Driver strobo do diody o spadku napięcia 2-2,5V (czerwonej)
Driver strobo do diody o spadku napięcia 2-2,5V (czerwonej)
Potrzebuję zrobić światełko sygnalizacyjne pulsujące dobrze widoczne w trudnych warunkach atmosferycznych . Najlepiej aby było barwy żółtej ale power LEDy w tym kolorze prześladują mnie od dłuższego czasu i nigdzie nie mogę ich znaleźć więc postawiłem na kolor czerwony który jest dostępny bez problemów. Zasilać chciałbym to najchętniej z jednego Li-ion'a. Jak wiemy LEDy o tym kolorze mają bardzo niskie Vf więc odpada sterownik oparty o AMC7135.
I w tym miejscu mam prośbę do szanownych forumowiczy aby doradzić mi jakiś gotowiec lub pomóc w skonstruowaniu własnego drivera. Lutownicy się nie boję i potrafię wytrawiać płytki więc może nie będzie tak strasznie. Rewelacyjnie by było aby była możliwość (na poziomie składania sterownika) regulacji prądu gdzieś w granicach 100-500mA (100-350mA też by wystarczyło)
I w tym miejscu mam prośbę do szanownych forumowiczy aby doradzić mi jakiś gotowiec lub pomóc w skonstruowaniu własnego drivera. Lutownicy się nie boję i potrafię wytrawiać płytki więc może nie będzie tak strasznie. Rewelacyjnie by było aby była możliwość (na poziomie składania sterownika) regulacji prądu gdzieś w granicach 100-500mA (100-350mA też by wystarczyło)
Dlaczego AMC1735 odpada? Moc strat nawet 700mW nie jest krytyczna dla tego układu, należy jedynie odprowadzić ciepło. A wykonanie stroboskopu na AMC + ATtiny13 jest proste. Można użyć gotowy, chiński driverek, dolutować stosowną blaszkę miedzianą do odprowadzania ciepła i oprogramować ATtiny.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
A jak ze sprawnością w takim układzie ? nie będzie mała?
Ale rodzi to kolejny problem - programowanie ATtiny chyba że któryś z kolegów pomoże.
Ale rodzi to kolejny problem - programowanie ATtiny chyba że któryś z kolegów pomoże.
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Sprawość zależy od Vf diody przy oczekiwanym prądzie. Od napięcia zasilającego należy odjąć napięcie na diodzie - tyle odłoży sie na AMC, mnożymy to napięcie przez prąd i mamy moc strat.
Ogólnie sprawność nie będzie rewelacyjna, na świeżym ogniwie moc strat może być taka jak moc na diodzie.
A może wystarczyłby któryś z "fabrycznych" trybów chińskich driverków?
Ogólnie sprawność nie będzie rewelacyjna, na świeżym ogniwie moc strat może być taka jak moc na diodzie.
A może wystarczyłby któryś z "fabrycznych" trybów chińskich driverków?
Procesor mogę Ci zaprogramować, w zasadzie to najlepiej oprogramować gotowy driver na 3xAMC. Jeden AMC można wylutować dla ograniczenia prądu maksymalnego. Poza tym, prąd można ograniczyć PWM-em z 700 do wymaganych 500mA czy ile tam sobie życzysz.
Napisz do mnie na PW w sprawie oprogramowania.
Napisz do mnie na PW w sprawie oprogramowania.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
prawdopodobnie by wystarczył tylko potrzebuje dość małą częstotliwość poniżej 5Hz a najchętniej ok 1do 2Hz wypełnienie też raczej nie musi być duże a im mniejsze tym dłużej pożyje akumulator, myślałem o wypełnieniu w okolicach 50% lub lekko mniejsze
Mag 5D sst50 / romisen RC-C8 mod xpg / romisen RC-A4 / TIROSS mod xpg + regina /wydumka 2x18650+ XM-L + ref SMO // Mag Solitaire nichia 5mm / UniqueFire UF-DT1 Mod XM-l / "coś" 2x 16340 z xre q5 i refem SMO /UltraFire WF-501B xpg + ref SMO
Witam
Sądzę, że jeśli chodzi o długi czas działania i tylko sygnalizacyjną funkcję, to najlepszym wyborem będzie któryś prosty step-down z DX sterowany przez NE555. Wymiana rezystora pomiarowego na większy (jeśli rozmiar nie jest krytyczny, to można wlutować w miejsce SMD zwykły rezystor 0,1W, łatwiej taki dostać) a wypełnienie impulsów w celu sygnalizacji... zapewniam, że błysk 5 - 10ms co 0,5 - 1s jest wystarczający.
Pozdrawiam
Sądzę, że jeśli chodzi o długi czas działania i tylko sygnalizacyjną funkcję, to najlepszym wyborem będzie któryś prosty step-down z DX sterowany przez NE555. Wymiana rezystora pomiarowego na większy (jeśli rozmiar nie jest krytyczny, to można wlutować w miejsce SMD zwykły rezystor 0,1W, łatwiej taki dostać) a wypełnienie impulsów w celu sygnalizacji... zapewniam, że błysk 5 - 10ms co 0,5 - 1s jest wystarczający.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.