Plama światła stała się trochę szersza ale straciła na intensywności, szczególnie jej wnętrze:
Tryb High, Tikka w wersji standardowej:

Tyb High, Tikka po zmianie leda na SSC P4 bin U:

Tryb Boost, Tikka w wersji standardowej:

Tyb Boost, Tikka po zmianie leda na SSC P4 bin U:

Dodam, że dwukrotnie zmieniałem diody i bardzo dokładnie składałem czołówkę - wygląda bowiem to tak, jakby nowa dioda była nieznacznie dalej od soczewki i stąd mniejsze skupienie i szersza plama światła.
Nie mogłem się zdecydować czy zostać przy starej diodzie czy nowej - w końcu zostawiłem nową, bo po mimo jakby słabszej wiązki zyskała ona na szerokości i kształcie. Przy starej diodzie szczególnie w trybie Boost dało się zauważyć kwadratowy kształt struktury diody, co zbytnio mi się nie podobało. Po wyminie leda plama światła jest okrągła i równomierna, co bardziej mi odpowiada. Różnice te widać lepiej przy innych ustawieniach aparatu:
Tryb Boost, Tikka w wersji standardowej:

Tyb Boost, Tikka po zmianie leda na SSC P4 bin U:

Zastanawiałem się, czy może dioda którą dostałem nie jest z binu U, bo nie miała żadnych oznaczeń:

Po lewej dioda Cree XR-E Q5, w środku SSC P4 Z-LED a po prawej stara dioda Luxeon 1 wat. Czemu na diodach z DX nie ma żadnych oznaczeń? Wydaje się to trochę podejrzane...
Teraz waham się czy upgrade'ować moją Sigmę bo z jej rozebraniem nie pójdzie tak łatwo jak z Tikką.
Co Wy na to? W czym może leżeć problem? Czy taki efekt powinna przynieść wymiana leda?