Po długiej dyskusji na GG z jednym z Kolegów z Forum, postanowiłem wrzucić moje testy diody 10W GM-10W-A firmy Shenzhen Gangming Opto. Co., Ltd., wersja biała ciepła. Jakość światła jest kiepska (niskie Ra, barwa to prawdopodobnie 730). Prąd to 1A.
Tak świeci przy 10mA
A tak przy 980mA z przetwornicy Darelteka
Teraz jakość światła:
oryginał
oświetlenie tą diodą - kiepsko, niestety niebieskiej części widma brakuje, żółty jest nieczysty, zazieleniony.
Oto jakość światła w porównaniu do halogena 20W 12V, preset w aparacie na światło żarowe - zazielenienie jest spowodowane fatalnie nieciągłym i niepełnym widmem. Luminancja podobna do żarówki halogenowej.
Porównanie siły światła chyba lepiej obejrzeć w oryginalnym poście na Lighting-Gallery.pl, jest tu: http://www.lighting-gallery.pl/viewtopic.php?f=61&t=2995&start=20#p112083
Chińska dioda GM-10W-A (10W) w testach
Niestety, LEDom brakuje części widma, standardowo ciepłe LEDy uznanych producentów mają CRI w granicach 80(XM-L), zimne w granicach 65(XM-L).
Oczywiście pracują nad tym, starają się by było coraz lepiej. Są i takie z CRI na poziomie 90-95,
ale albo są drogie, albo praktycznie niedostępne w detalu;/ Fajne zdjęcia, wczoraj już podziwiałem
Pozdrawiam
DNF
Oczywiście pracują nad tym, starają się by było coraz lepiej. Są i takie z CRI na poziomie 90-95,
ale albo są drogie, albo praktycznie niedostępne w detalu;/ Fajne zdjęcia, wczoraj już podziwiałem
Pozdrawiam
DNF
Pasta jest pod diodą, więc nie jest źle z temperaturą, barwa diody nie zmieniała się przy zmianie prądu, od 100mA do 1A włącznie. Raczej nie podejrzewam przegrzewania diody, mimo wszystko. Gdyby tę diodę podkręcał do wyższych mocy (wg katalogu Alibaby można do 1,3A), to na bank bym zapewnił mocniejsze chłodzenie.
Generalnie grzeje się paskudnie, nawet taki spory radiator był naprawdę ciepły przy prądzie 1A. Także raczej piec niż źródło porządnego światła. Przy 800mA dawało się jeszcze radiator wziąć do ręki po godzinie świecenia w pokoju. Zamówiłem porządne diodki CREE, jak przyjdą to porównam przy 1A prądu z luksomierzem w dłoni.
Oto wyniki pomiarów.
Sprzęt pomiarowy - dwa tanie mierniki cyfrowe bezklasowe mierzące napięcie i natężenie, luksomierz Ju-116 z fotoelementem F-55S prod b.ZSRR. Dioda GM-10W-A zasilana z modułu 0-1A ze stabilizacją prądu lub napięcia firmy Dareltek. Ogranicznik napięcia ustawiono na 10V, regulowano prąd diody. Fotoelement luksomierza przytkany do diody.
Oto wykres napięcie-natężenie w zakresie 18-670mA. Zakres ograniczyłem od góry ze względu na prowizorkę chłodzenia diody.
Tutaj zależność napięcia i mocy
Wyniki luksomierza przeliczyłem na wartości względne (odczyt razy skala razy mnożnik filtra - niestety filtr musiałem zmieniać podczas pomiaru, dlatego jeden z wyników jest wysoce wątpliwy i występuje charakterystyczny skok wartości) i podzieliłem przez moc wydzielaną na diodzie. Dlatego są to wyniki względne, które trudno przeliczyć na lm, niemniej są liniowo od nich zależne. Postaram się ponowić pomiary nieco później, gdyż teraz nie bardzo będę miał na to czas.
Oto wyniki pomiarów.
Sprzęt pomiarowy - dwa tanie mierniki cyfrowe bezklasowe mierzące napięcie i natężenie, luksomierz Ju-116 z fotoelementem F-55S prod b.ZSRR. Dioda GM-10W-A zasilana z modułu 0-1A ze stabilizacją prądu lub napięcia firmy Dareltek. Ogranicznik napięcia ustawiono na 10V, regulowano prąd diody. Fotoelement luksomierza przytkany do diody.
Oto wykres napięcie-natężenie w zakresie 18-670mA. Zakres ograniczyłem od góry ze względu na prowizorkę chłodzenia diody.
Tutaj zależność napięcia i mocy
Wyniki luksomierza przeliczyłem na wartości względne (odczyt razy skala razy mnożnik filtra - niestety filtr musiałem zmieniać podczas pomiaru, dlatego jeden z wyników jest wysoce wątpliwy i występuje charakterystyczny skok wartości) i podzieliłem przez moc wydzielaną na diodzie. Dlatego są to wyniki względne, które trudno przeliczyć na lm, niemniej są liniowo od nich zależne. Postaram się ponowić pomiary nieco później, gdyż teraz nie bardzo będę miał na to czas.