http://www.aliexpress.com/item/Tronsmar ... 01077.html
Bardzo sprawnie działa, czy ładuje telefony szybko, to nie powiem na razie to ok. 1A z niej wychodziło i ok.

Ja też coś dumam żeby zrobić sobie pod lusterkiem kabelek do ładowania kamerki/ rejestratora na mini usb. Czytam w necie coś o zastosowaniu stabilizatora 7805 + kondensatory, jako jako że jestem nogą w tych sprawach to nie wiem jakie kondensatory gdzie itd. Może Szanowne Grono się wypowie, podpowie, narysuje schemat i elementy jakie trzeba kupićJacekkg pisze:Ja potrzebuje jakias ladowarke USB montowana w kokpit, 2gniazda,
Wygodniejsze rozwiazanie niz te przejscia na zapalniczke.
Drążyłem ten temat kiedyś na tym forum. Było parę propozycji - pewnie da się wygrzebać. Są przetwornice 12V-12V, ale to, co koledzy tu proponowali było albo kiepskie albo miało zaporową dla mnie cenę...abyss pisze:Pokrewny problem - bo ładowarka do auta - ale nie USB. Myślę o jakimś stabilizatorze napięcia z gniazda zapalniczki który dawał by ładne, równe 12V i umożliwiał zasilanie relatywnie wysokoprądowych odbiorników (powiedzmy 12V 2.5A).
Niby tanio i dobrze, poza faktem, że przy prądzie 500mA będzie trzeba odprowadzić ok 4,5W ciepła. Taniej i również dobrze będzie zakupić przetworniczki XM1584/GW1584 ew MP1584 lub LM2596 i ustawić na wyjściu 5V, najlepiej zastępując potencjometr 2ma rezystorami o odpowiednich wartościach.alojzy pisze:Czytam w necie coś o zastosowaniu stabilizatora 7805 + kondensatory,
Moim zdaniem praktyczniej jest zrobić sobie dodatkowe gniazdo zapalniczkowe, ukryte gdzieś pod deską rozdzielczą.alojzy pisze: Ja też coś dumam żeby zrobić sobie pod lusterkiem kabelek do ładowania kamerki/ rejestratora na mini usb. Czytam w necie coś o zastosowaniu stabilizatora 7805 + kondensatory, jako jako że jestem nogą w tych sprawach to nie wiem jakie kondensatory gdzie itd. Może Szanowne Grono się wypowie, podpowie, narysuje schemat i elementy jakie trzeba kupić![]()