Analiza Danych z Imax B8+

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
borsuk

Analiza Danych z Imax B8+

Post autor: borsuk »

Witam mam problem z Analizą danych z ładowarki Imax B8+ podłączam ją normalnie do kompa odpalam logview v2 a program mi mówi że nie znajduje żadnego urządzenia.
Jak sprawdziłem w urządzeniach ( panel sterowania) to zidentyfikowało mi ładowarkę jako myszkę.
fakt że w ustawieniach Logview nie ma modelu B8+ ale jest b8 wiec ten załączyłem

Zastanawiam się czy to nie wina kabla
Człowiek od którego kupowałem powiedział ze nie potrzeba specjalnego kabla tylko zwykły usb1.1-usb2.0
wiec korzystam ze zwykłego

Może ktoś ma jakieś doświadczenia z tym i będzie wiedział co jest grane.
Ostatnio zmieniony czwartek 02 lut 2012, 21:57 przez borsuk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

USB 1.1 a 2.0 nie różnią się żadnym kablem, różnica tkwi w chipsecie który kontroluje USB w komputerze a kabel tutaj nie ma nic do rzeczy.

Przypadkiem nie jest tak jak w innych tego typu urządzeniach że jednak trzeba użyć odpowiedniego przewodu z elektroniką wewnątrz jak to było chyba w B6 ?
ILPT
Awatar użytkownika
tOmki

Post autor: tOmki »

Awatar użytkownika
Ragrastin

Post autor: Ragrastin »

Myślę, że musisz po prostu przestawić to w ustawieniach Imaxa...
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Mam B6 i w opcjach przestawiasz do czego ma sluzyc port,czy do komunikacji z komputerem czy do innych celow.Sprawdz u siebie jak to wyglada i dojdziemy do rozwiazania.
ILPT
Awatar użytkownika
borsuk

Przegrzebałem wszystko w Imax-ie i nic nie było tam na temat komunikacji z kompem (w samym urządzeniu ) po kilku różnych trudach udało mi się połączyć to z kompem i wykrywa mi go ale nadal nie rysuje wykresów pomimo włączenia żeby nagrywał jakby.
Awatar użytkownika
Sid Gotama

Post autor: Sid Gotama »

>borsuk

Udało się, czy porzuciłeś temat?

Edit

Już sobie poradziłem.
Awatar użytkownika
borsuk

Niestety pozucilem temat bo mi sie nie chciqlo bujec juz 2tyg . problem jest w tym ze za kazdym razem jak to podlacze to mysli ze wlaczylem dziwna myszke a oprucz tego nie ma w programie i maxaB8
Awatar użytkownika
adam1271

Post autor: adam1271 »

LogView z Imax B8+ działa poprawnie :mrgreen: , tylko przed podpięciem B8+ do komputera musisz zainstalować sterowniki (w załączniku), soft ze strony http://www.logview.info/vBulletin/ . Oczywiście w programie ustawiasz odpowiedni port COM pod, którym wykryje Imax`a i typ ładowarki Imax B8 i wszystko działa.
Załączniki
usb-drv.zip
(171.08 KiB) Pobrany 37 razy
Awatar użytkownika
Sid Gotama

adam1271 pisze:LogView z Imax B8+ działa poprawnie :mrgreen: , tylko przed podpięciem B8+ do komputera musisz zainstalować sterowniki (w załączniku)....
Który załącznik masz na myśli?
U mnie samo zainstalowanie programu nic nie dało (windows xp Home).
Windows wykrył ładowarkę jako CP2102 USB UART bridge controler więc pobrałem te sterowniki zainstalowałem (w domyślnym katalogu gdzieś w program files :) ) ale pytało sie gdzie chcę zainstalować.
Następnie restart, windows wykrył urządzenie CP2102 USB UART bridge controler i zainstalował sterowniki CP210x USB UART bridge controler, niestety nie wiem skąd je pobrał? Czy z mojej lokalizacji C:\Download\Bantam_USB czy z miejsc gdzie sobie je zainstalował, gdzieś w program files... i działa. Dwie godziny zabawy ale warto.
Awatar użytkownika
adam1271

Post autor: adam1271 »

Sid Gotama pisze: Który załącznik masz na myśli?
... windows wykrył urządzenie CP2102 USB UART bridge controler i zainstalował sterowniki CP210x USB UART bridge controler
Oczywiście załącznik do postu usb-drv.zip ;) w moim poprzednim poscie na dole.
CP210x - tak pod taką nazwą Win rozpoznaje ładowarkę, mam tak samo i działa bez problemu.

Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Sid Gotama

adam1271 pisze:Oczywiście załącznik do postu usb-drv.zip ;) w moim poprzednim poscie na dole...
Adam
:oops: Nie zauważyłem.
To są dokładnie te same sterowniki które ja zainstalowałem, różnica jest tylko w nazwie "zipu" Bantam_USB.zip

A ma może Ktoś instrukcje w pl pdf dla dokładnie tej ładoiwarki (B8+ ewentualnie B8)?
bkslash

Post autor: bkslash »

Bardzo pomocny wątek, szczególnie sterownik do USB. Dziękuję.
krudnik

Post autor: krudnik »

Ja po prostu użyłem modułu AVTMOD09 . Jest to przejściówka USB-RS, tyle że działa na poziomie TTL, a nie +/- 12V (dodatkowo sygnał jest zanegowany). Można ją bezpośrednio podłączyć pod ImaxB6. Bezproblemowo zadziałało (z tym, że używam Linuxa, tam drivery do FT232 są od razu zainstalowane). Wystarczą dwa przewody - jedynie się czyta dane z ładowarki, nic się nie wysyła i w związku z tym nie ma się żadnego wpływu na ładowarkę. 9600 8N1. Dane można po prostu skopiować z portu RS do pliku. Napisałem sobie prościutki program konwertujący te dane do postaci czytelnej dla ludzi - poszczególne pozycje w kolumnach, w sensownych jednostkach. Opis formatu znalazłem z internecie, jednak nie obejmuje on wszystkich danych w rekordzie. Sam znalazłem kilka kolejnych pól, jednak ciągle cześć danych jest nierozszyfrowana oraz wygląda, że niektóre ustawienia nie są w ogóle wysyłane przez RS - ich zmiana przyciskami nie powoduje żadnej zmiany wysyłanych danych.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Logview nie zadziała na Wine ?
elektroda.pl
ODPOWIEDZ