Podświetlenie zdjęć

problemy z doborem podzespołów, elementów, przeróbkami itp., czyli jak zrobić to co sobie wymyśliłem
jac_szcz

Podświetlenie zdjęć

Post autor: jac_szcz »

Jako nowy forumowicz na początku witam wszystkich.
Wymyśliłem sobie na ścianach duże zdjęcia na szybach podświetlone od tyłu.
Rozmiar szyby to 120 x 80cm. Szyba jest mlecza VSG, grubość około 6mm.
Wisi na dystansach jakieś 5cm od ściany (bardziej nie mogę odsunąć). Za szybą w ścianie są wkute 2 świetlówki T5 21W. Wydrukowałem w poligrafii zdjęcia wielkoformatowe na 2 różnych materiałach.
1. Na zwykłym papierze, świetlówki są widoczne, z bliska fotografia nie wygląda ciekawie. No i nie jest to materiał przylepny więc musiałbym drugą szybą przychwycić co daje dodatkowy koszt.
2. Na folii do podświetleń fotografia wygląda lepiej (chociaż z bliska widać jakby paski z drukarki), natomiast dalej widać świetlówki...
Może ma ktoś jakiś pomysł co zrobić aby nie było widać świetlówek i zdjęcie było wyraźne?
Dodam, że świetlówki mam już zamontowane więc one muszą być źródłem światła.
Mam zamiar wypróbować spray do przyciemniania lamp samochodowych aby przyciemnić świetlówki bo może wtedy będą mniej widoczne.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
leszekw

Post autor: leszekw »

Witam
W kasetonach od reklam stosuje się cienkie paski białej pleksi między przodem reklamy a świetlówką w celu równego rozkładu światła. Może powinieneś spróbować coś takiego zrobić
Pozdrawiam,
Leszek W.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Lakier do lamp sobie podaruj.

Poszukaj uszkodzonych monitorów LCD o podobnych wymiarach. Można z nich dorwać dobrej jakości folie rozpraszające światło.
Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek »

No No tylko jak znależć taki monitor co ma 120 cm szerokości
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Uszkodzony TV LCD, lub kilka monitorów..

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Venom

Post autor: Venom »

Ja się tam zabardzo nie znam ale może paski led? Do okoła fotografii załatwiły by sprawę?
Awatar użytkownika
Darek

To jest dobry pomysł i w miare tani.
jac_szcz

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Miło, że ktoś się zainteresował...
Ledy raczej sobie podaruję, po pierwsze prześwitują kropki, po drugie jak już pisałem świetlówki są zamontowane więc muszę się ich trzymać.
Lakier do lamp też mi się wydaje nie sprawdzi się. Ciekawy pomysł z paskami pleksi. Czy miałyby być to paski plexi mlecznej i tylko tam gdzie są świetlówki?
Słyszałem też, że folia aluminiowa rozprasza światło w jakiś sposób.
Co do uszkodzonych telewizorów plazmowych raczej nie mam dostępu, ale może taką folię można gdzieś zakupić?
Awatar użytkownika
leszekw

Post autor: leszekw »

Tak białe mleczne a szerokość niestety musisz dobrać eksperymentalnie z tego, co pamiętam delikatnie szersze niż świetlówka
Pozdrawiam,
Leszek W.
Awatar użytkownika
Darek

Takiej folii jak w monitorach czy telewizorach LCD raczej nie kupisz.Jest to dość zawansowany technologicznie produkt .Widziałem to wiem co mówię :) a raczej piszę.
jac_szcz

Dzisiaj kupiłem 2 paski plexi białej, mlecznej, no i niestety odznaczają się po przyłożeniu do tyłu szyby... Jakiś inny pomysł? Co do folii od razu pasuje bo nie mam jej skąd zabrać.
Awatar użytkownika
Nightmare

Post autor: Nightmare »

Od farby do przyciemniania lamp lepsze są farby do witraży
co do wydrukowania tej fotografii nie lepiej było wydrukować w wersji matowej?
MPP-1 / Skyline I / L2P T6 / LL P7 / RC-39@XR-E R2 1.05A / C2 HA-III@T6 2.8A / Niwalker NWK600N1/ UF WF-501B / Balder SE-2@U3 3.04A / Shadov TC500 / SF M9
pio-w4u

Post autor: pio-w4u »

Też chciałem kiedyś sobie zrobić coś podobnego... ale myślałem raczej, aby do podświetlenia wykorzystać listwy LED, które umieściłbym dookoła zdjęcia przy szybie tak by wykorzystać ją jako światłowód, ledy planowałem przykryć kątownikami aluminiowymi... ale brakło mi zaparcia do realizacji. Można też wykorzystać do oświetlenia stary rzutnik do bajek - Łódzka BAJKA jest bardzo fajnym stylowym rzutnikiem :wink:
ODPOWIEDZ