transport ciepła z głowicy do body

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

transport ciepła z głowicy do body

Post autor: Calineczka »

...jest sprawa :mrgreen:
Chińczycy prześcigają się w wymyślaniu bubli...jednym z ostatnio spotkanych jest "kto gorzej schłodzi leda).
Panowie, w wielu latarkach sa refki z wkręcanymi weń modułami, mam na mysli taka konstrukcję:
Obrazek
led grzeje się, ciepło oddaje do modułu a ten-przez krótki gwint do reflektora, cienkimi ściankami refka ciepełko lezie do góry..tam oddaje je znowu przez gwinty do body.Fatalna sprawa. Moduł niejako wisi w body, ew. rozpierany sprężyną.
Jak w elegancki sposób szybko i skutecznie zamienić pusta przestrzeń między głowicą a body w dobry środek transportu ciepła? Widziałęm gdzieś patent z owijaniem głowicy folia aluminiową, próbowałem, jest duzo lepiej ale...ciut nieestetycznie jak dla mnie. Myslałem o jakichs slilikonach niecieknących....zalezy mi, by mozna było latarkę rozkręcać! Klejene nie wchodzi w grę. Może wybełtać razem jakies drobne opiłki miedzi z gęstym silikonem termoprzewodzącym?
macie jakieś pomysły?
HELP :mrgreen:
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Ja dżecie wysmarowałem pastą do procków i poprawa w rozchodzeniu sie ciepła była widoczna od razu. Arak podobne rozwiązanie jak pokazujesz jest w DBSie tylko tam wszystko jest grube i ciężkie. Zdaje egzamin.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Marcin S.

Post autor: Marcin S. »

Pasta silikonowa termoprzewodząca do radiatorów, kilkanaście PLN za 100ml. Przykład:

http://www.agawa.pl/opis/15538/pasta_si ... wodzaca_h/

Pozdrawiam
Marcin S.
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Panowie, ja jestem elektronikiem od lat, mam przeróżne smarowidła...chyba źle postawiłem pytanie.
CZYM wypełnić pustą przestrzeń między głowicą miedzianą z ledem a body? Konstrukcja jest taka, że jest tam prześwit, powietrze, pusta przestrzeń która nie przewodzi ciepełka.Silikonem -tym zwykłym pod procki nie wypełnię bo on płynie, rozłazi się...musiało by to być coś o innej konsystencji....
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

może coś takiego ?
Tylko musiał byś poszukać na allegro bo ja nie mam czasu ;)
http://www.allegro.pl/item427109227_427109227.html

Edit

O tu jest myślę o odpowiedniej szerokości
http://www.allegro.pl/item468746132_mie ... 2_3cm.html
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Igi, wiesz, też o tym myślałem i chyba warto spróbować, możliwie ciasno to owinąć tą taśmą, może nie będzie się darła jak folia aluminiowa....a może i posmarować ją pastą silikonową na koniec. Chyba się skuszę, piekne dzięki za podanie namiaru. Inne, alternatywne pomysły Panowie?
:mrgreen:
Marcin S.

Calineczka pisze:CZYM wypełnić pustą przestrzeń między głowicą miedzianą z ledem a body? Konstrukcja jest taka, że jest tam prześwit, powietrze, pusta przestrzeń która nie przewodzi ciepełka.Silikonem -tym zwykłym pod procki nie wypełnię bo on płynie, rozłazi się...musiało by to być coś o innej konsystencji....
OK, paniatno ;)

Gąbka czy też podkładka termoprzewodząca?

Tu są, tylko z taśmą klejącą i raczej droga impreza:

http://www.cooling.pl/3m-thermopad-15x- ... 50824.html

Pozdrawiam
Marcin S.
Awatar użytkownika
Tomek210
Kontakt:

Post autor: Tomek210 »

Calineczka pisze:nne, alternatywne pomysły
Iść z tym do kogoś dysponującego tokarką (albo wysłać pewnemu forumowiczowi :razz: ) i wytoczyć wydrążony walec pasujący z najmniejszym możliwym luzem na moduł i w obudowę. W wolne przestrzenie dać pastę termo lub w jedną klej a w drugą pastę...
Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Marcinie,hmm, też jest to jakiś pomysł, choć ekonomicznie chyba droższy.Nie wiem, czy w czasie skręcania taka podkladka się nie podrze , bo żeby była dobra przewodnośc musi to być scisnięte...a ze przy ściskaniu będzie skręcane
Dzięki za pomysł , kto wie, może i ten wypróbuję... :wink:

Tomku, może zadziałać, ale wolę poradzić sobie z tym póki co bez napadania Midiego :mrgreen:
Dzięki za podpowiedź :mrgreen:
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Post autor: df »

A może uszczelnić z obu stron np. silikonem i zalać jakąś cieczą/żelem o dużej przewodności cieplnej?

Arku, a czy w GPCu nie używają żadnych mas o dobrej przewodności cieplnej?
Najlepsza byłaby jakaś masa o dużej konsystencji, którą można by dokładnie wymodelować lub zalać obie części, a która zastygła by tworząc dobrze przylegający mostek termiczny.
Nie wiem, czy coś takiego się stosuje, ale w skali makro (rury, grzejniki, parowniki itp.) cena jednostkowa powinna być "troszkę inna" niż 10g Zalmana - jak rozumiem w tym przypadku wszystko będzie dobre, co jest lepsze od powietrza.

Natomiast zalanie przestrzeni cyną lub nawet samym ołowiem z uwagi na ciężar chyba nie jest dobrym rozwiązaniem.

[ Dodano: Pią Lis 21, 2008 4:33 pm ]
Sorki, ale przyszedł mi jeszcze jeden pomysł, może niezbyt elegancki, ale może zadziała.
Napchać do środka lekko pomiętej folii aluminiowej (lub zrobionych z niej kulek) i mocno wcisnąć reflektor.
Folia powinna się ubić i dobrze rozłożyć przylegając dokładnie i do ref`a i do body.
Trudno stwierdzić jak skutecznie to zadziała, ale spróbować IMHO warto.
Flagiusz
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

He he, jak już wyczerpiecie wszystkie pomysły to zapraszam ową latarkę do mnie :wink: , ja już ją wyleczę :twisted: .
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Marcin S.

Cholercia, jak można było przyzwoitą tokareczkę za grosze z rozsprzedawanego PZO kupić, to ja miałem obiekcje moralne. A byłaby jak znalazł...

Pozdrawiam
Marcin S.
Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

A może coś takiego: http://www.automatykab2b.pl/content/view/1806/164/ ??

Elastyczne, lżejsze niż tuleja i nie płynie jak silikon. Po zastygnięciu elastyczne. Tylko trzeba by było "zastygać" poza latarką i ewentualnie dopasować, żeby nie połączyło sie z metalem i dało potem rozkręcać.
Pozdr.
Pikom
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

:shock:
Ten Gap Filler 1500 brzmi całkiem ciekawie.
Ciekawe czy cena też jest ciekawa...spróbuję znaleźć.Dzięki :mrgreen:

tia, lokalny "polski" dystrybutor:

Kod: Zaznacz cały

The Bergquist Company
Bramenberg 9a
3755 BT Eemnes
The Netherlands
Phone: 31-35-5380684
Fax: 31-35-5380295
p.devries@netherlands.bergquist-europe.com

Awatar użytkownika
Pikom
Site Admin

Post autor: Pikom »

A widziałeś to: http://www.bergquistcompany.com/order_samples.cfm ?? Może ktoś kto ma firme mógłby zamówić sample.... A może wysyłają też osobom prywatnym, nie jestem pewien...
Pozdr.
Pikom
ODPOWIEDZ