Romisen RC-C6

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
freebike

Romisen RC-C6

Post autor: freebike »

Witam,
bardzo ciekawy byłem jak to maleństwo będzie działać.
Romisen DX

Obrazek

Moja pierwsza latarka to Romisen, już go nie mam ale pamiętam że była warta każdej wydanej złotówki. Tym razem kupiłem model z zoom-em. Chcę go trochę opisać z tym ze nie jestem elektronikiem, a moja opinia ma za zadnie tylko przedstawić czy warto zawracac sobię nią głowę.
Obrazek

Zasilanie to 1szt 16340, latareczka ma jeden tryb na którym świeci ok godziny, po czym nagle gaśnie. Producent podaje że dioda to Q3-WC i daje 90 lumenów. Płynnie regulowany zoom który jest gwoździem programu, reguluje się poprzez przękrecanie obudową latarki przez co skraca się ona lub wydłuża. Na max rozproszeniu można bardzo fajnie oświetlać duże powierzchnie co ma swoje plusy przy naprawie auta lub podczas jazdy rowerem (nie za szybkiej). Na max skupieniu otrzymujemy jasny kwardat z bardzo dużym zasięgiem jak na tak małą latarkę. Porównywalny z Ultrafire WF-502B R2.
Obrazek

Chciałem zrobić wiecej zdjeć w terenie jednak tak się spodobała koledze, że przybiegł do mnie przed północą z propozycją ze chcę ją odkupić. Więc czekam na kolejną którą zachowam dla siebie na dłużej. Naprawdę dobrze wykonana i wszechstronna kieszonkowa zabawka na codzień.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
odległość 8m kwadrat ok 0.5 metra
Obrazek
DNF

Post autor: DNF »

Widze, ze lampka calkiem przyjemna.
Szkoda, ze juz nie jestes w jej posiadaniu, bo warto zmiezyc w niej prady.
Pozdrawiam
DNF

EDYCJA.
Piszesz, ze regulacja odbywa sie poprzez przekrecanie glowicy. Czy jest ona pozniej jakos blokowana aby nie odkrecic za bardzo? Czy poprostu tak dlugo sie kreci, az glowica zostanie wykrecona?
freebike

Niedługo powinna przyjść nowa ;) Do pomiarów potrzebuje kilka wskazówek, miernik mam. Nawet nie taki najgorszy ;)
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

No to jeszcze ją rozkręć i zrób fotki bebechów ;) Jak do tej pory, wszystkie "zoomy" miały koszmarnie rozwiązane chłodzenie.
freebike

toms_ pisze:No to jeszcze ją rozkręć i zrób fotki bebechów ;) Jak do tej pory, wszystkie "zoomy" miały koszmarnie rozwiązane chłodzenie.
Przyszła druga latarka, tym razem zostaje w mojej kieszeni :) Uszczelnienie wygląda dość dobrze. Oring przed i za soczewką, na body w miejscu przesuwania i drugi też na body przed dupką.
Czas działania na 16340 Ultrafire 1000mA to 55 minut, po czym latarka nagle gaśnie.
Zmierzony akus miał 3,20V. Wydaje mi się że za wysoko odcina, jednak jeszcze to sprawdzę.

Co do chłodzenia latarka włączona non stop była "gąrąca" ale na tyle że można było ja trzymać w ręce bez strachu o jej przyszłość. W ręcę dość szybko spada temperatura. Testowane w pokojowych warunkach ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

[ Dodano: Sro Wrz 30, 2009 7:11 pm ]
DNF pisze:Widze, ze lampka calkiem przyjemna.
Szkoda, ze juz nie jestes w jej posiadaniu, bo warto zmiezyc w niej prady.
Pozdrawiam
DNF

EDYCJA.
Piszesz, ze regulacja odbywa sie poprzez przekrecanie glowicy. Czy jest ona pozniej jakos blokowana aby nie odkrecic za bardzo? Czy poprostu tak dlugo sie kreci, az glowica zostanie wykrecona?
Prądy chętnie pomierze jednak potrzebuje wskazówek co i jak. Miernik mam nawet nie najgorszy. Co do regulacji nie ma możliwości żeby latarka się rozkręciła. Body przełożone jest przez głowicę dołem przez co nie ma jak wyjść bo się blokuje przy rozkręcaniu. W drugą stronę blokuję pierścień pod soczewką.
Awatar użytkownika
toms_

Post autor: toms_ »

Jesli dobrze widzę, to żeby maksymalnie skupić promień, należy "odkręcić" głowicę i pokonać ok. 10 zwojów gwintu ? Trochę dużo kręcenia... Piguła też przypomina te stosowane w innych "zoomach". Ale skoro latarka się grzeje, to ok. Ale jakby Ci się nudziło, to mógłbyś jeszcze zdjąć ten plastikowy pierścień wokół diody, lekko podważyć diodę i sprawdzić czy pod sobą ma aluminiową powierzchnię ...czy pustkę (opierając się tylko samymi rogami na pigule). ;)

A co do prądu, to przełóż kable w mierniku, tak żeby był w trybie mierzenia prądu, ustaw pokrętło na najwyższy zakres (20A ?). Odkręć wyłącznik w latarce, i jedną końcówką miernika dociśnij do gwintu obudowy, a drugą dociśnij do ujemnego bieguna baterii. Latarka powinna wtedy zaświecić, a miernik pokazać prąd.
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

toms_ pisze:A co do prądu, to przełóż kable w mierniku, tak żeby był w trybie mierzenia prądu, ustaw pokrętło na najwyższy zakres (20A ?). Odkręć wyłącznik w latarce, i jedną końcówką miernika dociśnij do gwintu obudowy, a drugą dociśnij do ujemnego bieguna baterii. Latarka powinna wtedy zaświecić, a miernik pokazać prąd.
w ten sposób zmierzymy pobierany prąd, warto pójść troszkę dalej i po zdjęciu tego białego czegoś, odlutować jeden kabelek zasilający od POCB diody i podłączyć miernik Amperków do tego kabelka oraz do extra kabelka dolutowanego w miejsce wylutowanego, po podłączeniu miernika dopiero uruchamiamy latarkę !! i potem najpierw wyłączamy ją zanim odłączymy miernik.
Poznamy wtedy pobierany prąd z akusa ale i prąd idący w diodę- daje to niejakie pojęcie o sprawności drivera i o lumenkach z diody

Fajny patent z kręceniem w celu regulacji skupienia- intuicyjny i bardziej pewny od wysuwanych wersji
freebike

Dziękuję za wskazówki:) będę dłubał :) Na gorąco zmierzyłem podłączając miernik zamiast włącznika i pokazało 0.80 mA przy naładowanym do 4,13V. Postaram się zaprzyjaźnić z miernikiem. Co do wydłubania plastykowej zaślepki mocno siedzi :/

Tak jak piszę Toms_ latarkę trzeba rozkręcać żeby skupić promień. Są to niecałe 3 obroty ( nie 10 :) ) Trochę denerwujące jest pilnowanie się żeby nie odkręcić tyłu z włącznikiem. Jak na razie latarka wśród znajomych wzbija furrore ;) Mi przeszkadza trochę delikatnie niebieska poświata. We wcześniejszej sztuce chyba tego nie było. Na dniach porównam obie latarki.
Pozdrawiam
Piotrek K.

Post autor: Piotrek K. »

freebike pisze:Mi przeszkadza trochę delikatnie niebieska poświata. We wcześniejszej sztuce chyba tego nie było.
Tak to jest z chińczykami - raz dadzą mniej a raz bardziej "niebieszczącą" diodę <mruga>
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pawelsz

eee
freebike pisze:pokazało 0.80 mA przy naładowanym do 4,13V
pewnie 0.8A :mrgreen:
A diodę zawsze można zmienić na inna- jak toto białe wyjdzie, ot na coś bardziej ciepłego, ale na to jest czas :)a DX/KAI z reguły mają tinty WC- jaśniejsze i tańsze
freebike

:mrgreen: no to się rąbłem z tymi amperami. Jedno myślałem drugie napisałem.

[ Dodano: Sro Wrz 30, 2009 10:41 pm ]
Wyszło białe :) Wklejona na termoprzewodzący klej. Jutro fota

[ Dodano: Pią Paź 02, 2009 7:54 pm ]
Wysyłam obiecane fotki
ObrazekObrazek

Obrazek
Na dniach przyjdzie nowy moduł. Latarka będzie miała kilka trybów i trochę wiecej mocy w HI. Wtedy zrobię zdjęcia co siedzi w środku.

[ Dodano: Sob Lis 21, 2009 10:42 pm ]
Moduł jednak nie pasował, w Romisenie jest mniejsza średnica. Wczoraj przyszła kolejna sztuka i w końcu z "fajną" diodą. Jest jasna, bez niebieskich naleciałości, tylko lekko same ranty. Jest moc, porównawczo na skupieniu Ultrafire C2 na Q5 wypada blado. Zasięg jak i siła światła jest większy. Znów ją polubiłem.

[ Dodano: Sro Gru 09, 2009 12:11 pm ]
Wczoraj trochę się nudziłem więc zabrałem się za Romisena. Po przeszukaniu DX i wypytaniu kolegów z forum stwierdziłem że ciężko będzie dostać driver do RC-C6. Wczoraj przyszła paczka z 5-Mode 1000mA 7135 Circuit Board for Cree and SSC Emitters
Nr przedmiotu 6190. Średnica 17mm.

Rozebrałem latarkę i mierze; driver 15mm, tuleja 15.9. SKU 6190 mozna szlifnąć max do 15.5mm.
Zacząłem od próby wydłubania starego drivera
Obrazek
Obrazek

Potem przyszła pora na tuleje. Nie chciałem ruszać diody i znów jej kleić więc użyłem Victorinoxa. Próba siłowania się hakiem nie udała się, trzyma tak mocno że obawiałem się że gdy puści, poleci coś jeszcze. Otwieracz do puszek (mały płaski śrubokręt) wygrał.

Obrazek
Obrazek

Tyle trzeba szlifnąć
Obrazek

W końcu pasuje i miałobyć tak pieknie...
Obrazek

... ale spiłowałem masę i latarka miała tylko jeden tryb
Obrazek

Obrazek

Próbowałem odbudowac zeszlifowane połącznia i ostatecznie wyszło tak
Obrazek

Przypadkowo coś odkryłem. Łączyłem minus przegiem skrętka przewodów i niechcący polutowałęm gwiazki na zdjeciu opisane na fioletowo 1, 2 i 3. Tryb miał wtedy tylko 3 tryby zamiast pięciu, czyli Hi, chyba Lo i Strobo. Czy to oznacza że łącząc poszczególne numerki można ustalać ilość trybów ??

Edit:
rozszyfrowane, można
Testuje i:

(masa i 4 to to samo) więc
tryby kolejno
3+4 1 Lo 2 Hi 3 Strobo (2+3+4 tak samo)
2+4 1 Lo 2 Mid 3 Hi (1+2+4 tak samo) coś dla tych co nie potrzebuja mrugaczy :)
1+4 1 Lo 2 Hi

Teraz sobie myślę ze zamiast lutować na wierzch przewód mogłem polutować masę do piguły ale ... tak jest pewniej.

Na koniec po próbach okazało się że włącznik z Romiego to revers i wybrany trybów muszę ustalać przed dociśnięciem go do końca, czyli ilość lekkich dociśnieć do wybranego trybu i dociśnięcie guzika do końca. Latarka ma teraz 5 trybów Hi,Mid,Lo,Strobo,SOS w tym pamięć ostatnio używanego.

Całość zajęła mi trochę czasu, naszarpałem się ale w końcu mam co chciałem.
yaroprymus

Romisen RC-C6 z dioda Cree Q5

Post autor: yaroprymus »

Witam szanownych czytelnikow forum

Co sadzicie o latarce z http://www.milhunt.pl/sklep/product_inf ... cts_id=134

Sprzedawca napiasla ze latarka posiada diode Cree Q5, emituje swiatlo okolo 180 lm

Czy taka wersja bedzie lepsza od standardowej z dioda Q3.... ?
Awatar użytkownika
pawelsz

nowsza dioda- bardziej wydajna, światła będzie więcej
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

pawelsz pisze:nowsza dioda- bardziej wydajna, światła będzie więcej
...ale czy na oko zobaczysz róznicę to pewności nie ma...
ODPOWIEDZ