Gdybyś zamiast tej HQI-T 400W/N użył HQI-BT 400W/D poczułbyś różnicę

Co do ilości światła - HQI-BT daje 33 tys lm (na lighting-gallery.pl nazywamy tę lampę "jednostką" światła), a jedna sztuka CDM-T 150 daje 12,5 tys lm, czyli razem max 25 tys lm. Różnica wynosi 8 tys lm na korzyść HQI. To się wydaje dużo, ale
- czułość oka jest logarytmiczna także przyrost o jedną trzecią nie robi już takiego wrażenia
- oko działa tak, że światło o dobrym CRI jest odczuwalne jako jaśniejsze, barwy są znacznie żywsze i wyraźniejsze. Zatem między CRI=65 a CRI=92 różnica na niektórych barwach (żółty, czerwony, a także niektóre odcienie zieleni przy sodowo-skandowych MH) wynosi aż 30% (to wynika z badań prowadzonych przez COBR Polam w latach siedemdziesiątych).
- Metalohalogen ceramiczny ma prawie ciągłe widmo (stąd tak wysokie CRI), a do tego widma oczy są przystosowane ewolucyjnie. Na oko da się odróżnić kto w domu ma świetlówkę kompaktową, a kto żarówkę - po odcieniu (chociaż teoretycznie barwa światła jest ta sama 2700K).
- przy dużej sile światła większy komfort odczuwamy przy barwie zimnej. Dodatkowo warto zajrzeć do normy PN-EN 12464-1:2003 w sprawie równomierności i barwy. Moje doświadczenia są takie: rano i wieczorem najlepiej działa się przy barwie ciepłej 2800-3000K CRI>90, w południe barwa zimna 5500K i dużo światła, w okresach przejściowych 4200K jest dobrym wyborem.
Im jaśniej, tym lepiej wygląda barwa zimna lub nawet dzienna. Gdy odpaliłem na próbę lampę 400W w barwie 830 (3000K, CRI=80) to światło nie było przyjemne. W tym samym miejscu odpaliłem HQI-T 2000W/D (circa 180 tys lm! barwa dzienna, bardzo zimna, ponad 7000K) i po odbiciu od sufitu światło było całkiem niezłe, energetyczne.
400W zawsze robi dobre wrażenie, gdy się taką lampę odpali. Źródełkiem, którego być może szukasz jest Osram HQI-BT 400W/D najlepiej bez oznaczenia Pro, gdyż starsze lampy miały mniejszą skuteczność świetlną ale za to wyższe CRI/Ra8. Najlepsze były stare niemieckie lampy HQI-BT, które w kodzie kreskowym miały pierwszą cyfrę "4" i getter barowy napylany na ściankę zewnętrznego balonu, a nie tylko pastylkowy, jak w nowszych lampach.
Może zabrzmi to dziwnie, ale ja bym użył "jednostki" HQI-BT i dodał do niej oba naświetlacze CDM-T 150W, ustawiając je tak, by osiągnąć równomierne oświetlenie całego boiska.
Przyjrzyj się też optyce tej oprawy, być może trzeba nieco wygiąć odbłyśnik, by "rozmazać" tę kreskę na środku. Być może oprawa jest wyposażona w regulację położenia źródła lub odbłyśnika i tym trzeba wtedy podziałać - tak mają profesjonalne oprawy uliczne. Nie sądzę, by ten naświetlacz to miał, ale co szkodzi sprawdzić. Oświetlenie ustawiłbym tak, by naświetlacze dawały strumień na bramkę, a "jednostka" nieco dalej od niej, może skierowana w stronę aparatu, którym robiłeś zdjęcia. Wtedy pasek będzie szerszy i umieszczony dalej.