Porównanie przepuszczalności szybek do SolarForce L2P
Porównanie przepuszczalności szybek do SolarForce L2P
Witam. Dzisiaj znalazłem w końcu trochę czasu i zmajstrowałem stanowisko pomiarowe. Lampka to SolarForce L2P (oryginał), wkład to customowa piguła D26 (ref OP, cały kominek wkręcany w reflektor dotoczony na wymiar z miedzi - wchodzi na wcisk w body). Dioda XM-L U2 1C. Sterownik to KD 8x7135 V2 czyli 3A w trybie wysokim (w tymże robiony pomiar). Zasilany świeżo naładowanym NCR18650A. Dorobione oczywiście kultowe styki terminali z mosiądzu
Poniżej porównywane szybki: (od razu przyznam się, że oryginalna szybka ukruszyła mi się delikatnie przy próbie oderwania jej od uszczelki - nie ma to wpływu na wynik pomiarów).
Warunki pomiarowe: odległość pomiaru 1m, najpierw pomiar referencyjny bez szybki, odstęp między kolejnymi pomiarami 2min (czas na ostygnięcie elementów czyt. gwarancja podobnych warunków pracy). Pomiar dokonany po 10sek od włączenia latarki (w tym czasie delikatne korekty ułożenia latarki w celu uzyskania maksymalnej wartości lux). Pomiar z szybkami ustawionymi prostopadle do wylotu przy samym rancie lampki (również odnotowano maxymalne wartości - delikatna zmiana kąta odniesienia soczewki względem linii źródła nieznacznie ale wpływa na pomiar). Poniżej parę fotek:
Wyniki pomiarów:
bez szybki: 9660 lux/1m
szybka oryginalna: 8710 lux/1m
półfabrykat optyczy AR: 9560 lux/1m
Szybka z półfabrykatu AR w głowicy:
PS. Co ciekawe te powłoki mienią się w dwóch kolorach (trochę inaczej niż te które miałem dotychczas CR-39). Postaram się podać później dokładnie na jakim półfabrykacie bazują (optyk na urlopie).
Poniżej porównywane szybki: (od razu przyznam się, że oryginalna szybka ukruszyła mi się delikatnie przy próbie oderwania jej od uszczelki - nie ma to wpływu na wynik pomiarów).
Warunki pomiarowe: odległość pomiaru 1m, najpierw pomiar referencyjny bez szybki, odstęp między kolejnymi pomiarami 2min (czas na ostygnięcie elementów czyt. gwarancja podobnych warunków pracy). Pomiar dokonany po 10sek od włączenia latarki (w tym czasie delikatne korekty ułożenia latarki w celu uzyskania maksymalnej wartości lux). Pomiar z szybkami ustawionymi prostopadle do wylotu przy samym rancie lampki (również odnotowano maxymalne wartości - delikatna zmiana kąta odniesienia soczewki względem linii źródła nieznacznie ale wpływa na pomiar). Poniżej parę fotek:
Wyniki pomiarów:
bez szybki: 9660 lux/1m
szybka oryginalna: 8710 lux/1m
półfabrykat optyczy AR: 9560 lux/1m
Szybka z półfabrykatu AR w głowicy:
PS. Co ciekawe te powłoki mienią się w dwóch kolorach (trochę inaczej niż te które miałem dotychczas CR-39). Postaram się podać później dokładnie na jakim półfabrykacie bazują (optyk na urlopie).
Sometimes darkness can show you the light
No więc Panowie zarzucono mi (może i częściowo słusznie) nieprofesjonalnie przygotowany warsztat pomiarowy. Pomiary więc będą powtórzone.
Pomiary powtórzone. Lampka i luksomierz zamocowane na stałe (nie udało się uzyskać równego metra z racji ograniczeń stołu, jest troszkę mniej).
Reszta metodologii taka sama (odstępy między i pomiar po zwłoce 10sek od włączenia lampki). Faktycznie teraz różnice wydają się mniejsze.
bez szybki: 12070lux
szybka oryginalna: 11050lux
półfabrykat optyczy AR: 11800lux
PS. W wolnej chwili scalę te posty w jeden z właściwymi wartościami.
Pomiary powtórzone. Lampka i luksomierz zamocowane na stałe (nie udało się uzyskać równego metra z racji ograniczeń stołu, jest troszkę mniej).
Reszta metodologii taka sama (odstępy między i pomiar po zwłoce 10sek od włączenia lampki). Faktycznie teraz różnice wydają się mniejsze.
bez szybki: 12070lux
szybka oryginalna: 11050lux
półfabrykat optyczy AR: 11800lux
PS. W wolnej chwili scalę te posty w jeden z właściwymi wartościami.
Hej, ja takie pomiary robiłem już dawno dawno temu, jak tylko wpadłem na pomysł użycia właśnie tych szkieł do celów latarkowych, porównywałem szkiełka z powłokami AR z Kai i wychodziło z małą korzyścią dla tych zerówek. Jednak podstawa używania właśnie tych szkieł było to że się nie tłuką w łatwy sposób, właśnie to to, przyświecało mi jak kombinowałem co można użyć zamiast zwykłych szklanych szybek. Dodatkowa sprawa to to że kolor powłoki wpływa na odcień światła, czerwona delikatnie oziębia, zielona wręcz odwrotnie , ociepla a w sumie delikatnie wpada w żółte , złota ochładza chyba najmocniej. Kolejny atut to sferyczność szkiełek co daje większą wytrzymałość na nacisk, łatwa obróbka, można łatwo formować pilnikiem-papierem ściernym, jest lekka. Do dziś uważam że szkiełka poliwęglanowe to był strzał w dziesiątkę, tak dawno na to wpadłem i do dziś używam, każda moja latarka jest wyposażona w takie szkiełko od kilku lat. Czy warto używać, ja sądzę że tak, z doświadczenia wiem jak często osoby jeżdżące na rowerze maja problem ze szkiełkiem, często zdarza się im uszkodzić ten element , od kiedy używam poliwęglanu z powłokami AR nie miałem przypadku zbicia takiej szybki ani razu.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Oto samo miałem zapytać :0 kiedyś się pytałem o szkiełka szafirowe na zamówienie ale niestety cena spora 30-40złmegabit pisze:Jaki jest koszt takiego szkiełka (powiedzmy średnicy 42mm) u optyka?
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
Wydaje mi się Mikołaj, że dokładnie tak jak piszesz. Procentowo. Czyli powiedzmy stwierdzona moim pomiarem procentowa przepuszczalność np. 97,76% dla półfabrykatu AR i 91,55% dla zwykłej szybki po prostu jest skalowalna dla różnych źródeł/natężeń światła.DNF pisze:Dzięki Bocian, tego było trzeba
Teraz mam zagwozdkę. Czy przy różnych jasnościach, straty na szybce wyglądają procentowo mniej więcej tak samo?
Może to głupie pytanie, ale mnie nurtuje