Propozycja dla administracji i userów (fundusz forumowy)

...sprawy techniczne i organizacyjne dotyczące forum...propozycje, uwagi, wnioski, pochwały ;-)...etc
karlosboy

Propozycja dla administracji i userów (fundusz forumowy)

Post autor: karlosboy »

Witam,

Wczoraj w jednym z tematów padła odpowiedź.
Na testy to i ja jestem chętny - bez problemu wykonam jak się znajdzie sponsor na zakup

Cieszę się, że na forum są osoby chcące pomagać innym, na pewno dobrze to wpływa na inne osoby i służy za przekład koleżeńskiej pomocy o czym sam już się TU na naszym forum przekonałem. ;)

Do rzeczy.

Wpadłem na pomysł, aby uruchomić fundusz forumowy, dzięki któremu można by nabyć nowinki techniczne- nowości.
Na całe przedsięwzięcie jest potrzebna zgoda administracji z pochwałą pomysłu :mrgreen:

Oto kilka krótkich zasad:
Każda osoba chcąca wesprzeć inicjatywę, wpłaca 1zł na konto bankowe (w dzisiejszych czasach przelewy internetowe w większości przypadków są bezpłatne więc widzę sens w tej kwocie), oczywiście może to być również 2, 3 lub więcej zł ;-) , ale koniecznym warunkiem do spełnienia jest wspomniane przelanie 1zł :!:
Osoby biorące udział w akcji (w danym miesiącu, bo co miesiąca były by zbieranie "drobne") będą wymienione w stosownym temacie na początku wątku- "[FF] styczeń".
Podamy zebraną sumę i tylko osoby zrzucające się (w miesiącu xxx) mają prawo przedstawiać swoje propozycje do forumowych testów (muszą się one mieścić w przedstawionym funduszu i nawiązywać tematycznie do głównej tematyki forum) :!: Na propozycje mają tydzień po czym robimy demokratyczne głosowanie w którym bierze udział cała społeczność forumowa. ;)

Kupujemy to co wspólnie wybraliśmy i dajemy na testy.
Mam kilka osób na oku, które można by obarczyć rolą testera (tostera ;pp ) pod warunkiem, że się zgodzą ;)
Nie muszą być to osoby na stałe, ważne jest tylko aby spełniały takie warunki jak:
-zaufanie na forum (w tym administracji)
-możliwości/sprzęt potrzebny do testów
-chęci

Po teście (opublikowaniu na forum), tester ma możliwość pierwokupu po cenie zakupu testowanego sprzętu (ewentualnie można zrobić drobną zniżkę za fatygę i przeprowadzenie rzetelnego testu :mrgreen: ). Jeśli z tego nie skorzysta, testowany sprzęt idzie do sklepiku- po cenie zakupu, po tygodniu w razie braku zainteresowanych obniżka ceny wyjściowej etc ... Wszystko po to aby do FF mogły powrócić pieniądze ;-)

W kolejnym miesiącu kolejna zbiórka, więc z miesiąca na miesiąc FF będzie rósł co pozwoli nam na więcej...

Aby zapewnić tu uczciwość tak jak wspomniałem wcześniej, wszystkie osoby wpłacające w danym miesiącu będą przedstawione w tytułowym temacie- aby pozbawić podejrzeń dotyczących "mataczenia" czy kombinowania.
A wszelkie nie jasności i ewentualne pomyłki będą wyjaśniane ...

Myślę, że pomysł jest ciekawy i warty przemyślenia. Oczywiście będzie się on wiązał z zaangażowaniem kilku osób, ale korzyści moim zdaniem będą przemawiały tu na plus.

Jakie jest wasze zdanie; szanowana administracjo, moderatorzy i użytkownicy :?:
Ostatnio zmieniony czwartek 13 sty 2011, 09:18 przez karlosboy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Re: Propozycja dla administracji i userów

Post autor: Pyra »

Witam
karlosboy pisze:Myślę, że pomysł jest ciekawy i warty przemyślenia. Oczywiście będzie się on wiązał z zaangażowaniem kilku osób, ale korzyści moim zdaniem będą przemawiały tu na plus.
Pomysł istotnie wart jest uwagi i ze swej strony wyrażam chęć dobrowolnego "opodatkowania się". ;)
Widzę tu tyko jedno zagrożenie:
karlosboy pisze:po czym robimy demokratyczne głosowanie
... możemy nie dojść długo do porozumienia.

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
Volt

Post autor: Volt »

Witam
Wg mnie pomysł bardzo ciekawy.
Co do głosowania - zawsze można włączyć ankietę w danym temacie, unikniemy wtedy niepotrzebnych dyskusji.

Aha, jeszcze jedno - cytat podany przez karlosboya "Na testy to i ja jestem chętny..." odnosił się akurat bodajże do ogniwa 18650 "3600mAh" z DX - moim skromnym zdaniem tego typu badziewia nie zasługują na testy :roll: Jakaś innowacyjna czy po prostu ciekawa latarka, dioda albo sterownik - ok, to ma jak najbardziej sens.

Pozdrawiam
Midi custom @ XM-L :: RC-G2 @ 15880 1/2/3 AA :: UF C3 @własny driver :: Tank007 E06 :: UF A10 :: UF C1 :: Solarforce Skyline 2 @ 4xAMC :: Skyline 1 :: XTAR A01
karlosboy

Myślałem o ankiecie. np http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... ht=ankieta
Kłótni nie będzie bo zasady są banalnie proste, a biorąc udział w "zabawie" trzeba się liczyć z innym typem niż swoim ;)

Aha, jeszcze jedno - cytat podany przez karlosboya "Na testy to i ja jestem chętny..." odnosił się akurat bodajże do ogniwa 18650 "3600mAh" z DX - moim skromnym zdaniem tego typu badziewia nie zasługują na testy :roll: Jakaś innowacyjna czy po prostu ciekawa latarka, dioda albo sterownik - ok, to ma jak najbardziej sens.

Od razu badziewny nie można pisać, to że przeczucia wiadomo jakie są jeszcze o niczym nie świadczy :mrgreen:
Napisałem o głosowaniu które będzie dla wszystkich bo tylko test dla większości zainteresowanych ma sens... im więcej osób skorzysta tym lepiej ;) Bo tylko tak można nakręcić całą sprawę.

Ogólnie mam pomysł na całość. Jak i co wykonać- kwestia tylko waszego zainteresowania.

Jeśli widzicie wady PISZCIE :smile:
Komarek34

Post autor: Komarek34 »

Panowie i Panie :)
Jeśli administracja znajdzie jakieś sensowne rozwiązanie na wydatkowanie środków i wybór przedmiotu testów,to i ja się chętnie przyłączę do tej inicjatywy.
Pozdrawiam
karlosboy

Komarek34,
Podamy zebraną sumę i tylko osoby zrzucające się (w miesiącu xxx) mają prawo przedstawiać swoje propozycje do forumowych testów (muszą się one mieścić w przedstawionym funduszu i nawiązywać tematycznie do głównej tematyki forum) :!: Na propozycje mają tydzień po czym robimy demokratyczne głosowanie w którym bierze udział cała społeczność forumowa. ;)
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

"Wady projektu" pojawiają się zawsze tam, gdzie w grę wchodzą pieniądze :) Dajmy na to, sprzedaż jako taka podlega opodatkowaniu, wpłaty na czyjeś konto są jego przychodem i podlegają opodatkowaniu itp. niestety :cry:
Należy założyć subforum niewidoczne dla pracowników US i możemy się bawić ;) Ja jestem zainteresowany i popieram inicjatywę.
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Ciekawy pomysł, lecz nie widze racji bytu w naszych realiach. Zaraz ktos bedzie marudził straszył donosami do US. :sad:
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hagrid

Post autor: hagrid »

karlosboy, będę kibicował temu projektowi, ciekawy pomysł :smile:
karlosboy

Każda złotówka to darowizna na pewien cel ...

http://www.podatki.egospodarka.pl/22512 ... ,65,1.html

Grupy podatkowe
W podatku od spadków i darowizn wyróżnia się 3 grupy podatkowe. Do poszczególnych grup podatkowych zalicza się następujących podatników:

* I grupa podatkowa - małżonek, zstępni, wstępni, pasierb, zięć, synowa, rodzeństwo, ojczym, macocha i teściowie,
* II grupa podatkowa - zstępni rodzeństwa, rodzeństwo rodziców, zstępni i małżonkowie pasierbów, małżonkowie rodzeństwa i rodzeństwo małżonków, małżonkowie rodzeństwa małżonków, małżonkowie innych zstępnych,
* III grupa podatkowa - inni nabywcy.

Kwoty wolne od opodatkowania
W poszczególnych grupach podatkowych występują następujące kwoty wolne od podatku:

* dla nabywców z I grupy podatkowej: 9 637 zł
* dla nabywców z II grupy podatkowej: 7 276 zł
* dla nabywców z III grupy podatkowej: 4 902 zł

A ze sprzedażą w sklepiku wiadomo jak jest ... pl prawo nie rozpieszcza :-(
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Z tym działem dostępnym dla nielicznych to nie głupi pomysł a w phpBB zdaje się że można to zrobić bez problemu .

Co do pomysłu , popieram ale jednak bym wnioskował o prawo pierwokupu dla testera z np 20% zniżką . Jeśli brać do uwagę zaangażowanie itd to trzeba też daną osobę wynagrodzić za poświęcony czas :)
elektroda.pl
SirmarK

Post autor: SirmarK »

Myślę, że pomysł dobry. Jest ok. 100 osób z postami powyżej 72 szt., więc zakładam, ze przynajmniej po 2 zł te osoby znajdą.
Tylko co z wyborem sprzetu. Testów troche w sieci jest. Czy będziecie chcieli testować coś, co jest dobrze opisane. Zapewne co innego będą chcieli bardziej obcykani, a co innego ci mniej. Ktoś tę listę do ankiety będzie musiał ustalić.

Z US nie robiłbym aż takiego problemu. Nawet jakby trzeba było zapłacić do US jakiś podatek od darowizny w deklaracji (2? 5? zł).
Ostatnio zmieniony wtorek 04 sty 2011, 11:55 przez SirmarK, łącznie zmieniany 1 raz.
--
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

wstępnie idea bardzo mi się podoba, muszę a raczej musimy przegadać sprawę. Ukryte forum prawdopodobnie nie stanowi większej przeszkody jeśli ktoś chce komuś zaszkodzić... a i historia forum pokazała, że dużo postów nie idzie czasem w parze z dobrą wolą.
Piszcie proszę o swoich pomysłach , administracja wrzuca temat na ruszt :)
karlosboy

Co do pomysłu , popieram ale jednak bym wnioskował o prawo pierwokupu dla testera z np 20% zniżką.

Pierwokup ze zniżką to kwestia dyskusyjna.
Na początku te 20% nie będzie miało dużego udziału.

Zakładam, że realnie co miesiąc udział w akcji może wziąć 30 userów = 30zł, co po roku da już konkretną kwotę.

Przy założeniu że ten procent obowiązywał by po 12 miesiącu (12x30zł= 360zł a 20% z tej kwoty to 72zł więc sporo, jak dla mnie jest to 72 wpłaty czyli dużo)

Oczywiście wszystko inaczej się rozłoży przy założeniu, że rabat uznaniowy damy już od pierwszej zbiórki :)

Tak więc jestem wstępnie na NIE a tym bardziej na 20%.

Myślę, że na forum znajdą się osoby, które wezmą elektronikę na testy z chęcią dla czystej przyjemności i satysfakcji.

Wyróżnieniem za wkład ma być głównie:
Po teście (opublikowaniu na forum), tester ma możliwość pierwokupu po cenie zakupu testowanego sprzętu

Myślę, że nikt nie będzie marudzić jak trafi na fajną latareczkę z dobrym wykończeniem itp :)

O US bym się nie martwił, będzie to 12 drobnych przedmiotów po testach (sprzęt potestowy, który nie będzie sprzedawany z zyskiem) w ciągu roku, a znając życie pewnie i mniej bo coś wypadnie itp.
kPietrzak

Post autor: kPietrzak »

Witam Serdecznie
Jest to mój pierwszy post - więc może nie powiienem zabierać głosu, ale jak czytam o pomysle na 20%, to korci mnie, aby coś napisać.

Myślę, że sam fakt, że sprzęt będzie sie znajdował w PL i będzie w stanie szybko powędrować do nabywcy, juz sam w sobie jest atrakcyjny i znajdą sie chętni, którzy kupią go za 100% ceny. Można jedynie się zastanowić, kto pokryje koszta przesyłki.

@karlosboy, konkretna sumka moze się pojawić szybciej, niż się spodziewasz - pewnie większość osób na pierwsza składkę wyśle znacznie więcej niz ta złotówka;)

Pozdrawiam;)
Ostatnio zmieniony środa 05 sty 2011, 00:10 przez kPietrzak, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ