Ładowarka USB do samochou
Witam, ja zakupiłem taka o to ładowarke :
http://www.aliexpress.com/item/Tronsmar ... 01077.html
Bardzo sprawnie działa, czy ładuje telefony szybko, to nie powiem na razie to ok. 1A z niej wychodziło i ok.
http://www.aliexpress.com/item/Tronsmar ... 01077.html
Bardzo sprawnie działa, czy ładuje telefony szybko, to nie powiem na razie to ok. 1A z niej wychodziło i ok.
Ostatnio zmieniony niedziela 01 lis 2015, 18:53 przez banditas, łącznie zmieniany 1 raz.
Pokrewny problem - bo ładowarka do auta - ale nie USB. Myślę o jakimś stabilizatorze napięcia z gniazda zapalniczki który dawał by ładne, równe 12V i umożliwiał zasilanie relatywnie wysokoprądowych odbiorników (powiedzmy 12V 2.5A). Jak wiadomo z gniazda zapalniczki leci zwykle od 12 do 14V. Myślałem o podpinaniu do tego np. BT-C3100 do ładowania akumulatorów li-on (raczej w czasie jazdy, bo inaczej zje szybko akumulator). Być może bez zabezpieczenia też by poszło, ale ryzyko uszkodzenia większe. Spotkał się ktoś?
Ja też coś dumam żeby zrobić sobie pod lusterkiem kabelek do ładowania kamerki/ rejestratora na mini usb. Czytam w necie coś o zastosowaniu stabilizatora 7805 + kondensatory, jako jako że jestem nogą w tych sprawach to nie wiem jakie kondensatory gdzie itd. Może Szanowne Grono się wypowie, podpowie, narysuje schemat i elementy jakie trzeba kupićJacekkg pisze:Ja potrzebuje jakias ladowarke USB montowana w kokpit, 2gniazda,
Wygodniejsze rozwiazanie niz te przejscia na zapalniczke.
Drążyłem ten temat kiedyś na tym forum. Było parę propozycji - pewnie da się wygrzebać. Są przetwornice 12V-12V, ale to, co koledzy tu proponowali było albo kiepskie albo miało zaporową dla mnie cenę...abyss pisze:Pokrewny problem - bo ładowarka do auta - ale nie USB. Myślę o jakimś stabilizatorze napięcia z gniazda zapalniczki który dawał by ładne, równe 12V i umożliwiał zasilanie relatywnie wysokoprądowych odbiorników (powiedzmy 12V 2.5A).
k.
Niby tanio i dobrze, poza faktem, że przy prądzie 500mA będzie trzeba odprowadzić ok 4,5W ciepła. Taniej i również dobrze będzie zakupić przetworniczki XM1584/GW1584 ew MP1584 lub LM2596 i ustawić na wyjściu 5V, najlepiej zastępując potencjometr 2ma rezystorami o odpowiednich wartościach.alojzy pisze:Czytam w necie coś o zastosowaniu stabilizatora 7805 + kondensatory,
Moim zdaniem praktyczniej jest zrobić sobie dodatkowe gniazdo zapalniczkowe, ukryte gdzieś pod deską rozdzielczą.alojzy pisze: Ja też coś dumam żeby zrobić sobie pod lusterkiem kabelek do ładowania kamerki/ rejestratora na mini usb. Czytam w necie coś o zastosowaniu stabilizatora 7805 + kondensatory, jako jako że jestem nogą w tych sprawach to nie wiem jakie kondensatory gdzie itd. Może Szanowne Grono się wypowie, podpowie, narysuje schemat i elementy jakie trzeba kupić
k.
Cóż, przyszły mi te chińskie ładowarki - testuje napięcia i natężenia i tak:
większa z wyświetlaczem - 4,95 - 5,15 V zapodaje Telefon ładuje mi prawie jak stacjonarka - do 1,5 A
podłączywszy dwa urządzenia wydusiłem z niej 1,75 A - nie wiem czy może więcej (deklaracja 3,1 A)
takie malutkie, prawie całe chowające się w gnieździe (3,1A) dają napięcie od 4,96V do 5,25 V - tel też mi ładują bez problemu 1,5A.
Wszystkie mają w środku okrągły rdzeń z nawiniętym drutem miedzianym i masą elementów smd - lutowanie nie rewelacyjne ale wszystko działa wydaje się dobrze.
obudowy solidne, plastyk bardzo dobry elastyczny. Styki dobrze wykonane - podobnie gniazda USB.
jestem zadowolony
Jak znajdę czas montuję na stałe w desce samochodu i wreszcie zamykam popielniczkę
większa z wyświetlaczem - 4,95 - 5,15 V zapodaje Telefon ładuje mi prawie jak stacjonarka - do 1,5 A
podłączywszy dwa urządzenia wydusiłem z niej 1,75 A - nie wiem czy może więcej (deklaracja 3,1 A)
takie malutkie, prawie całe chowające się w gnieździe (3,1A) dają napięcie od 4,96V do 5,25 V - tel też mi ładują bez problemu 1,5A.
Wszystkie mają w środku okrągły rdzeń z nawiniętym drutem miedzianym i masą elementów smd - lutowanie nie rewelacyjne ale wszystko działa wydaje się dobrze.
obudowy solidne, plastyk bardzo dobry elastyczny. Styki dobrze wykonane - podobnie gniazda USB.
jestem zadowolony
Jak znajdę czas montuję na stałe w desce samochodu i wreszcie zamykam popielniczkę
Ostatnio zmieniony poniedziałek 02 lis 2015, 22:35 przez ww296, łącznie zmieniany 1 raz.