Borsuczy pisze:Nie ma żadnej regulacji, więc pewnie włącznik posłuży dziesiątki lat, bo nie ma co się w nim popsuć. Jest tam w ogóle jakaś regulacja obrotów czy, po prostu wł/wył?
W tej zielonej Celmie (tych nowych za 230 z hakiem) jest tylko Włącz/Wyłącz. Odradzam kupowanie takiej. Faktycznie popsuć się nie ma co, tzn. włącznik, ale jego można łatwo i tanio wymienić. Odradzam, bo, jak sam wspomniałeś, nieraz się coś zaklinuje i trzeba w lewo, no i wolne ruszanie też się przydaje. Choćby do wkręcania wkrętów. Co prawda tą moją Celmą dużo wkrętów powkręcałem, ale bardzo łatwo wkręcić za daleko...
Uchwyty narzędzi te stare miały nakręcane, te nowe (niebieskie) pewno mają inaczej, bo na lewych obrotach z nakręcanym to byśmy dużo nie popracowali.
Co do ten tych Metabo podanych wyżej przez Zbychura, to zauważcie, że tańsza ma uchwyt na kluczyk, a droższa ma szybkozaciskowy całkowicie metalowy, jakiś wpływ na cenę to na pewno ma. Można porównać ceny takich uchwytów sprzedawanych osobno

Ale faktycznie zależność jest trochę śmieszna, najprawdopodobniej spowodowana popularnościami (ilością kupowanych) narzędzi z danego segmentu. Najpopularniejsze są najtańsze, a bardziej specjallistyczne (choć mniejsze i słabsze) droższe.
Przy okazji wspominany przeze mnie fajny uchwyt w Boschu (który blokuje obrót wiertła przy przykręcaniu/odkręcaniu) wygląda chyba jakoś tak jak na tej wiertarce:
Jednak głowy nie dam, bo nie mam tamtej wietarki przy sobie, a i na zdjęciach często rozróżnić podobne rzeczy.