Nie rozbierałem dynama w piaście. W niemieckich (Schimano) prawdopodobnie jest wbudowana dioda Zenera. Ochrona przed wzrostem napięcia w nieobciążonym dynamie.
Temat był poruszany TU
dynamo w piaście
Z tego wątku wynika, że jednak nie mają, skoro zalecają jakiś zewnętrzny ogranicznik. Ale to było 2 lata temu, więc teraz może mają, nie wiem. Wcześniej pisałeś, że DH-3N30 ma, i że Twoje też ma (jakie Ty masz?) i po czym poznałeś, że ma, skoro generuje 30-35V. Moje 3N30, 3N71 i SON 28 dawały radę z 6 ledami w szeregu (11W) z driverem z pilom.com i z tego wnioskuję, że nie mają wbudowanego ogranicznika przeciwprzepięciowego. Czy ja czegoś nie rozumiem ciągle?Dariusz70 pisze:Nie rozbierałem dynama w piaście. W niemieckich (Schimano) prawdopodobnie jest wbudowana dioda Zenera. Ochrona przed wzrostem napięcia w nieobciążonym dynamie.
Temat był poruszany TU
Ogranicznik jest dla ochrony rowerzysty i instalacji rowerowej. Jak dynamo generuje 100V bez obciążenia przy 45 km/h nie ma ogranicznika. Jak 30V ma.
11 W dla 6 diod szeregowo. W uproszczeniu 6 x 3,3V około 20V prąd 0,55A przy prędkości powyżej 25 km/h (dla układu 7 Pilom)
Według mnie ogranicznik napięcia nie ma wpływu na generowaną moc. Ogranicza napięcie powyżej zakresu pracy układu podbijania mocy. Dla czterech lub trzech diod napięcie pracy będzie niższe.
11 W dla 6 diod szeregowo. W uproszczeniu 6 x 3,3V około 20V prąd 0,55A przy prędkości powyżej 25 km/h (dla układu 7 Pilom)
Według mnie ogranicznik napięcia nie ma wpływu na generowaną moc. Ogranicza napięcie powyżej zakresu pracy układu podbijania mocy. Dla czterech lub trzech diod napięcie pracy będzie niższe.
Dariusz70
darek.l(małpa)interia.pl
darek.l(małpa)interia.pl
Pomierzyłem na szybko, NX-32 nieobciążone wytwarza ok 30V przy 30-35 km/h, 3N71 ok. 40V a Sanyo NH-T8 ("doobręczowe") 9V przy 1000 obr/min - napędzałem Dremelem O ile dobrze pamiętam to w tym Sanyo siedzi jakaś malutka płytka, pewnie warystor - to jest moim zdaniem ogranicznik. Skoro w takim razie nawet stare NX32 ma ogranicznik to które nie mają? Nx30? Wtedy to tylko do nich miałoby zastosowanie to zewnętrzne zabezpieczenie antyprzepięciowe?Dariusz70 pisze:Ogranicznik jest dla ochrony rowerzysty i instalacji rowerowej. Jak dynamo generuje 100V bez obciążenia przy 45 km/h nie ma ogranicznika. Jak 30V ma.