"Chudy" driverek na AA
-
"Chudy" driverek na AA
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!
Ostatnio podejmuję temat "drobnych" przeróbek w 2 latareczkach na Q5 zasilanych AA.
W trakcie dłubania napotkałem na problem typu jaki driverek dobrać żeby go dać radę upchnąć w sensie jego średnicy i wysokości. Pomijam tymczasowo kwestię ilości trybów i ilość prądu w diodę w max'ie.
Aby sensownie umiejscowić driver (zgodnie z zamocowaniem oryginalnej płytki) musiał by mieć nie więcej niż 15 mm.
Driver made by DF&CALI jest tak genialnie pomyślany, że bez problemu daje się zeszlifowac do tych 15 mm ale niestety zasilanie nie to.
DX'owe 7880 czy 7882 nie bardzo da się pomniejszyć ze względu na szerokość ścieżek na obwodzie.
Jaki driver możecie doradzić w takiej sytuacji?
Ostatnio podejmuję temat "drobnych" przeróbek w 2 latareczkach na Q5 zasilanych AA.
W trakcie dłubania napotkałem na problem typu jaki driverek dobrać żeby go dać radę upchnąć w sensie jego średnicy i wysokości. Pomijam tymczasowo kwestię ilości trybów i ilość prądu w diodę w max'ie.
Aby sensownie umiejscowić driver (zgodnie z zamocowaniem oryginalnej płytki) musiał by mieć nie więcej niż 15 mm.
Driver made by DF&CALI jest tak genialnie pomyślany, że bez problemu daje się zeszlifowac do tych 15 mm ale niestety zasilanie nie to.
DX'owe 7880 czy 7882 nie bardzo da się pomniejszyć ze względu na szerokość ścieżek na obwodzie.
Jaki driver możecie doradzić w takiej sytuacji?
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7881
Ma 10 mm średnicy i jest to to samo co sku 7880 tyle że na dwóch płytkach
Sprawdziłem też sku 7880 i spokojnie można go spiłować na 15 mm, ewentualnie trzeba będzie delikatnie przesunąć kilka elementów
Sprawdziłem też sku 7880 i spokojnie można go spiłować na 15 mm, ewentualnie trzeba będzie delikatnie przesunąć kilka elementów
-
- Calineczka
- Kontakt:
..i czekam na niego od stycznia.Marnie to widzę. Mozna by było machnąć coś na MAX1797, malutki scalaczek, bardzo mało elementów, tylko nie wiem na ile drobnice lutujesz.MAX1797 dostaniesz jako darmowe sample od producenta.igi pisze:http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7881
http://home.mchsi.com/~lambda_lights/miniprodc.htm
-
O lutowanie drobnicy myślę, że mógłbym się pokusić. Nie zaszkodzi sprobować, chociaż większość dotychczasowych doznań na temat lutownicy i precyzyjnego lutowania należy raczej do przeszłości
Arku na stronce zapodanej przez Ciebie znalazłem informacje - MiniPro Converter Kit - Sorry, out of stock.
Jakieś wskazówki? Sugestie?
Arku na stronce zapodanej przez Ciebie znalazłem informacje - MiniPro Converter Kit - Sorry, out of stock.
Jakieś wskazówki? Sugestie?
- Calineczka
- Kontakt:
...co byś się pobawił w samodzielne wykonanie.Blacklister pisze:Jakieś wskazówki? Sugestie?
MAX1797 dostaniesz za darmo od Maxima jako darmowe próbki (sample), reszta do dostania u nas. Płytkę możesz zrobić nawet w najprostszy sposób, wycinając jakimś rylcem paski miedzi, możesz zaprojektowac własną. Schemat jest banalnie prosty
http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/2377
Jakieś ceweczki powinienem mieć (jak nie zapomnę to sprawdzę wieczorem jak będę w domu), za to nie udaje mi się zamówić sampli MAX1797 po podaniu adresu wyrzuca:
DNF mam cewki: MOS6020-223MLB jakby co wal na PW
EDITOrder Denial
Sorry, we do not support sample requests from distributor/resellers via this site. Go to Buy Now link above in order to place a purchase order or click here.
DNF mam cewki: MOS6020-223MLB jakby co wal na PW
-
Przepraszam wszystkich za moją dłuższą nieobecność i brak informacji na temat driverka.
Miałem bardzo "gorący" okres (abonent czasowo niedostępny) i chociaż w sumie udało się zmajstrować układzik (oczywiście po nocach), to nie było kiedy porobić fotek i się podzielić informacjami.
Cała radocha była możliwa dzięki dużemu wsparciu Calineczki, który obdarował mnie niezbędnym hardware'm i udzielil niezbędnych wskazówek, za co mu oczywiście piknie dziękuje!!
Jeśli chodzi o parametry driverka dla interesujących mnie wartości wejściowych to po wstępnych jakich takich pomiarach (na miare moich umiejętności i możliwości), są one dość zbieżne z pomiarami df'a, które opracował bardzo dokładnie w wątku o "lambdzie".
Podsumowując, obserwując prąd na wyjściu to szaleństwa nie ma.
No ale grunt, że udało się zrobić maleństwo, które zmieściło się dzięki swoim wymiarom, szkoda że tak niewiele możliwości w takiej średnicy...
Arku jeszcze raz dziękuję za pomoc i wsparcie!
Miałem bardzo "gorący" okres (abonent czasowo niedostępny) i chociaż w sumie udało się zmajstrować układzik (oczywiście po nocach), to nie było kiedy porobić fotek i się podzielić informacjami.
Cała radocha była możliwa dzięki dużemu wsparciu Calineczki, który obdarował mnie niezbędnym hardware'm i udzielil niezbędnych wskazówek, za co mu oczywiście piknie dziękuje!!
Jeśli chodzi o parametry driverka dla interesujących mnie wartości wejściowych to po wstępnych jakich takich pomiarach (na miare moich umiejętności i możliwości), są one dość zbieżne z pomiarami df'a, które opracował bardzo dokładnie w wątku o "lambdzie".
Podsumowując, obserwując prąd na wyjściu to szaleństwa nie ma.
No ale grunt, że udało się zrobić maleństwo, które zmieściło się dzięki swoim wymiarom, szkoda że tak niewiele możliwości w takiej średnicy...
Arku jeszcze raz dziękuję za pomoc i wsparcie!
- Załączniki
-
- lambda22.JPG (65.46 KiB) Przejrzano 261 razy
-
- lambda11.JPG (225.89 KiB) Przejrzano 261 razy
- Calineczka
- Kontakt: