Przeróbka lampy ostrzegawczej (koguta) na LED
Przeróbka lampy ostrzegawczej (koguta) na LED
Witam wszystkich serdecznie. To moj pierwszy post na tym forum i mam nadzieję że nie ostatni. Na początku chciałbym prosić o nie usuwanie tematu jeśli jest w złym dziale tylko jeśli to możliwe o przeniesienie go. Gdyż nie znalazłem działu pasującego do mojego pytania.
Więc tak. Mam lampę ostrzegawczą na zwykłą żarówkę P21W 12V pod zapalniczkę samochodową. Lampa ma silniczek do obracania odbłyśnikiem. Czy da się to w jakiś sposób przerobić na LED żeby źródło światła było mocniejsze. Czy dać sobie spokoj i od razu kupić na allegro coś podobnego za 79zł?
Więc tak. Mam lampę ostrzegawczą na zwykłą żarówkę P21W 12V pod zapalniczkę samochodową. Lampa ma silniczek do obracania odbłyśnikiem. Czy da się to w jakiś sposób przerobić na LED żeby źródło światła było mocniejsze. Czy dać sobie spokoj i od razu kupić na allegro coś podobnego za 79zł?
Też mam taką lampę
Siedzi tam żarówka 5W (w mojej taka była), więc możesz zmienić na 21W (trzonek ten sam).
Jeśli chce ci się bawić ja bym to zrobił tak - kupił ledy 5mm, pomarańczowe. Do tego uniwersalna płytka z otworami (same otwory z przelotkami, brak laminatu). Dociął bym płytkę pod wymiar, tak aby powstał sześcian. W każdą ścianę dał tyle ledów ile się da. Do tego jakiś prosty sterownik z "przerywaczem" i tyle.
Siedzi tam żarówka 5W (w mojej taka była), więc możesz zmienić na 21W (trzonek ten sam).
Jeśli chce ci się bawić ja bym to zrobił tak - kupił ledy 5mm, pomarańczowe. Do tego uniwersalna płytka z otworami (same otwory z przelotkami, brak laminatu). Dociął bym płytkę pod wymiar, tak aby powstał sześcian. W każdą ścianę dał tyle ledów ile się da. Do tego jakiś prosty sterownik z "przerywaczem" i tyle.
ILPT
Albo zrobić coś takiego: http://protech-micro.pl/Lampa-ostrzegaw ... e-306.html
Mam klosz pomarańczowy i niebieski. Wiec musiałbym użyć białych ledów żeby było to uniwersalne.
joon Twoja propozycja jest bardzo dobra, ale myślę że koszt też byłby nie mały.
Będę szukał i kombinował z ledami żeby było silniejsze źródło światła.
Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie lub podpowiedzi będę wdzięczny.
joon Twoja propozycja jest bardzo dobra, ale myślę że koszt też byłby nie mały.
Będę szukał i kombinował z ledami żeby było silniejsze źródło światła.
Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie lub podpowiedzi będę wdzięczny.
Witam
Pozdrawiam
PS: Niebieskie to tylko pojazdy uprzywilejowane.
Tylko, że jak dasz białe LED to klosze wytną tylko kawałek widma, reszta to straty. Jak zrobisz dwa zastawy, żółty i niebieski, to potrzebujesz mniej LEDów do uzyskania tej samej jasności.Matixs pisze:Mam klosz pomarańczowy i niebieski. Wiec musiałbym użyć białych ledów żeby było to uniwersalne.
Pozdrawiam
PS: Niebieskie to tylko pojazdy uprzywilejowane.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
No więc tak. Takie diody będą dobre? http://allegro.pl/diody-led-3mm-dyfuzyj ... 70008.html
A jaką muszę kupić płytkę? I co jeszcze będzie mi potrzebne do zrealizowania tego projektu?
A jaką muszę kupić płytkę? I co jeszcze będzie mi potrzebne do zrealizowania tego projektu?
Witam
Diody mogą być, a płytka to coś takiego płytka uniwersalna
Możesz jeszcze kupić np. metr taśmy z czerwonymi LEDami, pociąć na 10cm odcinki, i przykleić na obwodzie kawałka rury. Też to będzie spełniać swoje zadanie, dodatkowo możesz to zasilać bezpośrednio z akumulatora, wystarczy układ migacza.
Pozdrawiam
Diody mogą być, a płytka to coś takiego płytka uniwersalna
Możesz jeszcze kupić np. metr taśmy z czerwonymi LEDami, pociąć na 10cm odcinki, i przykleić na obwodzie kawałka rury. Też to będzie spełniać swoje zadanie, dodatkowo możesz to zasilać bezpośrednio z akumulatora, wystarczy układ migacza.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
- smokuxx1987
Witam serdecznie,
ja z kolei proponuję tani sterownik do taśm RGB,na każdy kanał (trzy kanały) taśma na diodach 5050(jednokolorowa 14,4W/m) i mamy wersję w pełni sterowalną z pilota,może dwie diody prostownicze na zasilaniu sterownika... (spadek napięcia 1.4V,więc mamy około 12V na sterowniku).
Tanio i dobrze.
pozdrawiam
k.
ja z kolei proponuję tani sterownik do taśm RGB,na każdy kanał (trzy kanały) taśma na diodach 5050(jednokolorowa 14,4W/m) i mamy wersję w pełni sterowalną z pilota,może dwie diody prostownicze na zasilaniu sterownika... (spadek napięcia 1.4V,więc mamy około 12V na sterowniku).
Tanio i dobrze.
pozdrawiam
k.
Światłofil