Skupic xp-g w refie A10B i sku:14598

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Marian

Skupic xp-g w refie A10B i sku:14598

Post autor: Marian »

Do UF A10B wrzucilem XP-G R5 na 1,4A. I mam problem z dobrym skupieniem tej diody. Probowalem roznych kombinacji grubosci podkladek zarowno na refie oryginalnym jak i na sku:14598 i jakies te skupienie badziewne (stozek sie robi spory) :| . W innej latarce mam xp-g Q4 ciepla i w sku:14598 po dodaniu podkladek skupila sie calkiem ladnie (ladne kuleczko spota). Moze skupienie zalezec od diody (rozny bin)? :-|
Probowal ktos bawic sie z tym refem i XP-G i jakos dobral odpowiednia grubosc podkladki w mm?
Ostatnio zmieniony środa 02 cze 2010, 08:58 przez Marian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Reflektor w A10B jest mały i świeci szeroko, taka jego uroda. Z tego powodu doskonale nadaje się na rower, ale zasięgu dużego nie uzyskasz.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
mkorbel

Post autor: mkorbel »

Do UF A10B wrzucilem XP-G R5 na 1,4A.
W takim przypadku może się trochę nagrzewać :sad: sprawdź bo szkoda diody i Li-ion.
Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

mkorbel, a co się stanie, jak do A10B włożę MC-E @2,8A? :D
Ostatnio zmieniony środa 02 cze 2010, 11:11 przez greg, łącznie zmieniany 1 raz.
Marian

Dorobiona jest pigula z miedzi, wiec mysle, ze da rade to cieplo odprowadzic.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Marian, nawet na oryginalnej pigule, lekko tylko podlutowanej alumweldem MC-E pracuje bez żadnego problemu. Body nagrzewa się w zasadzie natychmiast. Z XP-G nie będzie nawet połowy tego ciepła do odprowadzenia (poniżej 5W).
mkorbel

Post autor: mkorbel »

Jak dioda się nagrzewa to mamy gorsze parametry (mniej lm/W - może się okazać, że przy mniejszej mocy będzie więcej lm bo dioda będzie zimniejsza) i krótszą żywotność (w przypadku latarki jest to pomijalne, ale ważne dla oświetlenia stacjonarnego).

Innym przypadkiem jest nagrzanie się Li-ion w moim przypadku włączenie zestawu w temparaturze 30 stopni dla trybu HIGH (było coś około 1 A) latarka szybko się nagrzałą :| Po wyłączeniu i rozmontowaniu stwierdziłem, żę nie mogę trzymać Li-ion w ręce.
Nie wiem czy jest to zdrowo dla Li-ion, żeby był taki gorący, nie wiem także jakiej jakości jest koszulka z tworzywa sztucznego na Li-ion - może się zdarzyć, że pod wpływem ciepłą dostaniemy połączenie obudowy Li-ion z latarką, a tym samym zamknięcie obwodu z pominięciem wyłącznika :(
Pozdrawiam,
Michał
DNF

Post autor: DNF »

Wysokie temperatury nie sa raczej zdrowe dla Li-ion, choc wytrzymuja wysokie temperatury.
Co do zniszczenia izolacji. Nie bedzie zamkniecia obwodu z pominieciem wlacznika, a raczej zwarcie na ogniwie i momentalne jego uszkodzenie.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek »

DNF pisze:Nie bedzie zamkniecia obwodu z pominieciem wlacznika, a raczej zwarcie na ogniwie i momentalne jego uszkodzenie
DNF:raczej nie, poprostu odudowa ogniwa zewrze sie z obudowa latarki z pominięciem przełącznik.Jest tak jak pisze mkorbel.
Marian

Dzisiaj wyswiecilem 18650 Sanyo wyjete z baterii laptopowej. wyswiecilem je do 3,1 V (nie za bardzo? ile jest przyjete zeby nie zniszczyc ogniwa, 2,8Vchyba tyle maja protected do odciecia? ) swiecila w miare jednostajnie kolo godziny, do 3,1V 1,5h. W latarce siedzi tymczasowo driver na 4 AMC. Nie powiem goraca sie zrobila ale nie parzyla (kwestia odbioru temp. lubie ciepelko) mysle ze miala ok.40stu paru, 50 stopni juz parzy chyba?
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

Hej,

Pytanie, czy ciepło odczuwalne na obudowie miało się jakoś do ciepła wewnątrz - przy następnej okazji sprawdź, czy po wyjęciu ogniwa nie jest ono dużo cieplejsze od obudowy. Podobnie moduł na którym siedzi dioda - ważne jest, by dość szybko po wyłączeniu dostać się do niego i sprawdzić jak duża różnica temperatur jest między zewnętrzem a wnętrzem. Bo w sumie im więcej ciepła wychodzi na zewnątrz, tym lepiej. Przy okazji zwróć uwagę, czy ciepło rozchodzi się od głowicy na całe body i czy jest to w miarę równomierne - im szybciej nagrzewa się body tym lepiej dla diody i akusa :)

A co do spadku do 3,1V - jak dla mnie jest to absolutnie bezpieczne :)
Pozdr.
Pikom
Marian

Ogniwo sprawdzilem i bylo cieplawe, nie mozna powiedziec o jakiejs nadmiernej temperaturze. Co do piguly sprawdze przy nastepnym tescie.
ODPOWIEDZ