Podświetlenie zdjęć
Podświetlenie zdjęć
Jako nowy forumowicz na początku witam wszystkich.
Wymyśliłem sobie na ścianach duże zdjęcia na szybach podświetlone od tyłu.
Rozmiar szyby to 120 x 80cm. Szyba jest mlecza VSG, grubość około 6mm.
Wisi na dystansach jakieś 5cm od ściany (bardziej nie mogę odsunąć). Za szybą w ścianie są wkute 2 świetlówki T5 21W. Wydrukowałem w poligrafii zdjęcia wielkoformatowe na 2 różnych materiałach.
1. Na zwykłym papierze, świetlówki są widoczne, z bliska fotografia nie wygląda ciekawie. No i nie jest to materiał przylepny więc musiałbym drugą szybą przychwycić co daje dodatkowy koszt.
2. Na folii do podświetleń fotografia wygląda lepiej (chociaż z bliska widać jakby paski z drukarki), natomiast dalej widać świetlówki...
Może ma ktoś jakiś pomysł co zrobić aby nie było widać świetlówek i zdjęcie było wyraźne?
Dodam, że świetlówki mam już zamontowane więc one muszą być źródłem światła.
Mam zamiar wypróbować spray do przyciemniania lamp samochodowych aby przyciemnić świetlówki bo może wtedy będą mniej widoczne.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Wymyśliłem sobie na ścianach duże zdjęcia na szybach podświetlone od tyłu.
Rozmiar szyby to 120 x 80cm. Szyba jest mlecza VSG, grubość około 6mm.
Wisi na dystansach jakieś 5cm od ściany (bardziej nie mogę odsunąć). Za szybą w ścianie są wkute 2 świetlówki T5 21W. Wydrukowałem w poligrafii zdjęcia wielkoformatowe na 2 różnych materiałach.
1. Na zwykłym papierze, świetlówki są widoczne, z bliska fotografia nie wygląda ciekawie. No i nie jest to materiał przylepny więc musiałbym drugą szybą przychwycić co daje dodatkowy koszt.
2. Na folii do podświetleń fotografia wygląda lepiej (chociaż z bliska widać jakby paski z drukarki), natomiast dalej widać świetlówki...
Może ma ktoś jakiś pomysł co zrobić aby nie było widać świetlówek i zdjęcie było wyraźne?
Dodam, że świetlówki mam już zamontowane więc one muszą być źródłem światła.
Mam zamiar wypróbować spray do przyciemniania lamp samochodowych aby przyciemnić świetlówki bo może wtedy będą mniej widoczne.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Miło, że ktoś się zainteresował...
Ledy raczej sobie podaruję, po pierwsze prześwitują kropki, po drugie jak już pisałem świetlówki są zamontowane więc muszę się ich trzymać.
Lakier do lamp też mi się wydaje nie sprawdzi się. Ciekawy pomysł z paskami pleksi. Czy miałyby być to paski plexi mlecznej i tylko tam gdzie są świetlówki?
Słyszałem też, że folia aluminiowa rozprasza światło w jakiś sposób.
Co do uszkodzonych telewizorów plazmowych raczej nie mam dostępu, ale może taką folię można gdzieś zakupić?
Ledy raczej sobie podaruję, po pierwsze prześwitują kropki, po drugie jak już pisałem świetlówki są zamontowane więc muszę się ich trzymać.
Lakier do lamp też mi się wydaje nie sprawdzi się. Ciekawy pomysł z paskami pleksi. Czy miałyby być to paski plexi mlecznej i tylko tam gdzie są świetlówki?
Słyszałem też, że folia aluminiowa rozprasza światło w jakiś sposób.
Co do uszkodzonych telewizorów plazmowych raczej nie mam dostępu, ale może taką folię można gdzieś zakupić?
Też chciałem kiedyś sobie zrobić coś podobnego... ale myślałem raczej, aby do podświetlenia wykorzystać listwy LED, które umieściłbym dookoła zdjęcia przy szybie tak by wykorzystać ją jako światłowód, ledy planowałem przykryć kątownikami aluminiowymi... ale brakło mi zaparcia do realizacji. Można też wykorzystać do oświetlenia stary rzutnik do bajek - Łódzka BAJKA jest bardzo fajnym stylowym rzutnikiem