Poszukję ładowarki 7,2V
Poszukję ładowarki 7,2V
Witam,
młody dostał czołg na urodziny, niestety ładowarka zaiskrzyła przy trzecim ładowaniu i szlag ją trafił, sklep przysłał drugą i podobnie.
Oczywiście młody nie zgodzi się oddać czołgu i chciałem mu kupić jakąś lepszą, proszę o podpowiedź co kupić niedrogiego a w miarę sensownego, może być z Chin.
Ładowarki szlag trafił przy odłączaniu od gniazdka.
Załączam zdjęcie aku i ładowarki.
młody dostał czołg na urodziny, niestety ładowarka zaiskrzyła przy trzecim ładowaniu i szlag ją trafił, sklep przysłał drugą i podobnie.
Oczywiście młody nie zgodzi się oddać czołgu i chciałem mu kupić jakąś lepszą, proszę o podpowiedź co kupić niedrogiego a w miarę sensownego, może być z Chin.
Ładowarki szlag trafił przy odłączaniu od gniazdka.
Załączam zdjęcie aku i ładowarki.
- Załączniki
-
- IMG_20170713_221047.jpg (154.04 KiB) Przejrzano 1937 razy
-
Nikon D50 ma akumulator 2 x 18500 połączonych szeregowo. Do tego oryginalna ładowarka posiada tylko 2 styki ładowania. Idealnie by się nadała. Cała elektronika siedzi w ładowarce.
P.S.
(Nie wyświetliło mi zdjęcia.)
Jednak ta ładowarka od nikona nie będzie pasować. Na zdjęciu widać, iż są to akumulatorki 1.2V (NiMh lub NiCd * 6 sztuk. Nie lepiej zmienić je na litowo jonowe, z normalną pojemnością?
P.S.
(Nie wyświetliło mi zdjęcia.)
Jednak ta ładowarka od nikona nie będzie pasować. Na zdjęciu widać, iż są to akumulatorki 1.2V (NiMh lub NiCd * 6 sztuk. Nie lepiej zmienić je na litowo jonowe, z normalną pojemnością?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 17 lip 2017, 12:22 przez murgrabia1410, łącznie zmieniany 1 raz.
Ładowarka "7.2V li-ion" ładuje do 8.4V. Wtedy te 6(?) ogniw naładowało by się do 1.4V każde, czyli mniej więcej w sam raz. Pewnie nie do pełna, ale bezpiecznie. Ta ze zdjęcia i tak pewnie nie wykrywa końca ładowania -deltaV więc jeden grzyb. Zwykły zasilacz 8.4V powinien się sprawdzić. Najlepiej chyba poszukać jakiejś używanej ładowarki nicd/nimh 7.2V na allegro i przerobić końcówkę jeśli będzie inna.
Czy co jakiś regulowany zasilacz i ustawić mu napięcie na 8,4V? Nie wybuchnie to?Manekinen pisze:Ładowarka "7.2V li-ion" ładuje do 8.4V. Wtedy te 6(?) ogniw naładowało by się do 1.4V każde, czyli mniej więcej w sam raz. Pewnie nie do pełna, ale bezpiecznie. Ta ze zdjęcia i tak pewnie nie wykrywa końca ładowania -deltaV więc jeden grzyb. Zwykły zasilacz 8.4V powinien się sprawdzić. Najlepiej chyba poszukać jakiejś używanej ładowarki nicd/nimh 7.2V na allegro i przerobić końcówkę jeśli będzie inna.
podobna do tej Twojej, ale pisze że używana. To może dłużej wytrzyma
http://allegro.pl/zasilacz-adapter-fd35 ... 15308.html
http://allegro.pl/zasilacz-adapter-fd35 ... 15308.html