Pakiet z balanserem czy bez ?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
karoka

Pakiet z balanserem czy bez ?

Post autor: karoka »

Mam pytanie do osób budujących pakiety. Czy używacie płyt z balanserem czy bez ? Patrzyłem przykładowe pakiety w BTO i tam nie używają płyt balansujących, tylko elektronika ochronna przed zwarciem itp.
https://bto.pl/produkt/60564/akumulator ... 0-74v-34ah
To błąd nie używać balansera czy jest on przerostem formy nad treścią ? Mowa o pakietach do 4s.
ptja

Post autor: ptja »

Ja używam wyłącznie z balansowaniem, np. https://bto.pl/produkt/33343/pcml04s07256-dla-148v-7a.
Dokładam również płytki balansujące do pakietów, których PCB nie ma takiej funkcji.

Ale i tak trzeba pamiętać, że sam balanser nie załatwi sprawy. Trzeba mu jeszcze dać podziałać przy małym prądzie na koniec ładowania.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
karoka

Post autor: karoka »

A co do 2s i 3s byś polecał od siebie ?
Płytka balansująca to przecież też elektronika, to 2 układy w pakietach chowasz ?
murgrabia1410

Post autor: murgrabia1410 »

Balanser? Raczej tak. Ale co jak go nie ma? Ogólnie zauważyłem w praktyce. Iż balanser sprawdza się przy ogniwach z lekko rozjechanymi parametrami (najbardziej istotny parametr to Rw ogniwa). Ale jak są ogniwa z praktycznie takimi samymi parametrami. To napięcie rozładowania jest identyczne na każdym ogniwie. Mam pakiety 5s bez balanserów. I na razie nic się nie dzieje. Ale niestety po każdym rozładowaniu muszę sprawdzać napięcie. Na każdym akumulatorze. Co jest nieco irytujące.
Kwazor

Post autor: Kwazor »

Banancer działa przy ładowaniu a nie rozładowaniu !
Na za zadanie załączyć obciążenie gdy napięcie na ogniwie przekroczy 4.2 lub 4.3V.

Prosty przykład z życia 2 akumulatory AGM 17Ah 12V jeden miał 13.5V drugi już 14.7V i bez balancera ten 2gi się gotuje a tak to ten trzyma za pysk 14.5V a ten pierwszy dochodzi do 14.5V. ( różnica między bateriami była około 0.5Ah.. )
ODPOWIEDZ