Lampa stojąca z patyczków, gwoździ, bibuły i kleju.
Lampa stojąca z patyczków, gwoździ, bibuły i kleju.
Witam.
Zadanie z dnia dzisiejszego - lampa. Wykonana jakieś 4 lata temu celem zaoszczędzenia paru groszy na zakupie podobnej w markecie. Ceny wówczas w znanych sieciach wahały się w okolicach 50 - 80 zł. Postanowiłem że lampę wykonam sam za pomocą dostępnych i tanich zamienników. Koszty przedstawiają się tak:
-5 patyków z sklepu dla malarzy - 5 zł
-bibuła - 3,3 zł
-klej 1,3 zł
-przewód i oprawka - 3 zł
Razem 12,6 zł.
Dziś jedynie odnawiałem pożółkłe pokrycie. Prz okazji porobiłem fotki itd. Pokrycie nową bibułą zajęło mi 2,5 godziny. Efekt na fotkach.
Lampa ma wysokość 1 metra. Wewnątrz siedzi żarówka E14. Lampa pełni rolę światła nastrojowego.
Taka mała inspiracja
Przy okazji nadmieniam że wszystko robione ręcznie, czasem widać niedoróbki, ale co tam Klej jeszcze musi wyschnąć więc gdzieniegdzie widać przebicia.
Zadanie z dnia dzisiejszego - lampa. Wykonana jakieś 4 lata temu celem zaoszczędzenia paru groszy na zakupie podobnej w markecie. Ceny wówczas w znanych sieciach wahały się w okolicach 50 - 80 zł. Postanowiłem że lampę wykonam sam za pomocą dostępnych i tanich zamienników. Koszty przedstawiają się tak:
-5 patyków z sklepu dla malarzy - 5 zł
-bibuła - 3,3 zł
-klej 1,3 zł
-przewód i oprawka - 3 zł
Razem 12,6 zł.
Dziś jedynie odnawiałem pożółkłe pokrycie. Prz okazji porobiłem fotki itd. Pokrycie nową bibułą zajęło mi 2,5 godziny. Efekt na fotkach.
Lampa ma wysokość 1 metra. Wewnątrz siedzi żarówka E14. Lampa pełni rolę światła nastrojowego.
Taka mała inspiracja
Przy okazji nadmieniam że wszystko robione ręcznie, czasem widać niedoróbki, ale co tam Klej jeszcze musi wyschnąć więc gdzieniegdzie widać przebicia.
ILPT
- smokuxx1987
35W blisko bibuły i na drewnianej konstrukcji - nieee Nie miałem tego nawet w bardzo zwariowanych pomysłach. Obecnie siedzi tam cudo z Netto - 36 ledów 5050, fabrycznie w leda około 70 mA. Prąd zmniejszyłem do 40 mA i da się wytrzymać. Światła z tego jest może z 200 lumenów.smokuxx1987 pisze:Skaktus a nie próbowałeś dać do środka MH 35W?
Lampa faktycznie bardzo delikatna. Wykonałem ich w sumie 2 sztuki. Obie przetrwały już po ~ 4 lata, w tym jedna w domu w którym są dzieciaki. No dobra - ma jedną małą dziurę po małym palcu małego dzieciaka
ILPT
Właśnie dlatego małe dzieci mają rękawice bez palcówma jedną małą dziurę po małym palcu małego dzieciaka
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne