Mam pytanie do osób budujących pakiety. Czy używacie płyt z balanserem czy bez ? Patrzyłem przykładowe pakiety w BTO i tam nie używają płyt balansujących, tylko elektronika ochronna przed zwarciem itp.
https://bto.pl/produkt/60564/akumulator ... 0-74v-34ah
To błąd nie używać balansera czy jest on przerostem formy nad treścią ? Mowa o pakietach do 4s.
Pakiet z balanserem czy bez ?
Ja używam wyłącznie z balansowaniem, np. https://bto.pl/produkt/33343/pcml04s07256-dla-148v-7a.
Dokładam również płytki balansujące do pakietów, których PCB nie ma takiej funkcji.
Ale i tak trzeba pamiętać, że sam balanser nie załatwi sprawy. Trzeba mu jeszcze dać podziałać przy małym prądzie na koniec ładowania.
Dokładam również płytki balansujące do pakietów, których PCB nie ma takiej funkcji.
Ale i tak trzeba pamiętać, że sam balanser nie załatwi sprawy. Trzeba mu jeszcze dać podziałać przy małym prądzie na koniec ładowania.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
-
Balanser? Raczej tak. Ale co jak go nie ma? Ogólnie zauważyłem w praktyce. Iż balanser sprawdza się przy ogniwach z lekko rozjechanymi parametrami (najbardziej istotny parametr to Rw ogniwa). Ale jak są ogniwa z praktycznie takimi samymi parametrami. To napięcie rozładowania jest identyczne na każdym ogniwie. Mam pakiety 5s bez balanserów. I na razie nic się nie dzieje. Ale niestety po każdym rozładowaniu muszę sprawdzać napięcie. Na każdym akumulatorze. Co jest nieco irytujące.
Banancer działa przy ładowaniu a nie rozładowaniu !
Na za zadanie załączyć obciążenie gdy napięcie na ogniwie przekroczy 4.2 lub 4.3V.
Prosty przykład z życia 2 akumulatory AGM 17Ah 12V jeden miał 13.5V drugi już 14.7V i bez balancera ten 2gi się gotuje a tak to ten trzyma za pysk 14.5V a ten pierwszy dochodzi do 14.5V. ( różnica między bateriami była około 0.5Ah.. )
Na za zadanie załączyć obciążenie gdy napięcie na ogniwie przekroczy 4.2 lub 4.3V.
Prosty przykład z życia 2 akumulatory AGM 17Ah 12V jeden miał 13.5V drugi już 14.7V i bez balancera ten 2gi się gotuje a tak to ten trzyma za pysk 14.5V a ten pierwszy dochodzi do 14.5V. ( różnica między bateriami była około 0.5Ah.. )