Modyfikacja Sky Ray King UV-S5
Modyfikacja Sky Ray King UV-S5
Witam
Piękna. "Ale jest parę ale"
Latarka posiadała zasilanie 4 x 18650 równolegle. 3 x XM-L łączone także równolegle. Pomiar prądu w trybie High 5A przed driverem (driver pewnie poniżej 90% sprawności). Dwa tryby Low i High (strobo ukryte). Sterowanie stycznikiem.
Połowa możliwości latarki, ogniw i brak właściwych trybów.
MODYFIKACJA
Zmiana zasilania na szeregowe. Panasonic 3100mAh protected. Akusy wykorzystane w 100%.
Tylna płytka stykowa i przednia z driverem zostały wymienione. Z laminatu miedziowanego 1,5mm wykonałem nowe płytki stykowe. Odrysowałem od orginalnych i obrobiłem.
Sprężynki obcięte do wysokości 6mm. Uginają się ok 2,5mm podczas dokręcania "dupki".
Całość została dobrana do wymiaru ogniw protected.
Układ szeregowy.
(ten biały o-ring jest tylko do przytrzymania barerii do zdjęcia)
Tylna płytka stykowa wchodzi w przefrezowania od baterii. Blokuje to obrót podczas dokręcania "dupki" (otwory w płytce są niepotrzebne, zostały z innych koncepcji zamykania)
Docisk tylnej płytki. Krążek z laminatu wklejony jest na dwustronnej taśmie z elastycznym środkiem. Trzy warstwy. Podczas dokręcania uginają się sprężyny i taśma z krążkiem.
Akusy zakładamy od tyłu, nakładamy płytkę stykową i zakręcamy "dupkę"
STEROWANIE
Driver MR2007Vxx z dodatkowym sterowaniem. Mrelektronik dorobił płytkę z procesorem Attiny10.
W mojej wersji jest:
-sterowanie stycznikiem. Włączane 1,5 s klik (wyłączane tak samo)
-2% - 25% - 50% - 100%
-zabezpieczenie termiczne
Wszystkie driwery Mrelektronik z cyfrową regulacją PWM można sterować takim układem.
Procesor można zaprogramować dowolnie. Dla przykładu: ochrona ogniw, inne tryby, voltomierz cyfrowy.
Kolejne podziękowania dla MR
Byłem poświecić na zewnątrz. Uśmiech nie zejdzie mi z twarzy pewnie z tydzień
Beamschot'y zrobię w tygodniu.
Piękna. "Ale jest parę ale"
Latarka posiadała zasilanie 4 x 18650 równolegle. 3 x XM-L łączone także równolegle. Pomiar prądu w trybie High 5A przed driverem (driver pewnie poniżej 90% sprawności). Dwa tryby Low i High (strobo ukryte). Sterowanie stycznikiem.
Połowa możliwości latarki, ogniw i brak właściwych trybów.
MODYFIKACJA
Zmiana zasilania na szeregowe. Panasonic 3100mAh protected. Akusy wykorzystane w 100%.
Tylna płytka stykowa i przednia z driverem zostały wymienione. Z laminatu miedziowanego 1,5mm wykonałem nowe płytki stykowe. Odrysowałem od orginalnych i obrobiłem.
Sprężynki obcięte do wysokości 6mm. Uginają się ok 2,5mm podczas dokręcania "dupki".
Całość została dobrana do wymiaru ogniw protected.
Układ szeregowy.
(ten biały o-ring jest tylko do przytrzymania barerii do zdjęcia)
Tylna płytka stykowa wchodzi w przefrezowania od baterii. Blokuje to obrót podczas dokręcania "dupki" (otwory w płytce są niepotrzebne, zostały z innych koncepcji zamykania)
Docisk tylnej płytki. Krążek z laminatu wklejony jest na dwustronnej taśmie z elastycznym środkiem. Trzy warstwy. Podczas dokręcania uginają się sprężyny i taśma z krążkiem.
Akusy zakładamy od tyłu, nakładamy płytkę stykową i zakręcamy "dupkę"
STEROWANIE
Driver MR2007Vxx z dodatkowym sterowaniem. Mrelektronik dorobił płytkę z procesorem Attiny10.
W mojej wersji jest:
-sterowanie stycznikiem. Włączane 1,5 s klik (wyłączane tak samo)
-2% - 25% - 50% - 100%
-zabezpieczenie termiczne
Wszystkie driwery Mrelektronik z cyfrową regulacją PWM można sterować takim układem.
Procesor można zaprogramować dowolnie. Dla przykładu: ochrona ogniw, inne tryby, voltomierz cyfrowy.
Kolejne podziękowania dla MR
Byłem poświecić na zewnątrz. Uśmiech nie zejdzie mi z twarzy pewnie z tydzień
Beamschot'y zrobię w tygodniu.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 14 sty 2013, 20:05 przez Dariusz70, łącznie zmieniany 2 razy.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Diody łączone są szeregowo i zasilane z czterech ogniw łączonych szeregowo. Driver w wersji V30 podaje 3A na diodę. Taki układ pozwala na maksymalne wykorzystanie akusów. Łączenie szeregowe diod jest także "bardziej zdrowe" od równoległego. Przy łaczeniu równoległym różnice Vf przy 3A na diodę mogą doprowadzić do uszkodzenia diod.
Pogoda poprawiła się. Zdjęcie z końca mojej działki.
Dla porównania latarka z refem od C8 i XM-L U2 zasilanie 2,8A. Z tematu Modyfikacja latarki z DX
Odległość do drzew 55m [Iso200, 2s, f3,5 balans bieli światło dzienne]
Ilość światła bardzo duża. Skupienie i zasięg jak na wieloledowca także bardzo dobre. Latarkę można zastosowaś również do oświetlenia rowerowego. Warunek: porządne zamocowanie.
Masywna obudowa pozwala na dobre odprowadzenie ciepła. Płytka pod diodami ma 3,5mm i jest zaklepana z aluminiową obudową.
Pogoda poprawiła się. Zdjęcie z końca mojej działki.
Dla porównania latarka z refem od C8 i XM-L U2 zasilanie 2,8A. Z tematu Modyfikacja latarki z DX
Odległość do drzew 55m [Iso200, 2s, f3,5 balans bieli światło dzienne]
Ilość światła bardzo duża. Skupienie i zasięg jak na wieloledowca także bardzo dobre. Latarkę można zastosowaś również do oświetlenia rowerowego. Warunek: porządne zamocowanie.
Masywna obudowa pozwala na dobre odprowadzenie ciepła. Płytka pod diodami ma 3,5mm i jest zaklepana z aluminiową obudową.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Dariusz70 zajął się moja latarką Sky Ray King. Zmienił zasilanie z równoległego na szeregowe, używam niezabezpieczonych ogniw Panasonic NCR 18650 3100mAh. Mam też teraz zabezpieczenie termiczne. Kolega Darek wymienił driver i płytkę dociskowa z nowymi sprężynkami. Poprosiłem o zmianę trybów na : 2,5% - wystarczający do chodzenia po ciemnych pokojach, 50% - gdy chcę poświecić na zewnątrz i swobodnie się poruszać oraz 100% , które po modzie Dariusza jest MEGA. Widzę przyrost światła o jakieś 30% w porównaniu ze stanem z przed modyfikacji. Warto było dać moje ukochane światełko w ręce Darka . Fajną sprawą jest włączanie latarki przez przyciśnięcie włącznika przez 1,5 sek, zmniejsza to przypadkowe włączenie latarki. Skok włącznika jest niewielki. Podsumowując jestem bardzo zadowolony. Pozdrawiam i dziękuję Darkowi za jego świetnę robotę !
pozdrawiam Desynchro
SolarForce L2P, Romisen RC-28 Q5, Sky Ray King, TrustFire TR-J12,Sunwayman M40A
SolarForce L2P, Romisen RC-28 Q5, Sky Ray King, TrustFire TR-J12,Sunwayman M40A
Jeśli używasz niezabezpieczonych ogniw, a driver nie kontroluje napięcia akumulatorów, to niestety nawet nie wiesz kiedy zniszczysz ogniwa. Akumulatorów li-ion po prostu nie wolno rozładowywać poniżej napięcia katalogowego, a konfiguracja 3x XM-L + 4x li-ion taką możliwość zwyczajnie stwarza.desynchro pisze:[...] Zmienił zasilanie z równoległego na szeregowe, używam niezabezpieczonych ogniw Panasonic NCR 18650 3100mAh.
Przykład uszkodzenia ogniw niezabezpieczonych Panasonic NCR w konfiguracji z driverem step-down, w dodatku mimo kontroli napięcia ogniw przed driver.
Z tego co wiem, driver który Darek upakował ma ochronę ogniw. Co prawda całego pakietu a nie pojedynczego ogniwa ale ma.
Ja również mam ten sam driver, tzn trochę inaczej procek zaprogramowany i mam odcięcie na 12V ustawione.
Teraz czekam na paczkę z płytką z prockiem i przystępuje do mojej modyfikacji Kinga
Ja również mam ten sam driver, tzn trochę inaczej procek zaprogramowany i mam odcięcie na 12V ustawione.
Teraz czekam na paczkę z płytką z prockiem i przystępuje do mojej modyfikacji Kinga
Ochrona ogniw jest realizowana na procesorze Attiny10 dołożonym do drivera. (takie zamówienie zrealizował Mrelektronik) Poniżej 12V procesor wyłączy latarkę.
Trzeba stosować identyczne ogniwa i jednakowo ładować. Fakt, zabezpieczone byłyby lepsze.
Modyfikacja objęła dodatkowo: wymianę pasty termoprzewodzącej pod diodami, wymiana przewodów na modelarskie 0,5mm, zabezpieczenie termiczne realizowane na termistorze, tryby 5, 25, 50, 100%.
Różnice pomiędzy Sky Ray King i klonem UV-S5: praktycznie brak. Sky Ray King trochę ciemniejszy kolor obudowy. Kolor światła w UV-S5 - 6000K. Sky Ray King - 7000K. Elementy i wykonanie identyczne.
Przy stosowaniu ogniw długości 65mm (niezabezpieczone) nie trzeba było skracać sprężynek. Trzeba było dolutować miedzianą podkładkę, drobny dystans aby ogniwa sztywno siedziały w sprężynkach.
Tylną płytkę stykową zastosowałem przerobioną orginalną, przednią dorobiłem. Driver zamocowany jest do płytki stykowej (oprócz orginalnej taśmy dwustronnej) na dwóch pręcikach miedzianych, lutowanych do elementów. Jeden widać na zdjęciu.
Wykonanie w domowych warunkach. Estetyka może "niezbyt" , ale działa dobrze drugi egzemplarz .
Trzeba stosować identyczne ogniwa i jednakowo ładować. Fakt, zabezpieczone byłyby lepsze.
Modyfikacja objęła dodatkowo: wymianę pasty termoprzewodzącej pod diodami, wymiana przewodów na modelarskie 0,5mm, zabezpieczenie termiczne realizowane na termistorze, tryby 5, 25, 50, 100%.
Różnice pomiędzy Sky Ray King i klonem UV-S5: praktycznie brak. Sky Ray King trochę ciemniejszy kolor obudowy. Kolor światła w UV-S5 - 6000K. Sky Ray King - 7000K. Elementy i wykonanie identyczne.
Przy stosowaniu ogniw długości 65mm (niezabezpieczone) nie trzeba było skracać sprężynek. Trzeba było dolutować miedzianą podkładkę, drobny dystans aby ogniwa sztywno siedziały w sprężynkach.
Tylną płytkę stykową zastosowałem przerobioną orginalną, przednią dorobiłem. Driver zamocowany jest do płytki stykowej (oprócz orginalnej taśmy dwustronnej) na dwóch pręcikach miedzianych, lutowanych do elementów. Jeden widać na zdjęciu.
Wykonanie w domowych warunkach. Estetyka może "niezbyt" , ale działa dobrze drugi egzemplarz .
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Desynchro, ja Ci dobrze radzę, pilnuj zblansowania napięć na akumulatorach, bo odcięcie na 12V nie pomoże, jeśli się rozjadą.
Lepiej uczyć się na cudzych błędach, nie uważasz?
Lepiej uczyć się na cudzych błędach, nie uważasz?
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Właśnie dotarła do mnie zmodyfikowana przez @Dariusz70 "lampka" Sky Ray King mimic.
Jest rewelacyjna, mogłem ją porównać tylko z Rosomakiem (czołówki nie bardzo chciało mi się zabierać na szybkie kółko na rowerze w okolicach domu).
SRK po modyfikacji, świeci naprawdę konkretnie, dzięki większemu skupieniu przebija się przez światło Rosomaka. Jestem pod wrażeniem. Wielkie dzięki za moda !
Jest rewelacyjna, mogłem ją porównać tylko z Rosomakiem (czołówki nie bardzo chciało mi się zabierać na szybkie kółko na rowerze w okolicach domu).
SRK po modyfikacji, świeci naprawdę konkretnie, dzięki większemu skupieniu przebija się przez światło Rosomaka. Jestem pod wrażeniem. Wielkie dzięki za moda !
Dodam kilka szczegółów:
Driver MR2007 - 3A, diody łączone szeregowo. Ogniwa z zabezpieczeniem łączone szeregowo.
Poprawiona termika, wymienione kable na modelarskie 0,5mm. Zabezpieczenie termiczne realizowane na termistorze.
Cztery tryby ciągłe oraz moc jest z nami.
Driver MR2007 - 3A, diody łączone szeregowo. Ogniwa z zabezpieczeniem łączone szeregowo.
Poprawiona termika, wymienione kable na modelarskie 0,5mm. Zabezpieczenie termiczne realizowane na termistorze.
Cztery tryby ciągłe oraz moc jest z nami.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl