Coś mi nie gra Arku. Rozgrzałem dziś latarkę na 4xAMC tak, że jak dotknąłem zwilżonym palcem to syczało i żadne zabezpieczenie termiczne nie zadziałało a latarka śmigała dalej i co najważniejsze działała cała elektronika (przełączanie trybów etc.). Elektronika zalana masą termoepoksydową o jakiej rozmawialiśmy
PS. Więc skoro syczało (woda się gotowała) to musiało być na obudowie ~100oC więc pytanie jaki jest próg załączania tego zabezpieczenia termiczne w AMC 7135. Szok normalnie ale zdaje się że Cree też to przeżyła całkiem nieźle.... żadne podejrzane gluty narazie spod soczewki nie wychodzą
Wnioske-twoja ślina paruje w może 40stopniach...syczy przy 50ciu?
hehe, Osobiscie nie sprawdzalem jak sie AMC zachowuje przy tej, a jak przy innej temperaturze, wiem ze w powietrzu wiszacy driverek mi sie wylaczal i byl goracy, ale to bylo wiecej niz 4,2V.
Poza tym moze masz jakies podrobki skoro przy 100 stopniach wciaz dzialaly?
Calineczka pisze:Wnioske-twoja ślina paruje w może 40stopniach...syczy przy 50ciu?
hehe, Osobiscie nie sprawdzalem jak sie AMC zachowuje przy tej, a jak przy innej temperaturze, wiem ze w powietrzu wiszacy driverek mi sie wylaczal i byl goracy, ale to bylo wiecej niz 4,2V.
Poza tym moze masz jakies podrobki skoro przy 100 stopniach wciaz dzialaly?
Spokojnie, jeżeli jeszcze same się nie odlutowują, to nie jest źle
Witam wszystkich.
Nie krytykowałbym tak bardzo AMC'ka. Trzeba pamiętać, że spadek np. 0,35 V przy zasilaniu LED z jednego Li-ion daje nam nadal ok. 90 % sprawności driverka. Myślę, że posiadacze latarek na 18650 powinni się tym ucieszyć. Problem polega też na tym, że przetwornice SEPIC stosowane do 1 Li-ion mają raczej kiepską sprawność. AMC jest wygodny bo mały (i dlatego się grzeje). Wystarczy dać między AMC a płytkę (zostawić placek miedzi pod spodem) trochę kleju termo, poczekać aż stwardnieje, przylutować i bedzie git.
To jest sterownik 3040 mA. Po daniu na niego napięcia 4,5 V i podłączeniu diody XR-E w szeregu z małym rezystorem, maksymalny prąd płynący przez diodę wynosi 1500 mA. Nie mam wolnej diody XM-L, więc nie mogę porównać. Nie wiem czy wszystkie AMC są dobre.
W latarce z diodą XM-L 3000 mA i naładowanym akumulatorku do 4,2 V, prąd zmierzony "na dupce" był 2,1 A.
Jeśli zasilasz driver na AMC bateriami 1,5V to jesteś ograniczony właśnie max prądem które mogą oddać baterie a nie są to duże wartości ze względu na m.in spory opór wewnętrzny.
Chcesz większych prądów to musisz użyć dobry akumulatorów np Eneloop .