Umberto pisze:Kiedy w końcu policja się weźmie za taką rzeźbę świateł. Ostatnio często widzę auta typu golf 2 z świecącym w kosmos światłem oczywiście barwy ok 100mln K
Nie tylko golfy, bądź obiektywy. Tutaj nie winna jest marka tylko właściciele, w 99% buraki osiedlowe które montują co popadnie i to spotkasz w każdej marce, od Golfa przez Skodę, kończąc na Hondach i Oplach.
Umberto pisze:Dobre żarówki to np philips blue extra coś tam za 100zł za parę.
Nie prawda. Może i ładnie wyglądają, ale osiągają według testów z gazet około 1200 lumenów na żarówkę, gdzie inne zwykłe osiągały około 1400 a podkręcane około 1500. Wszystkiemu winna jest bańka i jej zabarwienie, które blokuje ilość światła. Dodatkowo ten sposób barwienia może i ochładza temperaturę światła, ale powoduje że silnie gubi się ono na mokrej drodze.
Umberto pisze:
Ja w hondzie miałem dwa lata blue vision na drogowe+ oryginalny! xenon i nic się nie paliło.
Pomyśl - mijania używasz non stop, drogowe raz na jakiś czas, często nie więcej niż kilka minut na kilka godzin jazdy, więc nie ma szans żeby żarówki z drogowych szybko się przepalały.
Megane 01r. , mam reflektory na żarówki H4 i powiedzmy sobie szczeże po pierwsze nie daje to naj lepszego światła i tutaj światają mi rużne pomysły w głowie , mianowicie :
-wstawienie w orginaly reflektor soczewki z innego modelu
A będziesz potrafił potem to tak wyregulować żeby było prawidłowo ustawione co do milimetra . stopnia względem poziomu i pionu ?
i tu rodzą się moje pytania co wy na to ? który pomysł wy popieracie ? czy ma to sens wogule ? znalazłem soczek do ledów mocy /oval/ - KĄT SKUPIENIA ±3° x ±20°
co wy na to ?
Daruj sobie. Lepiej zakup gotowe światła dzienne na diodach mocy, ale muszą to być światła rozbierane żebyś mógł w nich pogrzebać. Wiele jest klejonych i do środka się nie dostaniesz.
Twój pomysł na przerobienie świateł jest osiągalny, ale nielegalny, łatwo popełnić błąd który będzie powodowało oślepianie innych ludzi w trakcie jazdy w nocy a niestety coraz częściej widuję auta różne maści na reflektorach typu "wyprodukowane w garażu ze szpachli i sylikonu".
Wypoleruj klosze, wyczyść wnętrze lampy. Sprawdź napięcie na żarówce - minimum 13,2 V. Zakup porządne żarówki. Ja używam Tungsrama +90%, palą się szybciej niż normalne, ale też mocniej świecą. Do tego dzienne do jazdy w dzień i problem z paleniem się żarówek wyeliminowany.