Akoray K-106 CREE Q5 ...niespodzianka

czyli nasze opinie, odczucia i wnioski o światełkach
Awatar użytkownika
clorox

Post autor: clorox »

michal13031986 pisze:Chciałbym zmienić w niej diodę na jakąś naturalną lub ciepłą, ale nie chcę aktualnie zmieniać driverka. Jaką polecacie zakupić żeby pasowała? Oraz może lepiej też wymienić driver czy nie potrzeba?
Jeżeli chodzi o wersje programowalną (3 tryby) to driverek jest OK, a wymiana LED'a nie jest trudniejsza niż wysmarkanie nosa (o ile LED jest na MPCB 16mm lub mniejszym). Polecam natomiast zaopatrzyć się w liona 14500 i ładowarkę. Przy takim zasilaniu ta latarka naprawdę ma "jaja".
clorox
Awatar użytkownika
Misiek_86

Post autor: Misiek_86 »

myślę zmienić ją na ciepłą. Tylko jaką kupić? U mnie jest tak jak tutaj pokazane:
http://www.swiatelka.pl/v...p?p=32857#32857
Pawelxqx

Post autor: Pawelxqx »

Witam
Mój Akoray działał bez problemów dopóki nie włożyłem do niego Li-Iona pożyczonego od kolegi. Świecił trochę mocniej. Potem włożyłem Eneloopa i latarka już nie zaświeciła, ani na Eneloopie, ani na Li-Ionie. Wiecie co to może być? Mam wersję z piszczącym driverem
Pozdrawiam

Edit: Latarka grzeje się, więc musi gdzieś być zwarcie. Najmocniej grzeje się driver to pewnie jego wina. Jutro postaram się coś poszukać.
Awatar użytkownika
johndoe

Post autor: johndoe »

Mam dokładnie ten sam problem. Moja przyszła wczoraj, czekałem na nią ponad miesiąc.
Wypakowałem ją z koperty, włożyłem baterię Daracella. Świeci, parę razy przeklikałem, i wsadziłem li-iona. Zaświeciła i zgasła. Nie świeci ani na AA ani na li-ionie. Musi na driverze robić zwarcie, bo jak mierzyłem pobór prądu to z AA ciągnie 1,5 A a z li-iona 3,5A.
Obrazek
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Nie odwrotnie czasem? Z Liiona przewaznie bierze mniej niz z AA.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
johndoe

Jak podejrzewam robi zwarcie na driverze, stad moim zdaniem takie prądy.
Obrazek
Pawelxqx

Post autor: Pawelxqx »

Ja na razie czekam na sku7880. Jak przyjdzie to opiszę wrażenia.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
johndoe

Ja zgłosiłem reklamację, jeśli wujek Googel dobrze przetłumaczył to wysyłają mi nową, do niej już li-iona nie włożę. Z tego co widzę na forum DX przy tej latarce, to nie jest odosobniony przypadek:
http://www.dealextreme.com/forums/Defau ... did.504495
http://www.dealextreme.com/forums/Defau ... did.548922
A ja do tej swojej uszkodzonej też pewnie zamówię sku.7880
A tak swoją drogą czy da się zeszlifować sku.15880 do ok.16mm żeby ja wkleić do tej latarki?
Obrazek
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

johndoe pisze: A tak swoją drogą czy da się zeszlifować sku.15880 do ok.16mm żeby ja wkleić do tej latarki?
Da się, mam sku.15880 zamontowane w UF A10.
Awatar użytkownika
johndoe

greg dzięki za info, właśnie zamówiłem ten driverek. Jak się uda to zamieszczę zdjęcie po przeszczepie.
Obrazek
Awatar użytkownika
maba

Post autor: maba »

johndoe pisze:Z tego co widzę na forum DX przy tej latarce, to nie jest odosobniony przypadek
Nie tylko w tej latarce ;-) Jakoś nie odważyłbym się wsadzać 14500 do tych tanich, niesprawdzonych chińskich diverków. Ale ważne, że wymienią na nową!
Awatar użytkownika
johndoe

Mój angielski to niestety Google Translator, ale jeśli dobrze zrozumiałem zdanie:
We have arranged to resend the item,so please wait for it patiently
to chyba wysyłają nową. Mimo to zamówiłem sobie driverek sku.15880 i wsadzę go zamiast tamtego padalca. Będę musiał sobie jakoś oznaczyć latarki, żebym wiedział, w którego mogę li-iona włożyć, a do której nie :)
A tak swoją drogą, podjąłby się ktoś zdiagnozowania tego uszkodzonego sterownika?
Obrazek
Awatar użytkownika
rc.poznan

Post autor: rc.poznan »

johndoe, Jak chcesz to mogę Ci podesłać driver z k106 ktory dzialal tylko z li-ion i oderwał się jeden kondź :)
Świeć przykładem i nie tylko ;)
Awatar użytkownika
johndoe

rc.poznan wielkie dzięki, właśnie dostałem dwa maile z DX, jeden że wysłali mi nową latarką i drugi o wysyłce sku.15880. Nie mam poza tym takiego sprzętu, żeby elementy smd przelutowywać.
Aha uwalony sterownik w moim k-106 ma pełne zwarcie między padami zasilania od strony baterii.
Obrazek
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

dostałem dzisiaj do oblookania Akoraya z uwalonym sterownikiem. Cecha charakterystyczna..>ZERO poboru prądu.
Driverek inny niz ten na pierwszych fotkach które robiłem. Zrobiłem zdjęcia, postaram się później zamieścić, ale jakości będa kiepskiej. Zdziwiłem sie bardzo bo na wyjściu przetwornicy, tam gdzie podłacza sie LED-a był podpiety mosfet
SI2314
Sama przetwornica wyglądała na zrobioną w oparciu o PAM2803

Nie wiem jak to mogło działać, ale...masa przetwornicy nie była połączona bezpośrednio z body latarki a z drenem wymienionego SI2314. Źródło mosfeta było na masie-obudowie piguły. Tylko że bramka, którą mozna było włączyć klucz sterowana była, jak wspomniałem, z wyjścia przetwornicy. Nie wiem jak mogło to działać...macie jakiś pomysł? Ominąłem mosfeta, podałem masę na przetwornice na stałe i latarka zyje.
ODPOWIEDZ