Pyra pisze:Chodziło mi o to, że wyłącznik jest bardzo często pomijany, a jego wpływ jest jednak spory...
michau-32 pisze:Bardziej byłbym także wdzięczny Koledze za jakiś komentarz n/t latarki, ogólnych wrażeń, termiki, zdjęć z rozkładu światła. Bo nie będziemy chyba cały czas rozmawiać o wyłączniku - tym bardziej, że każdy ma poniekąd rację.
Bardzo podoba mi się pomysł z lutowaniem przewodów minusowych, gdyż w tej latarce było to niedopracowane.
Zastanawia mnie jedna rzecz, czy rdzeń miedziany został splanowany do powierzchni aluminium, czy wystaje, bo w takim wypadku, została mocno ograniczona powierzchnia oddawania ciepła.
Wpływ tego zjawiska wykazałem w
tym temacie
Pozdrawiam
Oddawanie ciepła jest tak dobre, że stara lutownica "Lutola" 80 W ma problemy z rozgrzaniem padów od mcpcb - cyna się "klei", "zastyga" itd. Nie widzę także związku z przytoczonym tematem. Tutaj piguła jest maszynowo przetoczona na idealnie płaską powierzchnię, wypolerowana, a pcb z maritexu sprawia wrażenie bardzo dobrego i nie będę tutaj podważał jakości jego wykonania. Do tego w pigule siedzi dokładnie 17 g czystej miedzi i oddawanie ciepła jest wręcz "niesamowite" - chciałbym aby tak wyglądały wszystkie latarki - bo kawałek blaszki miedzianej to czasami zbyt mało.
Co do pomiarów - to nie ma tutaj żadnych pomiarów zarówno z mojej jak i z Kolegi strony - więc jest to czyste gdybanie czy jest to sprawa marginalna, czy nie. Ja również przedstawiam realne obliczenia i obstawiam, że jest to sprawa marginalna. Zamierzam także przedstawić wiarygodne pomiary, a nie tylko gdybanie, które to potwierdzi (lub wykluczy)
Pikom pisze:Kolego, pliki graficzne bez danych EXIFF są same w sobie niewiarygodne a niezależnie od tego widząc zdjęcia obrabiane (w Photoshopie natychmiast widać że zdjęcie było ruszane...) należy być ostrożnym. Ale dla wyjaśnienia wątpliwości - czy teraz dałeś zdjęcia w tej samej kolejności jak poprzednio? Bo jak dla mnie wygląda to na lekko zamieszane a brak konkretnego opisu by się jakkolwiek zorientować.
W takim razie większość tematów na tym Forum jest niewiarygodnych w tym "czołowe" tematy "czołowych" "moderów" na tym Forum. A są one obrabiane wręcz kolosalnie - łączenie w czwórki zdjęć itd. itd. Jakoś nikt nie poddaje ich pod wątpliwość?
Opisy są jasne i jednoznaczne i nie wiem co tutaj jeszcze wyjaśniać.
Przecież dodałem kolejne zdjęcia dla wątpiących z exiff, może zamieścić rawy?!
Chyba widać wyraźnie dane exiff, każdy numer zdjęcia posiada wyżej opis jaką latarkę przedstawia, każde zdjęcie było robione przy tym samym czasie ekspozycji w kilkanaście sekund po sobie więc warunki są identyczne.
Zdjęcia z mojego pierwszego postu oddają IDEALNIE jak widać to na żywo
Ze zdjęć wynika wyraźnie, że opisana przeze mnie latarka prezentuje bardzo podobny rozkład światła jak Solarforce na Xm-l, a ilość światła jest bardzo duża i świadczy o tym, że dioda pracuje odpowiednio wysterowana, a też odprowadzanie ciepła pozwala jej na rozwinięcie skrzydeł, ponieważ diody te tracą jasność wraz ze wzrostem T o czym często się zapomina.
Chętnie zobaczę ile to można jeszcze "wycisnąć" z takiej diody (przy takim prądzie) - bo ja uważam, że już nic a nic więcej. I chętnie usłyszałbym jakieś sugestie pozwalające mi na zmianę i "wyciśnięcie" więcej światła z tej latarki przy takim prądzie.
pozdrawiam serdecznie, proszę się nie obawiać ta latarka to "jednorazowy" czysto hobbystyczny projekt.
[/b]