SuperFire WF-501 (zmiana z xenona na LED)

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
wally

SuperFire WF-501 (zmiana z xenona na LED)

Post autor: wally »

Witam serdecznie!
To mój pierwszy post na tym forum, więc niniejszym chciałbym się z wszystkimi przywitać.

Szukałem podobnego tematu (zamiana żarówki na LEDa) ale jakoś nie mogłem znaleźć.
Jeśli gdzieś było to przepraszam za ponowienie pytania.

Mam następujące pytanie: posiadam latarkę SuperFire WF-501C, jest to latarka zasilana 3 ogniwami CR123, z żarówką ksenonową.
Obrazek
ObrazekObrazek

Chciałbym ją (tę żarówkę) wymienić na coś mocniejszego i LEDowego. Czy prosta wymiana samej żarówki na coś takiego:
http://www.hotspray.pl/index.php?p76,mo ... bem-3v-18v
Załatwi sprawę, czy jeszcze będę musiał coś wymienić?
Drugie pytanie dotyczy zasilania - czy jest jakiś akumulator zastępujący 3 ogniwa CR123?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Wojtek.
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Możesz zaaplikować do niej moduł z linka , gorzej z zasilaniem - pozostaje 3 x 1li-ion 16340 bo RCR123 bez zabezpieczenia można uszkodzić szybko.
elektroda.pl
DNF

Post autor: DNF »

Błagam nie za takie pieniądze.
Te moduły możesz dostać na:
www.dealextreme.com
www.kaidomain.com
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
kazik_23

Post autor: kazik_23 »

to ze cena z kosmosu to jedna sprawa a to ze takie moduły które mają szerokie napięcie zasilania z reguły na żadnym zasilaniu nie pracują optymalnie. Wg mnie lepszy moduł 3-4,2V zasilany 1Li-Ion i po sprawie.Oczywiscie z DX(choc dokladajac parę USD jest nowa latarka )
wally

Czyli jakby nie patrzeć to inwestycja w tę latarkę (nowa dioda, akumulatorki plus ładowarka zamiast CR123) winduje koszty na poziom nowej latarki (z odpowiednią diodą, zasilaną akumulatorkiem).
Innymi słowy - skórka za wyprawkę.
Niemniej jednak dziękuję za wszelką pomoc!
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Nie przesadzajmy. Można wykorzystać to stare body. Zmierz średnicę wewnętrzną korpusu, jeżeli ma 18mm to spokojnie można włożyć tam ogniwo 18650 z dodatkową wkładką wypełniającą nadmiar miejsca w body.
Do tego moduł na XM-L ze sterownikiem 8xAMC7135 i masz lawinę światła. W dodatku, można zamknąć się w cenie podanego przez Ciebie modułu na XP-G.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>

kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

8xAMC i XML z 1go 18650 ?, a fuj, lawina jak to lawina- jest potężna i mija szybko, i po co, a to klimie w światełku nie mówiąc.
Już lepiej XPG i oszczędnie z 1.2-1.4A w diodę i jest miło i dłużej a i większość akusów to uniesie
ps
AMCki nie bardzo przy zasilaniu z 3xRCR itp, bym zapodał driver deree i wtedy większe możliwości
upek

Post autor: upek »

Driverek na AX2002 ustawiony na 2A i XM-L :wink:
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Tia... najlepsze RCR123, przewymiarowane, czyli 18350, miały pojemność około 750mAh i to w dodatku przy niskim prądzie, 0,5A. W sumie 3 sztuki dają pewnie coś w okolicach 2000-2100 mAh przy 1A.
Gra nie warta świeczki. Drogo i nieopłacalnie. Jedno dobre ogniwo 18650 będzie znacznie tańsze, lepsze i bardziej niezawodne.
wally

Dzięki pomocy jednego z forumowych kolegów, nabyłem moduł identyczny z tym z mojego pierwszego postu.
Światło z ksenona było żółte, niecentryczne (winny temu był żarnik osadzony niecentrycznie w odbłyśniku) i relatywnie słabe (być może winę za to ponoszą ogniwa, które już maja ze 2 lata).
Po zmianie ksenona na diodę nastąpiła drastyczna poprawa :)
Światło ma bardziej niebieską barwę (zimne) jest bardziej skupione i mimo że dioda odpaliła na tych samych starych ogniwach to mam wrażenie że ilość światła wzrosła diametralnie.
Porobiłem zdjęcia ale mój aparat to nie jest szczyt techniki i generalnie na zdjęciach nie widać niczego zbyt dobrze :(
DNF

Cieszymy się, że Ty się cieszysz! :)
Co do aparatu, na pewno nie masz tam możliwości ręcznych ustawień?
wally

W aparacie są różne ustawienia ale zdjęcia na nich nie oddają rzeczywistości.
Wybrałem zdjęcia obrazujące zmianę. Nie są najlepsze z powodów j/w.
Tak było (ksenon):
Obrazek
Tak jest:
Obrazek
Niestety zdjęcie nie oddaje w pełni jasności ani barwy światła, w rzeczywistości jest bardzo dużo światła i nie jest ono tak niebieskie.
Cień widoczny na zdjęciach to cień lufy (latarka pełni rolę latarki taktycznej)
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

wolę żarnik jednak- w terenie bardziej się sprawdza, lub ciepła dioda, zimne a fuj
rolex24

Post autor: rolex24 »

jak w prosektorium :???:
DNF

rolex24 pisze:jak w prosektorium
Zdjęcia robione na Auto, więc balans bieli wiadomo jaki jest..
Pozdrawiam
DNF
ODPOWIEDZ