Przedstawiam poniżej mod starej Tikki XP.
Optyka Ledlink EX10L: 7zł
Dioda XP-G Warm white R4: 27zł
Operacja wymagała użycia pilnika oraz lutownicy (wytopienie kawałków plastiku by dopasować nową optykę). Po 3h zabawy efekt jak poniżej.
Dużo lepsza temp barwna światła, odrobina więcej lumenów przy 2x niższym prądzie. (w stosunku do Myo XP). Wcześniej miałem diode SSC P4 i tam już było bardzo "niebiesko"
Kolejny mod będzie na XP-G2 outdoor white jak tylko w PL pojawią się takie diody.
Ciepła dioda średnio nadaje się do zastosowań do których najczęściej potrzebuję czołówkę. (leśne wycieczki na rowerze). Mimo wszystko do czytania dużo lepiej.
Tikka XP - XP-G High
Myo XP - High (oryginał)
Bocialarka 720lm
Parametry zdjęcia:
ISO 200
f/8
35mm
1/6s
temp: 4600k (ta temp gwarantowała w naturalne odzwierciedlenie rzeczywistości na monitorze)
[ Dodano: 22 Sierpień 2012, 11:35 ]
Zrobiłem dodatkową modyfikację polegającą na wzmocnieniu trybu high. (równolegle rezystor)
Użytkuję Tikke głównie na akumulatorkach których napięcie jest zdecydowanie niższe niż baterii alkalicznych. 3x1.3V= 3.9V vs. 3x1.65 = 4.95V
Pobierany prąd w trybie high to 294mA. (zasilacz 3.85v, pomiar na Agilencie)
jeżeli dobrze pamiętam pozostałe tryby:
Med: 85mA
Low: 40mA
Boost: 740mA
Prądu na diodzie nie mierzyłem bo mam już wszystko polutowane i nie chcę rozbierać.
Pytanie do ekspertów - Czy prąd pobierany z zasilacza odpowiada mniej więcej temu co na diodzie w przypadku niestabilizowanych petzli ?
Teraz ilość swiatła nie odbiega specjalnie w trybie high od Bocialarki 2.
Star diody jest iepły, ale nie parzy. Nie widać aby po czasie zmniejszała się jasność. (w trybie boost dioda robi się szybko b. ciepła).
Małe porównanie:
ISO 200
f/8
35mm
1/6s
temp: 4800k
XP-G:
XP-G + zwiększony prąd: (NiMh)
Bocialarka 2.0 High:
XP-G + dyfuzor:
Teraz cieszę się z miniaturowego działa fotonowego na kasku rowerowym
W połączeniu bocialarką 720lm komfortowo można eksplorować leśnie ścieżki po zmroku przy prędkościach 25+ .
Dodatkowo temperatura światła: 4500k (Bocialarka 2.0: 6200k)