrobioną i przeczytaj wątek na cpf o REXach 2.0 i ich słabościach- zdarzały się straszne kichy i to są fakty znane.
CPF nie zawsze jest wyrocznią- zwłaszcza jak ludzie kupują diody z HK, prosta odpowiedź- znane są ściemy binów diodek
PS
Boss- nie przeginaj- ja wiem czyja jest ta fota fenixa i wiem czyj jest fenix i nawet wiem skąd jest ta fota, i jak byk jest to bin P (nie jest to fota z CPF)
Powiem jasno - Cree bin serii Q ma 4 druty idące do emitera, 2 charakterystycznie ułożone w V
Awatar użytkownika
bosss

Ja nie wiem czy jest z CPF czy nie (tak pisalo w jej opise, zaporzyczona z sasiedniego forum) a autorowi podpisu wierze.Wiec nie wiem czemu masz do mnie jakies pretensje...
robekbis

Tak wyglądają obie lampki, rex i moja samoróbka, różnica w świeceniu jest wg mnie bardzo duża, oczywiście na korzyść samoróbki :cry: Coś mi fotki nie weszły, ale już są :smile:

[ Dodano: Wto Lis 20, 2007 9:11 pm ]
Chyba już wiem o co chodzi z moimi lampkami , za radą kolegi PAWELSZ zmierzyłem amperomierzem i wyszło mi tak : Camelion z diodą p4 i driverkiem z ładowarki bierze 1,3-1,4 A . z aku Sanyo 2700 , a Rex 0,7-0,8 A (czy to nie za mało w trybie max. ???)

[ Dodano: Wto Lis 20, 2007 9:24 pm ]
Za radą PAWELSZ pomierzyłem trochę i wyszło mi tak Camelion z diodą p4 i driverkiem z ładowarki awaryjnej do gsm bierze 1.3-1.4 A , a Rex na maxa 0.7-0.8 A (czy to nie za mało ??????) Mierzyłem na aku 2700 Sanyo . Pewnie z tąd ta różnica w świeceniu !
Załączniki
po prawej światło z samoróbki
po prawej światło z samoróbki
PICT0015.JPG (22.68 KiB) Przejrzano 699 razy
po prawej światło samoróbki, oczywiście trzymane w tej samej odległości od ściany
po prawej światło samoróbki, oczywiście trzymane w tej samej odległości od ściany
PICT0014.JPG (22.96 KiB) Przejrzano 699 razy
samoróbka po prawej, trudno uwierzyć, nie?
samoróbka po prawej, trudno uwierzyć, nie?
PICT0013.JPG (20.47 KiB) Przejrzano 699 razy
PICT0010.JPG
PICT0010.JPG (52.32 KiB) Przejrzano 699 razy
PICT0009.JPG
PICT0009.JPG (57.15 KiB) Przejrzano 699 razy
Awatar użytkownika
pawelsz

Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

No tak ale chyba bez sensu żeby z pchał tam Q2 jak ma Q4... Rozumiem że wszystko z tego kitu do zastosowania oprócz emiterka, który ma już przecież (i to lepszy bin). Chyba że tam są jakieś duże różnice w budowie Emitera.. Czy fizycznie czymś się różni Q2 od Q4 czy to tylko kwestia selekcji lepszych egzemplarzy?
Sometimes darkness can show you the light
ODPOWIEDZ