Kolejny HID homemade , do znudzenia ;)
Super sprawa, Kolega się pochwali ile wynosi czas pracy na tych ogniwach? Bo chyba też sobie takie zestaw zaczynam konstruować
Co do reflektorów z samochodu to one rozkładają światło inaczej przez klosz z racji wymagań i norm używania tego światła w ruchu drogowym.
Ale jeśli już to lepiej np z golfa 2 można to mieć ze złomu za ... ... i jest małe bo od drogowych i mijania to dwa różne nie połączone oddzielne klosze.
Co do reflektorów z samochodu to one rozkładają światło inaczej przez klosz z racji wymagań i norm używania tego światła w ruchu drogowym.
Ale jeśli już to lepiej np z golfa 2 można to mieć ze złomu za ... ... i jest małe bo od drogowych i mijania to dwa różne nie połączone oddzielne klosze.
Ostatnio zmieniony sobota 20 paź 2012, 19:06 przez warn, łącznie zmieniany 1 raz.
W mk3 też takie były w projektorach, niemniej jednak najlepsze rezultaty dają reflektory dalekosiężne - mocno skupiają wiązkę i świecą dalej niż długie. Przy chińskich palnikach bywa problem z zogniskowaniem (różnice w umiejscowieniu bańki z gazem sięgają nawet 3 mm).
DObry rezultat osiągnąłem w latarce na H3, w którą wpakowałem palnik H3, lekka regulacja i była fajne działko fotonowe.
Czas świecenia na zestawie akku z lapa wynosił około 2 - 2,5 godziny (bynajmniej w tym cudzie co ja robiłem jakiś rok temu). Wszystko zależne od stanu akku i przetwornicy - niektóre biorą po pełnym rozgrzaniu palnika 3,5 A a niektóre 6A. Mam też w domu przetwornicę Kingway która w trakcie zapłonu w impulsie bierze 15 A a po zapłonie 10. Grzeje się niemiłosiernie a palnik po zapłonie ma niestabilny łuk.
DObry rezultat osiągnąłem w latarce na H3, w którą wpakowałem palnik H3, lekka regulacja i była fajne działko fotonowe.
Czas świecenia na zestawie akku z lapa wynosił około 2 - 2,5 godziny (bynajmniej w tym cudzie co ja robiłem jakiś rok temu). Wszystko zależne od stanu akku i przetwornicy - niektóre biorą po pełnym rozgrzaniu palnika 3,5 A a niektóre 6A. Mam też w domu przetwornicę Kingway która w trakcie zapłonu w impulsie bierze 15 A a po zapłonie 10. Grzeje się niemiłosiernie a palnik po zapłonie ma niestabilny łuk.
Panowie mam pytanko, gdyż chcę działać podobnego hida mam już obudowę i resztę dupereli. Teraz pytanko, gdyż odbłyśnik w mojej latarce jest pożałowania godny co by najlepiej podpasować ze sklepu wesema? Ktoś może próbował wymianę? Bo słyszałem o "Element optyczny H1" ale niezbyt się orientuję który to.
Pozdrawiam Michał.
Pozdrawiam Michał.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 26 lis 2012, 16:16 przez Mazik, łącznie zmieniany 1 raz.
Chwilowo nie zrobię foto bo latarka od 2 dni jest rozmontowana w celu dorobienia połączeń pod ładowanie i kontroli napięcia.
Przetwornica typu slim"dc" jest z tylu przymocowana do górnej ścianki pod uchwytem latarki. Pod nią 6 sztuk LI-ION. Weszło by chyba 7. Pozostałe 3 są pod reflektorem latarki w górnej części. Tam jest sporo miejsca. Na tyle dużo że nie nagrzewają się od reflektora. Zastosowanie koszyków mija się z celem. Dużo miejsca wtedy to zajmuje. U mnie jest polutowane i połączone taśmą. Prowizorka ale działa i nic nie lata w środku bo powciskane na styk
Z innej beczki:
Ci co grzebią w HID-ach powinni spojrzeć na to
link do forum
Na dole strony jest metoda na chińską przetwornicę AC 35W.
Metoda na zwiększenie mocy i jej regulację.
Żarówka zostaje ta sama 35W. Pracuje poprawnie na 55W.
Oj coś czuję że potrzebuję większej obudowy bo mam właśnie taką przetwornicę
Przyda się trochę więcej lumenów.
Przetwornica typu slim"dc" jest z tylu przymocowana do górnej ścianki pod uchwytem latarki. Pod nią 6 sztuk LI-ION. Weszło by chyba 7. Pozostałe 3 są pod reflektorem latarki w górnej części. Tam jest sporo miejsca. Na tyle dużo że nie nagrzewają się od reflektora. Zastosowanie koszyków mija się z celem. Dużo miejsca wtedy to zajmuje. U mnie jest polutowane i połączone taśmą. Prowizorka ale działa i nic nie lata w środku bo powciskane na styk
Z innej beczki:
Ci co grzebią w HID-ach powinni spojrzeć na to
link do forum
Na dole strony jest metoda na chińską przetwornicę AC 35W.
Metoda na zwiększenie mocy i jej regulację.
Żarówka zostaje ta sama 35W. Pracuje poprawnie na 55W.
Oj coś czuję że potrzebuję większej obudowy bo mam właśnie taką przetwornicę
Przyda się trochę więcej lumenów.
odbłyśniki SMO do hid-a
Świetne zabawki... nowy w temacie wita:) Chcę zbudować hida z części: http://www.cnqualitygoods.com/goods.php?id=1021 poszukuję ref o skupieniu 6-10stopni...ale o ile do ledów nie ma z tym problemów, tak w przypadku hidów jest masakra:/ możecie podać jakieś rozwiązanie? Pozdrawiam
jestem ciekaw czasu pracy takiego hida .... Długa to pośmiga na akumulatorach?
Ostatnio zmieniony środa 04 wrz 2013, 14:20 przez aquater, łącznie zmieniany 1 raz.