Skupic xp-g w refie A10B i sku:14598
Skupic xp-g w refie A10B i sku:14598
Do UF A10B wrzucilem XP-G R5 na 1,4A. I mam problem z dobrym skupieniem tej diody. Probowalem roznych kombinacji grubosci podkladek zarowno na refie oryginalnym jak i na sku:14598 i jakies te skupienie badziewne (stozek sie robi spory) . W innej latarce mam xp-g Q4 ciepla i w sku:14598 po dodaniu podkladek skupila sie calkiem ladnie (ladne kuleczko spota). Moze skupienie zalezec od diody (rozny bin)?
Probowal ktos bawic sie z tym refem i XP-G i jakos dobral odpowiednia grubosc podkladki w mm?
Probowal ktos bawic sie z tym refem i XP-G i jakos dobral odpowiednia grubosc podkladki w mm?
Ostatnio zmieniony środa 02 cze 2010, 08:58 przez Marian, łącznie zmieniany 1 raz.
Reflektor w A10B jest mały i świeci szeroko, taka jego uroda. Z tego powodu doskonale nadaje się na rower, ale zasięgu dużego nie uzyskasz.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
mkorbel, a co się stanie, jak do A10B włożę MC-E @2,8A?
Ostatnio zmieniony środa 02 cze 2010, 11:11 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak dioda się nagrzewa to mamy gorsze parametry (mniej lm/W - może się okazać, że przy mniejszej mocy będzie więcej lm bo dioda będzie zimniejsza) i krótszą żywotność (w przypadku latarki jest to pomijalne, ale ważne dla oświetlenia stacjonarnego).
Innym przypadkiem jest nagrzanie się Li-ion w moim przypadku włączenie zestawu w temparaturze 30 stopni dla trybu HIGH (było coś około 1 A) latarka szybko się nagrzałą Po wyłączeniu i rozmontowaniu stwierdziłem, żę nie mogę trzymać Li-ion w ręce.
Nie wiem czy jest to zdrowo dla Li-ion, żeby był taki gorący, nie wiem także jakiej jakości jest koszulka z tworzywa sztucznego na Li-ion - może się zdarzyć, że pod wpływem ciepłą dostaniemy połączenie obudowy Li-ion z latarką, a tym samym zamknięcie obwodu z pominięciem wyłącznika
Innym przypadkiem jest nagrzanie się Li-ion w moim przypadku włączenie zestawu w temparaturze 30 stopni dla trybu HIGH (było coś około 1 A) latarka szybko się nagrzałą Po wyłączeniu i rozmontowaniu stwierdziłem, żę nie mogę trzymać Li-ion w ręce.
Nie wiem czy jest to zdrowo dla Li-ion, żeby był taki gorący, nie wiem także jakiej jakości jest koszulka z tworzywa sztucznego na Li-ion - może się zdarzyć, że pod wpływem ciepłą dostaniemy połączenie obudowy Li-ion z latarką, a tym samym zamknięcie obwodu z pominięciem wyłącznika
Pozdrawiam,
Michał
Michał
Dzisiaj wyswiecilem 18650 Sanyo wyjete z baterii laptopowej. wyswiecilem je do 3,1 V (nie za bardzo? ile jest przyjete zeby nie zniszczyc ogniwa, 2,8Vchyba tyle maja protected do odciecia? ) swiecila w miare jednostajnie kolo godziny, do 3,1V 1,5h. W latarce siedzi tymczasowo driver na 4 AMC. Nie powiem goraca sie zrobila ale nie parzyla (kwestia odbioru temp. lubie ciepelko) mysle ze miala ok.40stu paru, 50 stopni juz parzy chyba?
Hej,
Pytanie, czy ciepło odczuwalne na obudowie miało się jakoś do ciepła wewnątrz - przy następnej okazji sprawdź, czy po wyjęciu ogniwa nie jest ono dużo cieplejsze od obudowy. Podobnie moduł na którym siedzi dioda - ważne jest, by dość szybko po wyłączeniu dostać się do niego i sprawdzić jak duża różnica temperatur jest między zewnętrzem a wnętrzem. Bo w sumie im więcej ciepła wychodzi na zewnątrz, tym lepiej. Przy okazji zwróć uwagę, czy ciepło rozchodzi się od głowicy na całe body i czy jest to w miarę równomierne - im szybciej nagrzewa się body tym lepiej dla diody i akusa
A co do spadku do 3,1V - jak dla mnie jest to absolutnie bezpieczne
Pytanie, czy ciepło odczuwalne na obudowie miało się jakoś do ciepła wewnątrz - przy następnej okazji sprawdź, czy po wyjęciu ogniwa nie jest ono dużo cieplejsze od obudowy. Podobnie moduł na którym siedzi dioda - ważne jest, by dość szybko po wyłączeniu dostać się do niego i sprawdzić jak duża różnica temperatur jest między zewnętrzem a wnętrzem. Bo w sumie im więcej ciepła wychodzi na zewnątrz, tym lepiej. Przy okazji zwróć uwagę, czy ciepło rozchodzi się od głowicy na całe body i czy jest to w miarę równomierne - im szybciej nagrzewa się body tym lepiej dla diody i akusa
A co do spadku do 3,1V - jak dla mnie jest to absolutnie bezpieczne
Pozdr.
Pikom
Pikom