Borsuczy pisze:Dobra, nie wnikając w moje słowotwórstwo, to szukam wiertarki.

Używanie na spółę wkrętarki z ojcem jest dość uciążliwe, gdy średnio co drugi dzień zabiera ją na budowę. Musi być mała, bez przedniej rączki, bo "poco mnie to". Precyzji wielkiej nie potrzebuję, dentystą nie jestem.

Umiałem dobrze wiercić rozklekotanym "Pansanem" 900w powszechnie używanym do mieszania cementu, więc każda nówka będzie dla mnie nieporównywalna. Cena- 200zł max, tylko nówki.
Borsuczy, na wstępie się przedstawię – mam na imię Tomek, reprezentuję Grupę Topex i zawodowo zajmuję się narzędziami. Postaram się coś doradzić.
Pierwsze pytanie na jakie musisz odpowiedzieć przy wyborze wiertarki (i właściwie każdego innego sprzętu) to „do czego i jak intensywnie będę jej używał?”. Jeśli często wiercisz w drewnie czy metalu, to szukaj raczej wiertarki bez udaru. Nie szarpie otworów, daje bardziej estetyczny efekt. Jeśli natomiast będziesz wiercił w betonie/cegle lub innych twardych materiałach to już bez udaru się nie obędzie. Z tego co wyczytałem, szukasz raczej wiertarki uniwersalnej.
Proponuję Tobie sprawdzić coś z oferty naszej marki GRAPHITE, np.
http://www.graphite.pl/wiertarka-udarowa-3.html lub
http://www.graphite.pl/wiertarka-udarowa-1.html. Sam korzystałem z obu tych wiertarek w domu i mogę z czystym sercem polecić. Pierwsza to mocna, dwubiegowa wiertarka z aluminiowym korpusem redukującym ryzyko przegrzania; druga to, nieco słabsza (ale i tańsza), jednobiegowa wiertarka z podwójnym łożyskowaniem wrzeciona (to plus, bo często zamiast jednego łożyska jest tuleja, a to oznacza mniejszą trwałość i mniejszą precyzję wiercenia). Oba te narzędzia swobodnie zdadzą egzamin w rękach, nawet zaawansowanego majsterkowicza. Dodatkowym atutem GRAPHITE jest 2 letnia gwarancja na produkty niezależnie od tego czy kupujesz je do użytku domowego czy na firmę.
Jeśli masz ochotę podpytać o sprzęt czy jakieś konkretne rozwiązania napisz do mnie w wiadomości prywatnej, postaram się coś doradzić. Z jednym zastrzeżeniem – o konkurencji się nie wypowiadam bo szanujemy w firmie to co robią inni. Ale to nie powinno przeszkadzać.
Pozdrawiam
Tomek
Grupa Topex
Edit Pyra: Skasowałem kilkukrotne powtórzenie tekstu, dodanego jako kolejne posty, w związku z błędami serwera.