Chciałbym dziś pokazać, jak z chińskiego zooma za dychę, w prosty sposób przy minimalnych nakładach zrobić latarkę do użytku codziennego i rekreacyjnej jazdy na rowerze. Zrobiłem kilka takich modów dla znajomych i rodziny i wszyscy sobie chwalą. Nie jest to żadne cudo ale proste szeroko i stosunkowo mocno świecące EDC do kieszeni. Niestety na fotach mam akurat mój egzemplarz "prototypowy" zrobiony jakiś rok temu dla siebie na rower, te które trafiły do innych mają dodatkowo jeszcze zmienioną głowicę, ale o tym później. Cała rzecz rozpoczęła się od tego kiedy kolega kupił MacTronica Noise 500 za prawie 350zł. Wtedy założyłem się z nim, że zrobię latarkę na rower, która będzie świecić mocniej, lepiej i kosztować będzie mniej niż połowę ceny NOISE. To akurat nie było trudne

Jako bazy użyłem zooma z "Chińskiego Marketu" wtedy za 12 zł, dziś chodzą po 10zł

Wywaliłem soczewkę i oryginalną pigułę z diodą z wiadomych względów.

i zastąpiłem soczewkę kolimatorem 60°, a oryginalną pigułę zastąpiłem wytoczoną nową bez dziury i z miejscem na ciasno wchodzący driver 17mm.

Dodatkowo dotoczyłem przedłużkę na ogniwo 18650

Po poskładaniu całości oczywiście zoom nie działa, głowica jest sztywna, zaciąga dolną, wcześniej ruchomą część głowicy do rantu piguły jednocześnie kolimator dociska do niej podłoże z diodą. Na zdjęciach jeszcze pierwotna wersja kolejne miały już dotoczoną z mosiądzu nową koronkę w całości, bez plastikowego pierścienia i z dodatkowymi rowkami na oringi, jak dorobię zdjęcia to edytuję i dorzucę. Driver 6xAMC i dioda T6 3C dostaje dokładnie 2,05A więc włącznika nie zmieniałem bo to trochę zabawy jest a często trudno go rozebrać bez strat.

Tak to świeci, przepraszam za jakość, ale robione z ręki, aparat ma problem z trybem manualnym i dodatkowo dość mocna mgła.

f 2,8; 1s; ISO 200; WB światło dzienne

f 2,8; 1s; ISO 200; WB światło dzienne

f 2,8; 1/10s; ISO 200; WB światło dzienne
Całkowity koszt z ładowarką, dwoma ogniwami (Woytazo)

[ Dodano: 5 Maj 2013, 09:02 ]
Mała errata:
Latarka jeszcze nie ma roku, powstała w sierpniu 2012 i została raz zmieniona dioda z T5 4B na T6 3C.