Test ogniw 18650
Test ogniw 18650
Witam!
Polecam obejrzeć solidnie wykonany test różnych ogniw w rozmiarze 18650.
Oryginał w języku duńskim:
http://lygte-info.dk/info/Batteries18650-2011.html
Tłumaczenie strony przez Google Translator
Pozdrawiam
Seba
Polecam obejrzeć solidnie wykonany test różnych ogniw w rozmiarze 18650.
Oryginał w języku duńskim:
http://lygte-info.dk/info/Batteries18650-2011.html
Tłumaczenie strony przez Google Translator
Pozdrawiam
Seba
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko
- Calineczka
- Kontakt:
Jest taka tendencja do zwiększania napięcia na ogniwach litowo-jonowych. Kilka lat temu tego typu ogniwa miały napięcie znamionowe nawet 3,2V (napięcie końcowe ładowania 3,6V).xsherlock pisze:Ktoś ma wiecej info o tych samsungach co to się ładują do 4.35 V. co to za bateria, gdzie to nabyć?
Patrząc na ostatnie produkty Samsunga tu:
http://www.samsungsdi.com/battery/cylin ... attery.jsp
można zobaczyć, że ich "ostatnie słowo" ICR18650-30A (3000mAh) ma wartość napięcia końcowego i znamionowego najwyższą ze wszystkich, nawet od jego mniejszego i nieco starszego brata ICR18650-28A (2800mAh) - odpowiednio 3.75V znam. i 4.3V max.
Widziałem je też u EDIMA bo w bto.pl aktualnie ich nie ma na stronie.
BTW - ku przestrodze przed zakupami ogniw "NOWYCH, Z DEMONTAŻU Z NIEUŻYWANYCH BATERII" na Allegro: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=81215#81215
Panasonic NCR18650B 3400mAh [green]
Witam
Materiał zaczerpnięty z: BudgetLightForum.com
http://translate.googleusercontent.com/ ... d7758DLrsQ
pozdr. Tomek
Materiał zaczerpnięty z: BudgetLightForum.com
http://translate.googleusercontent.com/ ... d7758DLrsQ
pozdr. Tomek
Trochę sie podepnę pod temat.
Trochę trenuję rowerem, dużo wieczorami - mam L2P od Grega i ogniwa Panasonica NCR (bez zabezpieczenia) i tak się zastanawiam, jak zniesie takie ogniwo "kąpiel w deszczu" ?
Jako ciekawostkę podam, że kupiłem rok temu od Grega dwa ogniwa Panasonica NCR 3100mAh i kilka ogniw używanych.
I tak - ogniwa używane zaraz po zakupie na 30% mocy latarki świeciły ok. 2h 5 minut - teraz po upływie roku świecą 1h 5 minut, a na mocy maksymalnej (tylko na takiej jeżdżę ) - świecą teraz niecałe 30 minut.
Natomiast ogniwa Panasonica praktycznie nic nie spadły z pojemności.
Wiem, wiem dochodzi też czas życia ogniw.
I taka drobna uwaga - ogniwa nowe może są i drogie, ale tylko wtedy można wykorzystać pełną moc latarki np. na pełnej mocy na ogniwach Panasonica latarka dużą mocą świeci przez ok. 40 minut (max to 1h 10 minut), a na używanych ok. 10 minut.
Powyższe nie dotyczy osób, które rzadko używają latarkę w trybie max.
M...
Trochę trenuję rowerem, dużo wieczorami - mam L2P od Grega i ogniwa Panasonica NCR (bez zabezpieczenia) i tak się zastanawiam, jak zniesie takie ogniwo "kąpiel w deszczu" ?
Jako ciekawostkę podam, że kupiłem rok temu od Grega dwa ogniwa Panasonica NCR 3100mAh i kilka ogniw używanych.
I tak - ogniwa używane zaraz po zakupie na 30% mocy latarki świeciły ok. 2h 5 minut - teraz po upływie roku świecą 1h 5 minut, a na mocy maksymalnej (tylko na takiej jeżdżę ) - świecą teraz niecałe 30 minut.
Natomiast ogniwa Panasonica praktycznie nic nie spadły z pojemności.
Wiem, wiem dochodzi też czas życia ogniw.
I taka drobna uwaga - ogniwa nowe może są i drogie, ale tylko wtedy można wykorzystać pełną moc latarki np. na pełnej mocy na ogniwach Panasonica latarka dużą mocą świeci przez ok. 40 minut (max to 1h 10 minut), a na używanych ok. 10 minut.
Powyższe nie dotyczy osób, które rzadko używają latarkę w trybie max.
M...
Witam
Szczerze mówiąc zwykłe zachlapanie powinny spokojnie wytrzymać i nie powinny doznać żadnego uszczerbku na "zdrowiu"
Co do dłuższej kąpieli to kto wie, osobiście mam za świeże ogniwa żeby zaryzykować taką zabawę
Szczerze mówiąc zwykłe zachlapanie powinny spokojnie wytrzymać i nie powinny doznać żadnego uszczerbku na "zdrowiu"
Co do dłuższej kąpieli to kto wie, osobiście mam za świeże ogniwa żeby zaryzykować taką zabawę
pozdrawiam Tomek
"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
"Gdy jest bardzo smutno to kocha się zachody słońca."
Antoine de Saint-Exupery
Ogniwo jest szczelne, ale może pojawić się korozja jak woda będzie siedzieć pod koszulką, raczej nie trzymaj ogniw pod chmurką , są różne pudełeczka, watro się zaopatrzyć. A jak deszcz zrosi ogniwo pod czas np. zmiany to szybko wytrzeć choćby w kieszeń.
Ciekawostka, ogniwo wrzucone do wody i widać jak zachodzi elektroliza
Ciekawostka, ogniwo wrzucone do wody i widać jak zachodzi elektroliza
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
-
Ja wam powiem, że jakoś nie mogę się przekonać do ogniw ze względów bezpieczeństwa. Ze trzy lata temu przeczytałem na innym forum jak gościowi się ogniwo w latarce spaliło i dość mocno poparzyło. Jakby mi takie coś się zrobiło w domu.. Ja pierniczę. Może panikuje i dzisiaj ogniwa są znacznie bezpieczniejsze, ale ...piiii... jakoś mi się ciężko na nie przestawić.
Co masz w telefonie?Może panikuje i dzisiaj ogniwa są znacznie bezpieczniejsze, ale ...piiii... jakoś mi się ciężko na nie przestawić.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
-
Panikujesz, nie wiem czy To Cię przekona ale najsłynniejsze samochody elektryczne firmy Tesla mają zasilanie z 6800 ogniw 18650 i to w segmentach równoległych po ok 100 szt tych ogniw.Piotrekwar1985 pisze: Może panikuje i dzisiaj ogniwa są znacznie bezpieczniejsze, .
Ciekawostką jest że rolę pseudobezpiecznika pełni cienka srebrzanka na plusowym kontakcie.
Dziesiątki tysiący tych samochodów jeżdzi z powodzeniem, są uznane za najszybsze i mają najdłuższy dystans bez ładowania (a więc i ogniwa są bardzo eksploatowane) i właśnie ten typ baterii okazał się bezpieczny.
- Załączniki
-
- TESLA-Aku-wewnatrz.JPG (111.02 KiB) Przejrzano 11465 razy
WojtekErnest