Diody mocy z nietypowym mocowaniem?

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
lumix

Diody mocy z nietypowym mocowaniem?

Post autor: lumix »

Witam
Czy są może jakieś diody led mocy z lepszym mocowaniem do radiatora niż te nieszczęsne „gwiazdki”? Chodzi mi o to żeby miały coś co pozwala w pewny sposób przykręcić diodę do solidnego radiatora
Ostatnio zmieniony niedziela 20 wrz 2009, 09:53 przez lumix, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek »

Witam
Ja sie nie spotkałem.Fajnie by było jak mocowane by były tak jak diody prostownicze mocy tz.na gwint :)
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Proszę następnym razem o konkretniejsze tytułowanie nowych wątków!
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Jak już było napisane w innym wątku, PCB do którego jest dioda przylutowana to bardzo dobra metoda mocowania diody, trzeba się tylko trochę oswoić ;-). Jeżeli chcesz inne mocowanie to oczywiście są. Np coś TAKIEGO przykręcisz sobie i święto lasu ;-). Tylko że to nie jest dioda najlepszej jakości.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Chłopaki ale przecież stara można też zamiast przykręcać poprostu przykleić na klej termoprzewodzący :mrgreen:
elektroda.pl
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Tylko tutaj rozwazamy ;) inne mocowanie samego emitera do radiatora z pominieciem stara ;). Kiedys widzialem na alledrogo diode w obudowie podobnej do TO-220, ale cos nie moge teraz znalezc. Ale to tez byla jakas sredniawa dioda z wydajnoscia typu 40lm/W.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Steff.k też widziałem tego leda w obudowie jak tranzystor . Zastanawiałem się nawet jak to by wykorzystać w latarce .

Głowica by musiała być spora żeby pomieścić ten niesymetryczny kształt. Tylko zdaje się tak jak mówisz ,ten led miał kiepskie parametry jak na dzisiejsze czasy .
elektroda.pl
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Wciąż jest na alledrogo:
http://www.allegro.pl/item748817262_led ... to220.html
Parametry rzeczywiście nie powalają, ale warto zwrócić uwagę na kąt emitowania światła. Też zastanawiałem się nad zastosowaniem tej diody. Na okrągłe latarki nie nadaje się, ale mamy jeszcze płaskie. Poza tym, to może być dobre na jakieś potężne listwy oświetlające. Jakieś inne zastosowania na pewno są. Ciekawe, czy radiator jest neutralny elektrycznie?
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

obejrzyj sobie dataszita, linki podają w opisie. Są różne soczewki i radiator chyba jest izolowany....
Miodosław

Post autor: Miodosław »

A rzeczywiście! :-)
Rzeczywiście wygląda na to, że dioda ma izolowany radiator!
Rzeczywiście producent zakłada (albo i nie ;-) ) różne soczewki (lokalny dostawca oferuje tylko jeden rodzaj)!
Ciekawy produkt, szkoda tylko, że tak niewiele lumenów daje. Potrafią to nawet na stara nałożyć, ale to według mnie jest mało sensowne.
Dubito ergo sum!
ODPOWIEDZ