Generalnie grzeje się paskudnie, nawet taki spory radiator był naprawdę ciepły przy prądzie 1A. Także raczej piec niż źródło porządnego światła. Przy 800mA dawało się jeszcze radiator wziąć do ręki po godzinie świecenia w pokoju. Zamówiłem porządne diodki CREE, jak przyjdą to porównam przy 1A prądu z luksomierzem w dłoni.
Oto wyniki pomiarów.
Sprzęt pomiarowy - dwa tanie mierniki cyfrowe bezklasowe mierzące napięcie i natężenie, luksomierz Ju-116 z fotoelementem F-55S prod b.ZSRR. Dioda GM-10W-A zasilana z modułu 0-1A ze stabilizacją prądu lub napięcia firmy Dareltek. Ogranicznik napięcia ustawiono na 10V, regulowano prąd diody. Fotoelement luksomierza przytkany do diody.
Oto wykres napięcie-natężenie w zakresie 18-670mA. Zakres ograniczyłem od góry ze względu na prowizorkę chłodzenia diody.

Tutaj zależność napięcia i mocy

Wyniki luksomierza przeliczyłem na wartości względne (odczyt razy skala razy mnożnik filtra - niestety filtr musiałem zmieniać podczas pomiaru, dlatego jeden z wyników jest wysoce wątpliwy i występuje charakterystyczny skok wartości) i podzieliłem przez moc wydzielaną na diodzie. Dlatego są to wyniki względne, które trudno przeliczyć na lm, niemniej są liniowo od nich zależne. Postaram się ponowić pomiary nieco później, gdyż teraz nie bardzo będę miał na to czas.