prawda o AMC7135

...warsztat małego eksperymentatora, czyli jak gnębiliśmy różne rzeczy żeby je lepiej poznać ...
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Miodosław pisze:No, dobra, dobra! Nie zwróciłem uwagi na tą charakterystykę! :oops:
...
Dzięki! :-)

..to po kiego grzyba ja te obrazki wklejam? :sad:
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Przepraszam!
Jakoś nie dotarła do mnie treść tego wykresu! :-( Zachowałem się, jak ...
(wystarczy już tej samokrytyki? ;-) )
Dubito ergo sum!
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Hmm... zależy co kto lubi - ja tam zawsze wolę usłyszeć świst bata i potępieńcze wycie :twisted:
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

hehe, no spoko, pręgierza(póki co) budować nie będziemy...no może zaczniemy od krzesła...fotonowego :mrgreen:
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Coś mi nie gra Arku. Rozgrzałem dziś latarkę na 4xAMC tak, że jak dotknąłem zwilżonym palcem to syczało :twisted: i żadne zabezpieczenie termiczne nie zadziałało a latarka śmigała dalej i co najważniejsze działała cała elektronika (przełączanie trybów etc.). Elektronika zalana masą termoepoksydową o jakiej rozmawialiśmy :cool:

PS. Więc skoro syczało (woda się gotowała) to musiało być na obudowie ~100oC więc pytanie jaki jest próg załączania tego zabezpieczenia termiczne w AMC 7135. Szok normalnie ale zdaje się że Cree też to przeżyła całkiem nieźle.... żadne podejrzane gluty narazie spod soczewki nie wychodzą :twisted:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Wnioske-twoja ślina paruje w może 40stopniach...syczy przy 50ciu? :mrgreen:
hehe, Osobiscie nie sprawdzalem jak sie AMC zachowuje przy tej, a jak przy innej temperaturze, wiem ze w powietrzu wiszacy driverek mi sie wylaczal i byl goracy, ale to bylo wiecej niz 4,2V.
Poza tym moze masz jakies podrobki skoro przy 100 stopniach wciaz dzialaly? :mrgreen:
Awatar użytkownika
df
Kontakt:

Post autor: df »

Calineczka pisze:Wnioske-twoja ślina paruje w może 40stopniach...syczy przy 50ciu? :mrgreen:
hehe, Osobiscie nie sprawdzalem jak sie AMC zachowuje przy tej, a jak przy innej temperaturze, wiem ze w powietrzu wiszacy driverek mi sie wylaczal i byl goracy, ale to bylo wiecej niz 4,2V.
Poza tym moze masz jakies podrobki skoro przy 100 stopniach wciaz dzialaly? :mrgreen:
Spokojnie, jeżeli jeszcze same się nie odlutowują, to nie jest źle ;-)
Flagiusz
Miodosław

Post autor: Miodosław »

Jak schłodzić 7135??? (więcej - http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=6399#6399 )
Dubito ergo sum!
tarzan

Post autor: tarzan »

Witam wszystkich. :wink:
Nie krytykowałbym tak bardzo AMC'ka. Trzeba pamiętać, że spadek np. 0,35 V przy zasilaniu LED z jednego Li-ion daje nam nadal ok. 90 % sprawności driverka. Myślę, że posiadacze latarek na 18650 powinni się tym ucieszyć. Problem polega też na tym, że przetwornice SEPIC stosowane do 1 Li-ion mają raczej kiepską sprawność. AMC jest wygodny bo mały (i dlatego się grzeje). Wystarczy dać między AMC a płytkę (zostawić placek miedzi pod spodem) trochę kleju termo, poczekać aż stwardnieje, przylutować i bedzie git. :wink:
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Czym rozni sie AMC7135 od HD7135?
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

High Definition bym się raczej nie spodziewał :mrgreen: Wnioskując po pierwszych z brzega odnośnikach googla to raczej CHinease Duplicate :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Maruda

Post autor: Maruda »

Ponieważ nie znalazłem odpowiedzi, to zapytam tutaj: czy można sprawdzić AMC bez odlutowania go ze sterownika?
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Maruda, można. Masz ich na płytce kilka czy jeden?
Maruda

Post autor: Maruda »

To jest sterownik 3040 mA. Po daniu na niego napięcia 4,5 V i podłączeniu diody XR-E w szeregu z małym rezystorem, maksymalny prąd płynący przez diodę wynosi 1500 mA. Nie mam wolnej diody XM-L, więc nie mogę porównać. Nie wiem czy wszystkie AMC są dobre.
W latarce z diodą XM-L 3000 mA i naładowanym akumulatorku do 4,2 V, prąd zmierzony "na dupce" był 2,1 A.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Jeśli zasilasz driver na AMC bateriami 1,5V to jesteś ograniczony właśnie max prądem które mogą oddać baterie a nie są to duże wartości ze względu na m.in spory opór wewnętrzny.

Chcesz większych prądów to musisz użyć dobry akumulatorów np Eneloop .
elektroda.pl
ODPOWIEDZ