Przeróbka lampy ostrzegawczej (koguta) na LED

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
Matixs

Przeróbka lampy ostrzegawczej (koguta) na LED

Post autor: Matixs »

Witam wszystkich serdecznie. To moj pierwszy post na tym forum i mam nadzieję że nie ostatni. Na początku chciałbym prosić o nie usuwanie tematu jeśli jest w złym dziale tylko jeśli to możliwe o przeniesienie go. Gdyż nie znalazłem działu pasującego do mojego pytania.

Więc tak. Mam lampę ostrzegawczą na zwykłą żarówkę P21W 12V pod zapalniczkę samochodową. Lampa ma silniczek do obracania odbłyśnikiem. Czy da się to w jakiś sposób przerobić na LED żeby źródło światła było mocniejsze. Czy dać sobie spokoj i od razu kupić na allegro coś podobnego za 79zł?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Też mam taką lampę :)

Siedzi tam żarówka 5W (w mojej taka była), więc możesz zmienić na 21W (trzonek ten sam).

Jeśli chce ci się bawić ja bym to zrobił tak - kupił ledy 5mm, pomarańczowe. Do tego uniwersalna płytka z otworami (same otwory z przelotkami, brak laminatu). Dociął bym płytkę pod wymiar, tak aby powstał sześcian. W każdą ścianę dał tyle ledów ile się da. Do tego jakiś prosty sterownik z "przerywaczem" i tyle.
ILPT
joon

Post autor: joon »

Matixs

Mam klosz pomarańczowy i niebieski. Wiec musiałbym użyć białych ledów żeby było to uniwersalne.
joon Twoja propozycja jest bardzo dobra, ale myślę że koszt też byłby nie mały.
Będę szukał i kombinował z ledami żeby było silniejsze źródło światła.
Jeśli macie jeszcze jakieś sugestie lub podpowiedzi będę wdzięczny.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Matixs pisze:Mam klosz pomarańczowy i niebieski. Wiec musiałbym użyć białych ledów żeby było to uniwersalne.
Tylko, że jak dasz białe LED to klosze wytną tylko kawałek widma, reszta to straty. Jak zrobisz dwa zastawy, żółty i niebieski, to potrzebujesz mniej LEDów do uzyskania tej samej jasności.

Pozdrawiam
PS: Niebieskie to tylko pojazdy uprzywilejowane.
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
joon

Matixs, gdzieś widziałem jak ktoś włożył w biały klosz coś koło dwóch setek ledów 3mm- dużo lepszy efekt niż na żarówce- a diody takie można w miarę tanio kupić na alle przecież. O COBach z soczewką już nie wspomnę- tu tylko problemem może być odpowiednie chłodzenie.
Matixs

No więc tak. Takie diody będą dobre? http://allegro.pl/diody-led-3mm-dyfuzyj ... 70008.html
A jaką muszę kupić płytkę? I co jeszcze będzie mi potrzebne do zrealizowania tego projektu?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
Diody mogą być, a płytka to coś takiego płytka uniwersalna
Możesz jeszcze kupić np. metr taśmy z czerwonymi LEDami, pociąć na 10cm odcinki, i przykleić na obwodzie kawałka rury. Też to będzie spełniać swoje zadanie, dodatkowo możesz to zasilać bezpośrednio z akumulatora, wystarczy układ migacza.

Pozdrawiam
joon

No i paski mają możliwość przyklejenia do metalowej rurki która ułatwi od razu chłodzenie i nada odpowiedni kształt.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Przy czym klej na taśmie utrudnia oddawanie ciepła i jest dobrym izolatorem.
ILPT
Matixs

Mam dwie takie lampy ostrzegawcze i chyba zrobię dwie wersje przez Was podane.
czyli w pierwszym na płytkach z ledami a w drugiej kawałek metalowej rurki z paskami ledowymi.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
skaktus pisze:Przy czym klej na taśmie utrudnia oddawanie ciepła i jest dobrym izolatorem.
Weź pod uwagę czas świecenia tych LEDów, to są tylko błyski.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

Oryginalnie źródło światła działa cały czas, a za miganie odpowiada obracający się odbłyśnik.
Chyba że bierzemy pod uwagę sytuacje gdzie wywalamy odbłyśnik a zostawiamy sam wkład który miga
Matixs

Dokładnie tak chcę zrobić. Wyrzucić odbłyśnik i w jego miejsce wstawić albo te płytki albo kawałek metalowej rury. I to ma za zadanie funkcjonować jako lampa ostrzegawcza, czyli muszę dać sterownik z przerywaczem żeby efekt był podobny do stroboskopu.
Kledi
Kontakt:

Post autor: Kledi »

Witam serdecznie,
ja z kolei proponuję tani sterownik do taśm RGB,na każdy kanał (trzy kanały) taśma na diodach 5050(jednokolorowa 14,4W/m) i mamy wersję w pełni sterowalną z pilota,może dwie diody prostownicze na zasilaniu sterownika... (spadek napięcia 1.4V,więc mamy około 12V na sterowniku).
Tanio i dobrze.
pozdrawiam
k.
Światłofil :)
ODPOWIEDZ