Jest to mój pierwszy temat na światełkach, wiec w razie jakichś błędów lub uwag proszę o wyrozumiałość.
Pewnego dnia przyszedł mi do głowy pomysł aby stworzyć latarkę własnego projektu, która będzie się wyznaczała w miarę dużą mocą świetlną, sporym zasięgiem i średnią wielkością tak żeby zmieściła się w kieszeni. Z uwagi na rozwój technologii padło na ledy. No i się zaczęło przeglądanie internetu, portali aukcyjnych, aż trafiłem do was. Z elektroniki nie jestem mocny ale coś tam kojarzę. I tak czytając wasze posty zdecydowałem się na diodę marki Cree. Wybrałem diodę Cree XP-L bin V5 kolor 1C na podłożu MCPCB 21mm. Do tego kolimator LEDIL HEIDI-XP-RS Real Spot FWHM=9°. Kolej przyszła na elektronikę. No i znowu szperanie w tematach i portalach aukcyjnych i jest sterownik driver LED 2,8-4,5V 2,8A extended v3.0 plus dolutowane 2 kości amc. Postanowiłem, że latarka musi mi długo pracować na ful obrotach, ze względu na wykonywaną prace wie zasilaniem stało się ogniwo KeepPower IMR 26650 5200mAh li-ion 3.7V 15A. Do tego włącznik, szkiełko oringi, gumki. Po otrzymaniu wszystkich części przyszedł czas na obudowę. Z uwagi, że dioda emituje trochę ciepła, a ma działać na full jak najdłużej postanowiłem, że zostanie ona wykonana z miedzi. W tym celu kupiłem pręt miedzi fi 35 i na końcówki stal kwasową fi 35.
Przyszła kolej na projekty. Codziennie po pracy linijka, kartka, ołówek i rysujemy. Potem do kolegi na program i wyszły takie oto rysunki.

Następnie tokarz i efekt końcowy po wytoczeniu i złożeniu latarki do kupy super.

Miedź powoli nabiera sobie charakterystycznej patyny. Przy używaniu na full latarka lekko się nagrzewa lecz nie są to znaczące temperatury. Ogólnie waga jest spora bo ok 650 gram wraz z bateria lecz jest to do przyjęcia ze względu na wykonanie z miedzi i właściwości termiczne.
Mimo wielkiego zadowolenia mam myśli przerobienia jej na coś mocniejszego. Najchętniej Cree XHP 70.2 zasilana z 1 ogniwa. I tutaj prośba do Was, bo przeglądam forum i odmęty internetów i może od was dostanę pomoc z jakimiś linkami na podzespoły pasujące do tej obudowy.
Za udzielone rady i odpowiedzi z góry dziękuje i pozdrawiam.