"Chudy" driverek na AA

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Blacklister

"Chudy" driverek na AA

Post autor: Blacklister »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

Ostatnio podejmuję temat "drobnych" przeróbek w 2 latareczkach na Q5 zasilanych AA.
W trakcie dłubania napotkałem na problem typu jaki driverek dobrać żeby go dać radę upchnąć w sensie jego średnicy i wysokości. Pomijam tymczasowo kwestię ilości trybów i ilość prądu w diodę w max'ie.
Aby sensownie umiejscowić driver (zgodnie z zamocowaniem oryginalnej płytki) musiał by mieć nie więcej niż 15 mm.
Driver made by DF&CALI jest tak genialnie pomyślany, że bez problemu daje się zeszlifowac do tych 15 mm ale niestety zasilanie nie to.
DX'owe 7880 czy 7882 nie bardzo da się pomniejszyć ze względu na szerokość ścieżek na obwodzie.
Jaki driver możecie doradzić w takiej sytuacji?
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7881
Ma 10 mm średnicy i jest to to samo co sku 7880 tyle że na dwóch płytkach :)

Sprawdziłem też sku 7880 i spokojnie można go spiłować na 15 mm, ewentualnie trzeba będzie delikatnie przesunąć kilka elementów
Blacklister

Hmmm...

7881 średnicę ma fajną ale strasznie wysokie toto... raczej nie da rady upchać.

Natomiast jeżeli dałoby się spiłować 7880 z deklarowanych na stronie dx 17mm do 15 to byłoby zacnie.

Igi jeżeli mógłbyś podesłać jakieś poglądowe fotki jak to zrobiłeś to byłbym "dźwięczny" :)
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

E do 15mm daje się spiłować 7880 :)
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

igi pisze:http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.7881
Ma 10 mm średnicy i jest to to samo co sku 7880 tyle że na dwóch płytkach :)
..i czekam na niego od stycznia.Marnie to widzę. Mozna by było machnąć coś na MAX1797, malutki scalaczek, bardzo mało elementów, tylko nie wiem na ile drobnice lutujesz.MAX1797 dostaniesz jako darmowe sample od producenta.
http://home.mchsi.com/~lambda_lights/miniprodc.htm
Blacklister

O lutowanie drobnicy myślę, że mógłbym się pokusić. Nie zaszkodzi sprobować, chociaż większość dotychczasowych doznań na temat lutownicy i precyzyjnego lutowania należy raczej do przeszłości ;)

Arku na stronce zapodanej przez Ciebie znalazłem informacje - MiniPro Converter Kit - Sorry, out of stock.
Jakieś wskazówki? Sugestie? :)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Blacklister pisze:Jakieś wskazówki? Sugestie? :)
...co byś się pobawił w samodzielne wykonanie.
MAX1797 dostaniesz za darmo od Maxima jako darmowe próbki (sample), reszta do dostania u nas. Płytkę możesz zrobić nawet w najprostszy sposób, wycinając jakimś rylcem paski miedzi, możesz zaprojektowac własną. Schemat jest banalnie prosty
http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/2377
DNF

Post autor: DNF »

To moze ja sie tu podepne.
Czy ktos moglby zamowic mi ze 4 sample z Coilcrafta, z cewkami? Ja jakies mam ale ich srednica to z 15mm :/ Chyba, ze ma ktos cos mniejszego i na stanie to dogadamy sie na PW.
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
johndoe

Post autor: johndoe »

Jakieś ceweczki powinienem mieć (jak nie zapomnę to sprawdzę wieczorem jak będę w domu), za to nie udaje mi się zamówić sampli MAX1797 po podaniu adresu wyrzuca:
Order Denial
Sorry, we do not support sample requests from distributor/resellers via this site. Go to Buy Now link above in order to place a purchase order or click here.
EDIT

DNF mam cewki: MOS6020-223MLB jakby co wal na PW
Obrazek
Blacklister

Przepraszam wszystkich za moją dłuższą nieobecność i brak informacji na temat driverka.
Miałem bardzo "gorący" okres (abonent czasowo niedostępny) i chociaż w sumie udało się zmajstrować układzik (oczywiście po nocach), to nie było kiedy porobić fotek i się podzielić informacjami.
Cała radocha była możliwa dzięki dużemu wsparciu Calineczki, który obdarował mnie niezbędnym hardware'm i udzielil niezbędnych wskazówek, za co mu oczywiście piknie dziękuje!!
Jeśli chodzi o parametry driverka dla interesujących mnie wartości wejściowych to po wstępnych jakich takich pomiarach (na miare moich umiejętności i możliwości), są one dość zbieżne z pomiarami df'a, które opracował bardzo dokładnie w wątku o "lambdzie".
Podsumowując, obserwując prąd na wyjściu to szaleństwa nie ma.
No ale grunt, że udało się zrobić maleństwo, które zmieściło się dzięki swoim wymiarom, szkoda że tak niewiele możliwości w takiej średnicy...

Arku jeszcze raz dziękuję za pomoc i wsparcie!
Załączniki
lambda22.JPG
lambda22.JPG (65.46 KiB) Przejrzano 266 razy
lambda11.JPG
lambda11.JPG (225.89 KiB) Przejrzano 266 razy
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

noo, gratuluję :mrgreen: :!:
Jak na kogoś nie bawiącego się na co dzień elektroniką to bardzo zgrabnie Ci to wyszło :wink:
Polecam się na przyszłość :wink:
ODPOWIEDZ